Egyéb kategória

Így újulok meg minden tavasszal

Az utóbbi évek visszatérő tapasztalata, hogy tavasszal átfordul bennem valami, és új erőre kapok. Az őszi-téli időszak szürke napjai és békés ünnepei után tavasszal azt érzem, mintha a testem minden porcikája megújulna. Igazán felemelő érzés figyelni, hogyan javul a hangulatom, válok sokkal motiváltabbá és tudok figyelni a mindennapok apró szépségeire.

vous - 2022.04.16.
Így újulok meg minden tavasszal

Miután tudatosan kezdtem figyelni arra, hogy ez az évszakváltás mennyi új energiát ad, máris nagyobb jelentősége lett a gyerekkoromban látott tavaszi nagytakarításnak. Korábban azt gondoltam, hogy anyu is csak formaságból csinálja a kora tavaszi rendrakást. Azonban felnőttként egyre inkább látom ennek a tisztogatásnak a jelentőségét.

Évről-évre én is beiktatom azt a néhány napot, amikor újrarendezem a ruháimat, az engem körülvevő tárgyakat, lakás egyik sarkától a másikig mindent áttörlök. Persze nem úgy, ahogy a hétköznapokban, hanem gondosan, hogy a végén majd valóban át tudjam érezni, hogy felfrissült mindent.

Azonban azt is tudatosítanom kellett, hogy ezek külsőségek.

Egy-egy nehezebb élethelyzet szépen rávilágított arra is, hogy bizony belül is tisztogatásra szorulunk. Fiatal felnőttkorom egyik legnagyobb – és mainstreamebb – felismerése az volt, amikor rájöttem, hogy az életünk nem egy lineáris, egysíkú valami. Valójában az évszakok váltása nagymértékben szervezi az életünket. De ez a ciklikusság mindenhol megjelenik, hiszen évről-évre a természettel együtt mi is új erőre kapunk. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy egy ilyen energiadús évszakváltás tényleg a tisztulásról is tudjon szólni.

Oda kell figyelni, hogy a lelkünk is meg tudjon újulni.

Ahhoz, hogy le tudj csendesedni és a gondolataiddal, érzelmeiddel tudj foglalkozni, először valóban szükséges az, hogy körülötted rend és tisztaság legyen. Ezért azt tanácsolom, hogy ez legyen az első lépés. Csak ne állj meg ennél!

Fontos, hogy először körülöttünk legyen rend és tisztaság.

Fontos, hogy először körülöttünk legyen rend és tisztaság.
Forrás:
unsplash.com

Ezt követően érdemes lenne egy visszatekintést tartani.

A szilveszteri időszakban hajlamosak vagyunk a fényűzésre fókuszálni, és közben megfeledkezünk a hálaadásról, a számottevésről. De még ha meg is történik egyfajta tervezés, az is annyira a következő évre, az újra fókuszál. Arról nem is beszélve, hogy ez mennyire teljesítményközpontú, gondoljunk csak a diétákra, a sportolásra, a szakmai fejlődésre.

Viszont én fontosnak tartom, hogy minden tervezgetés nélkül tavasszal próbálkozzunk meg a visszatekintésre.

Nézzük meg, hogy mi volt az előző néhány hónapunk nagyobb eseménye, mi az, ami változást hozott az életünkbe, ezt hogyan élted meg, milyen érzelmeket éltél át emiatt. Érdemes ránézni ilyenkor arra is, hogy milyen irányba változtak az emberi kapcsolataid. Hol kellene kicsit több időt rászánni a másikra, és hol jönne jól a távolságtartás.

Következő lépésként már jöhetne a tervezés. Itt azonban a további eredményeken, külső sikereken túl továbbra is az önmagunkkal való kapcsolatra fókuszálnék. Próbáljuk meg egy kicsit átlátni, hogy mik azok az új szokások az életünkben, amiket továbbra is folytatnánk, és vannak-e rombolók, amelyeket ki kellene irtani. Úgy gondolom, hogy ez egyfajta öngondoskodás is, hiszen végre egy kicsit rendszerbe, keretbe helyezed a rutinos cselekvéseket.

Emlékezz, hogy ne felejtsd el kedvesnek lenni önmagadhoz!

Az utóbbi időben minden indíttatás nélkül alakult ki az a szokásom, hogy este előkészítem a kávéfőzőt, hogy reggel már csak be kelljen üzemelni. Ez a vacsora utáni időszakomból 5 perc, de a reggeli kábaság közepette annál jobb érzés, hogy csak egy gombnyomás az egész. Nekem ez egy olyan új szokás, amit szeretnék megtartani.

Ha pedig megvagyunk a lakással, a visszatekintéssel, a jövőbeli tervezéssel az életvitelünket illetően, akkor érdemes kicsit mélyebbre is menni. Próbáljunk meg arra törekedni, hogy a mentális egészségünkkel, a lelkünkkel is foglalkozni tudjunk. Legyen ez meditálás, pszichológushoz járás, naplóvezetés, vagy csak napi fél óra tudatosan beiktatott séta, amikor kapcsolódni akarunk a természettel.

Szándékosan nem sorakoztattam fel az “5+1 tuti tippet, hogyan tudj megújulni lélekben a tavasz beköszöntével. Úgy gondolom, hogy az egésznek a lényege az, hogy időt és energiát fordítsunk erre a feladatra, és magunkra. Emellett persze ez mindenkinél változik, attól függően, hogy milyen az életstílusa, a szokásai vagy épp az önmagával való viszonya.

Végül pedig ne felejtsük el azt se szem előtt tartani, hogy ami idén bevált, lehet a jövő tavaszi megújulásnál már nem lesz annyira eredményes. Legyél rugalmas, nyitott a változásra! 

Ajánlott cikkek