Lélek

Egy régi-új barátság: Érdemes új esélyt adni?

A felmelegített szerelmi viszonyokról mindenkinek megvan a véleménye, de mi van akkor, ha egy régi, megszakadt barátság esetében merül fel az „újrakezdés lehetősége”? – kérdezi Anikó, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Bányánszki Anikó cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.04.16.
Egy régi-új barátság: Érdemes új esélyt adni?

Azt mondják, hogy a barátaink az általunk megválasztott családunk. Barátságokat kötni egész életünk során van lehetőségünk, attól függően mennyire van erre igényünk, és persze, hogy mennyire vagyunk erre nyitottak. Sajnálatos módon a nyitottság az évek előrehaladtával, és az esetlegesen előforduló csalódások következtében átváltozhat zárkózottsággá. Azonban nem minden esetben éri meg végleges visszavonulót fújnunk.

Barátainkkal szemben más a prioritás tizen-huszonévesen, harminc felett pedig megint más szempontok alapján döntünk. Szerencsések vagyunk, ha vannak barátaink, akik egész fiatal korunktól mellettünk vannak. Még ha változó intenzitással is vesznek részt az életünkben, kimondatlanul is tudjuk, hogy számíthatunk egymásra.

De mi van abban az esetben, ha az egyik ilyen barátság egy hiba, egy félreértés vagy egyszerűen csak a fiatalkori butaság miatt véget ér, esetleg „csak” mosolyszünet alakul ki, ami akár évekig is elhúzódhat?

Nyilvánvalóan mint mindenhez, hozzá lehet szokni, azonban rendes körülmények között mégis azt fogod érezni, hogy valami hiányzik, valami nincs a helyén, nem kerek a világ. Telnek a napok, a hetek, amik hónapokká növik ki magukat, te pedig szép lassan megszokod az új helyzetet, hiszen amúgy is vannak körülötted még mások is, akiket szeretsz, és akik téged is szeretnek. Az embert túl sokszor a büszkesége nem engedi, hogy megtegyen bizonyos lépéseket, még akkor sem, ha ez az előrehaladást segítené.

barátság

Forrás: Pexels

Én azt gondolom, hogy csak a büszkeség miatt nem szabadna hagynunk, hogy aki valamikor fontos volt számunkra, most ne legyen jelen aktívan az életünkben. Mert valójában sosem tudhatjuk, hogy mennyi időnk van helyrehozni a korábbi ballépéseket. Ezért, ha van lehetőségünk tisztázni a félreértéseket, akkor mindenképpen tegyük meg. Minden valamirevaló barátság megérdemel egy második esélyt.

Ne arra fókuszálj, hogy ki mit rontott el, hanem a megoldásra törekedjetek.

Természetesen érdemes tisztázni, hogy ki mit rontott el, hogy legközelebb már el tudjátok kerülni a kellemetlenségeket okozó helyzeteket, vagy legalábbis azért, hogy már helyesen tudjátok kezelni azt. Sokszor elfelejtjük, hogy megfelelő kommunikációval és az egymás iránti szeretettel és tisztelettel a legtöbb emberi kapcsolat működőképes lehetne.

Hisz mi történhet, ha adsz egy újabb esélyt magatoknak?

Legrosszabb esetben bebizonyosodik, hogy  a barátságot, akárcsak egy párkapcsolatot, nem képes egyetlen személy életben tartani. Viszont jó esetben visszakapsz az életedbe egy olyan embert, aki korábban már részese volt a mindennapjaidnak, és most újra osztozna az örömödben és bánatodban. De tanulva a múlt hibáiból azt nagyon jól tudjátok, hogy egymásnak nem fogtok már bánatot okozni. Tapasztalatból mondom, hogy ezért az érzésért pedig érdemes félretenni a büszkeséget, és kockáztatni!

Ajánlott cikkek