Egyéb kategória

Probléma, ha sok kisbaba születik?

Az emberiség egyik legnagyobb problémája az, hogy túl sokan vagyunk. A népességnövekedés ellenére azonban nem kell aggódni, hisz létezik egy olyan megoldás, mely természetes módon fogja megoldani a problémát.

vous - 2022.04.20.
Probléma, ha sok kisbaba születik?

A történelem során még sosem élt annyi ember a Földön, mint napjainkban. Populációnk a 17. századi egymilliárdból 1940-re 2,3 milliárdra, 1970-ben 3,7 milliárdra, majd 2016-ra 7,4 milliárdra nőtt. A legnagyobb növekedést tehát az elmúlt évszázadban tapasztalhattuk. Mit jelent ez számunkra?

A populáció növekedése tönkre fogja tenni az életünket, vagy ez csupán alaptalan pánik?

A hatvanas években jelentős növekedést vette kezdetét, amely apokaliptikus próféciákhoz vezetett. Több teória született, az azonban biztos, hogy a születések száma és a népességnövekedés nem állandó jellemzői bizonyos kultúráknak vagy országoknak.

Négy fázison megy keresztül világunk, ezt demográfiai átmenetnek nevezzük. A legtöbb fejlett ország már abszolválta ezeket a fázisokat, míg egyes országokban még zajlik a változás.

A 18. századi Londonban még az első fázis volt megfigyelhető. Sok ember született, azonban rengetegen haltak meg közülük viszonylag hamar, így a populáció nem igazán nőtt. A nőknek négy-hat gyerekük volt, azonban közülük csak ketten élték meg a felnőttkort. Ez az időszak reprezentálja az első fázist.

Négy fázison megy keresztül világunk, ezt demográfiai átmenetnek nevezzük.

Négy fázison megy keresztül világunk, ezt demográfiai átmenetnek nevezzük.
Forrás:
Unsplash

A második fázis alapja az ipari forradalom. Ez növelte az életszínvonalat, fejlődött az egészségügy, aminek következtében kevesebb ember halt meg fiatalon. Ez egy hirtelen történő népességnövekedést eredményezett.

Ezt követte a harmadik fázis, mely jellemzője, hogy kevesebb gyerek született, hisz nem volt szükség sok utód nemzésére annak érdekében, hogy legalább kettő megérje a felnőttkort. Tehát kiegyenlítődött a születések és a halálozások száma. Így jutott el Nagy-Britannia a negyedik fázisba.

Mi okozza a további növekedést?

A hetvenes, nyolcvanas években több gyerek született, ebből következik, hogy az ő generációjuk több gyereket szült, mint az előttük lévő. Ezt azonban egy csökkenés fogja követni, mivel napjainkban megint egy csökkenést tapasztalunk a születések számában a fejlettebb országokban.

Egyes kutatók szerint az emberiség nem fogja elérni a tizenkét milliárdos lélekszámot. Ennél fogva nem kell aggódni, bizonyos idő elteltével az emberiség száma természetes módon csökkenni fog.

Szabó Veronika

Ajánlott cikkek