Egyéb kategória

Kapaszkodjatok meg: a menzeszetek elárulja, meddig fogtok élni!

Emlékeztek az általános suli hatodik-hetedik osztályára, amikor már mindenkinek megjött, csak nektek nem? Nos, lehet, hogy a kései menstruáció akkor cikinek tűnt, de a Kaliforniai Egyetem legújabb kutatásai szerint talán segít tovább élni! Hogy mi?  

vous - 2022.05.05.
Kapaszkodjatok meg: a menzeszetek elárulja, meddig fogtok élni!

A menstruációnk bizony sok mindent elárul rólunk. Az első menzesz beszámol az egészségi állapotunkról, a ciklusunk alakulása folyamatosan jelzi egészségügyi problémáinkat, amikről esetleg nem is tudunk, most pedig egy kutatás bebizonyította: még azt is ki lehet belőle olvasni, hogy meddig fogunk élni!  

A kutatás a Menopause nevű lapban jelent meg, és a kutatók mintegy 16 ezer amerikai nő adatait vizsgálták meg és egészségi állapotát hasonlították össze, akik már elérték a posztmenopauzális kort. A tudósok megdöbbentő eredményre jutottak: azok a résztvevők, akik 12 éves korban vagy afelett kezdtek el menstruálni, és 50 évesen vagy annál idősebb korban érkezett el számukra a posztmenopauza, nagyobb eséllyel ünnepelhetik a 90. születésnapjukat, mint mások!

Forrás:
Pexels

A kutatás vezetője, Aladdin Shadyab elmondta, hogy azoknál a nőknél, akik később kezdtek menstruálni az átlagnál, kevesebbszer tapasztaltak idősebb korban olyan egészségügyi problémákat, mint a különböző szívbetegségek, cukorbetegség vagy érelmeszesedés, és alapvetően sokkal jobb fizikai kondiban voltak más nőtársaiknál. Az is igaz, hogy kevésbé voltak rájuk jellemzőek olyan rossz szokások, mint a dohányzás.

Habár a tudósokra még számos feladat vár, ameddig sikerül meghatározni, hogy pontosan miért is élnek tovább azok a nők, akiknek viszonylag későn jött meg, mi azért húzhatunk egy barázdát a menopauzával kapcsolatos pró-kontra listánk üres oldalára. 

Ajánlott cikkek