Így szeretek most – Párkapcsolati rajztesztek az ország egyik legnevesebb pszichológiaprofesszorával

Így szeretek most – Párkapcsolati rajztesztek az ország egyik legnevesebb pszichológiaprofesszorával

A rajzod többet tud rólad, mint amennyit te tudsz magadról – állítja prof. dr. Vass Zoltán pszichológus, aki párkapcsolati diagnosztikával foglalkozik és különleges rajzteszteket fejlesztett ki. De mit figyel meg egy profi pszichológus a rajzokban? És egyáltalán – tényleg működik a dolog? Ennek járunk a végére háromrészes minisorozatunkban.

Nagyon érdekes helyzetbe kerültem, amikor a napokban egy asztalhoz ültem azzal a nemzetközi hírű professzorral, aki egyszerre 800 különböző szempontból elemzi a rajzokat, legyen az gyerekrajz, felnőttrajzteszt vagy a füzet szélére készült firka. Az eredmény megdöbbentő volt!

Megismertem a lehetséges párkapcsolati jövőt...

Három különböző rajztesztet vett fel velem egy kávézóban, és mindegyiket azon nyomban ki is elemezte. A rajzokból egyetlen pillantással leolvasott mindent. Nemcsak azt erősítette meg, amit már sejtettem magamról, hanem olyasmiről is pontos diagnózist adott, amit csak utólag láttam be. Végigmentünk az összes rajzon, és apránként felsorolta párkapcsolatom jelenlegi problémáit, erőforrásait, kilátásait, és előrevetítette a várható jövőt. Végül konkrét feladatokhoz jutottunk el, amiken ebben az időszakban munkálkodnom kell. Mindezeket anélkül ismerte fel, hogy előzetesen bármit kérdezett volna vagy bármit tudott volna rólam.

Árulkodó körök

Először A4-es papírlapokat vett elő, amiket közösen kétszer félbehajtottunk és kisebb részekre tépkedtünk. A kis papírokra köröket kellett rajzolnom, egyszerre mindig kettőt, amikből az egyik engem jelenített meg, a második kör pedig fontos személyeket vagy fogalmat. Le kellett rajzolnom kör formájában aktuális és ideális páromat, a legjobb barátnőmet, szüleimet, testvéreimet, egy konfliktusszemélyt (valakit, akivel konfliktusban állok), a boldogságot, az intimitást, és így tovább.

„Diádikus interakciókat vizsgálunk – magyarázta a professzor. – A körök mérete, pozíciója és egymáshoz való viszonya nem a véletlen függvénye, hanem személyiségvonások, attitűdök és interakció-dinamikai tényezők determinálják őket. Ezt objektív számítógépes mérésekkel és többváltozós matematikai-statisztikai elemzéssel igazoltuk.”

Forrás:
iStock

A professzor szerint ez a teszt az első, spontán válaszreakció őszinteségére épít. Amikor gondolkodás nélkül rajzolunk egy kört, őszintébben fejezzük ki érzéseinket, mint ha szóban válaszolnánk a kérdésekre, vagy mondjuk párkapcsolati kérdőívet töltenénk ki.

Olyanok ezek a körök, mint amikor a házigazda megkérdezi a vendéget, hogy kérsz-e süteményt, majd a szóbeli válasz helyett a vendég arcáról olvassa le az első, őszinte reakciót.

Gyermeklét-felnőttlét a rajzokon

A kávézóban kitettük egymás mellé az összes rajzomat, és végigbeszéltük mindegyiket. A körök egymáshoz viszonyított méretéből például kiderült, hogy milyen önértékeléssel rendelkezem, kinek az „erőterében” válok bizonytalan gyermekké, kivel veszem fel a kesztyűt, és kivel válok autonóm felnőtté. Ebben a témában egy nagyon pozitív üzenetet kaptam, amiért már önmagában megérte az egész tesztfelvétel!

Nem tudom, benneteket mi érdekelne a legjobban egy párkapcsolati rajztesztben, de engem főleg az izgatott, hogy párommal milyen folytatás vár ránk.

Alig vártam, hogy elővegyük azokat a rajzokat, amikben valódi páromat hasonlítottuk össze az ideálissal, és azzal, amivé 5 év múlva válik majd a kapcsolat. Nem árulhatok el mindent, de annyit igen, a rajzokból kiderült, hogy van remény a folytatásra.

A professzor elárulta, hogy egy Gottman nevű házasságkutató munkáira is épít, aki 93%-os pontossággal jósolta meg négy tünet alapján, hogy a párok néhány éven belül elválnak-e, vagy együtt maradnak.

A folytatásban elmondom, mi az a négy tünet, ami olyan biztosan előrevetíti a kapcsolat jövőjét, hogy a kutatók az apokalipszis négy lovasának nevezték el őket.

Téged is érdekel a dolog? A professzorhoz egyéni rajzelemzésre nem tudsz bejelentkezni, de működtet egy abszolút ingyenes, online tanfolyamot, amin rengeteget tanulhatsz ezekről a témákról. Kattints ide, és nézd meg, miről szól!