ALH Vous 1200x360 2022 87

Mit kell tudni a kutyák intenzív könnytermeléséről?

A kutyusok szaruhártyáját beborító könnyfilmréteg folyamatosan termelődik, és elvezetődik, akárcsak más állatok esetében. Azonban a tartósan fennálló, fokozott könnytermelés rendellenes állapot, melynek kiváltó okait fontos felderíteni mihamarabb. 

Mely tényezők állhatnak a túlzott könnytermelés hátterében? 

Könnyezés történhet idegentest hatására, amely irritálja a szemet, ez esetben a fokozott könnytermelés megoldja a problémát. Azonban a hosszabb idejű, túlzott könnyezésre oda kell figyelni. Az okok között állhat bakteriális fertőzés, de kiválthatja a könnycsatorna elzáródása is, ilyenkor normális a mennyisége, de egyedül a szemzugon át képes elszivárogni. Okozhatja a szemhéj befelé fordulása, aminek következtében a pillaszőrök irritációt okoznak a kötőhártya területén, ezáltal fokozódik a könnytermelődés. Ilyenkor az alsó szemhéj érintett leginkább. 

Fertőzésnél mintavétel szükséges, hogy az állatorvos megkezdhesse a célzott, adott baktériumnak megfelelő antibiotikum terápiát. Az elzáródott csatorna helyrehozása is kizárólag szakember által oldható meg, és a szemhéj kóros helyzetének korrigálása is. Ezt nevezik entropium korrekciós műtétnek.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni? 

Amennyiben tartósan fennáll a probléma, s a Grandopet.hu kutya szemápoló termékei sem tudják rendezni a helyzetet, ha hosszabb ideje észlelhető a túlzott könnyezés, emellett akkor is érdemes állatorvoshoz fordulni, ha a könny barnás elszíneződése vagy fokozott csipásodás tapasztalható. A barna szín jelezheti a baktériumok jelenlétét. A vizsgálat során a könnytermelés mennyiségét is mérik, ha pedig bakteriális fertőzésről van szó, mintavétel alapján meghatározzák a kórokozót, és annak függvényében írják elő az antibiotikumot. 

Fontos tehát az okok feltárása, melyet egyedül a rendelőben történő vizsgálatokkal lehet kideríteni. Számos szemcsepp, és szemkenőcs létezik, de egyik sem alkalmas az összes kórokozó baktérium elpusztítására, ezért nem szabad kísérletezni, ez igaz a régi, saját részünkre kiváltott szemcseppekre is! 

Ne használjunk olyat, amit nem az állatorvos írt elő kedvencünknek! Hatástalan és nem állatok számára készült készítmény esetén tovább romolhat a helyzet, akár szaruhártyafekély is kialakulhat, és súlyosan károsodhat kedvencünk látása!

Mit tehetünk kutyánk szemének védelmében? 

Figyeljünk oda az apró jelekre is, javulás hiányában pedig forduljunk állatorvoshoz! Rendszeresen ellenőrizzük a szemzugot, legyünk figyelmesek a rendellenességekre! Ez nem csupán a túlzott könnyezésben nyilvánulhat meg, hanem a szőrére ragadt, csipás összecsapzódások is figyelmeztető jelek lehetnek. 

Amennyiben baleset történt, és idegentest került a szemébe, haladéktalanul látogassunk el a rendelőbe! Nem érdemes várni, hiszen a súlyos állapotok miatt komoly károsodás lehet a vége! 

Támogassuk kutyánk szervezetét speciális kiegészítőkkel, a magas minőségű táp mellett, ügyeljünk a megfelelő mennyiségű mozgásra, és szánjunk elég időt a közös játékra! Kedvencünk meghálálja a törődést, hiszen egy szerető otthon jelenti számára a teljes, boldog életet.