Egyéb kategória

A nő, aki 11 nyelvet tanult meg egy hét alatt egyetlen trükkel – Az instant megoldások nyomában

Elegetek van mindenből – vagy legalábbis egyvalamiből nagyon? Párkapcsolat, karrier, életmód, pénzügyek – legyen szó bármiről, mindenkinek megvan az életében az a terület, amin változtatni szeretne. Mégis csak kevesen jutnak el odáig, hogy ténylegesen lépjenek is. Pedig egyetlen nap is elég ahhoz, hogy ténylegesen megváltozzon az életetek…

vous - 2022.05.06.
A nő, aki 11 nyelvet tanult meg egy hét alatt egyetlen trükkel – Az instant megoldások nyomában

A pillangóhatás

Egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon – állítja a pillangóhatás tétele. Ha kicsit meseszerűnek, túlzónak is hat a gondolat, azért van benne ráció. Egyetlen apró dolog, aminek ma még nem érzitek a hatását, hosszú idő elteltével radikális változást jelenthet. Hány olyan történetet hallani, amiben teljesen lényegtelennek tűnő események hatására gyökeresen megváltozott egy ember élete? Lekésett vonatok, rossz címre küldött e-mailek, véletlenül megismert nagy szerelmek, egy elejtett félmondat kapcsán szerzett munkalehetőségek.

A saját életemben is volt ilyen, nem is egy. Két sikertelen felvételi után már majdnem elfogadtam a tényt, hogy nem fogok a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járni, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve újra beadtam a jelentkezésemet – és fel is vettek.

Az akkori lakótársam annyira el volt foglalva az egyetemi felvételivel, hogy naphosszat másról sem tudott beszélni. Amikor pedig megkért rá, hogy vigyem el helyette a postára a jelentkezését, mert kettőnk közül nekem volt egy szabad délelőttöm minden héten, úgy döntöttem, ha már úgyis sorba kell majd állnom, akkor én is veszek egy jelentkezési lapot, és még egyszer megpróbálom. Ha ő nincs, és nem kér meg erre a szívességre, akkor ma nem lenne egy diplomám az áhított egyetemről, és nem lennék túl több olyan tévés munkán, amikről a suli előtt csak álmodtam.

Lépésről lépésre

Tegyük hozzá: a beadott felvételi jelentkezéssel közel sem volt megpecsételve a sorsom, hiszen további lépéseket kellett tennem annak érdekében, hogy ez a vágyam valóra váljon. Felkészülés a felvételire, a felvételi teszt megírása (vannak egyetemek, ahol a mai napig külön gyakorlati felvételi van), órára járás, tanulás, vizsgák, diplomamunka, gyakornokság, álláskeresés, korán kelés, munka késő estig, stb…

Mindezek ellenére mégis azt gondolom, ez az egész valahol azon az apró lépésen múlott.

Mert onnantól kezdve, hogy megszületik az elhatározás, az ember szeme előtt konkrét cél lebeg. Lépésről lépésre odaérni pedig csak konkrét célhoz lehet.

Forrás:
iStock

Instant megváltás

Ma, az instant megoldások világában sokak kedvét elveszi, ha valaminek nincs azonnali, kézzelfogható eredménye – márpedig nagy dolgokat csakis idővel és kitartással lehet véghezvinni.

Nem véletlenül virágzik a neten a kamuhirdetések világa sem: ott van a nő, aki 11 nyelvet tanult meg egyetlen hét leforgása alatt egy egyszerű trükk segítségével, és ott van a férfi, aki egy óra alatt pumpálta fel az izmait egy eltitkolt, ősi módszerrel. A jelenség remekül tükrözi, hogy az emberiség nagy része még mindig bízik abban, hogy kitartó munka helyett egyetlen kattintás is sikerre vihet valamit.

Gondolom, nem kell ragoznom, hogy ilyen soha nem lesz. Nincs az a probléma, amire eltitkolt trükkök és egyszerű módszerek lennének. Az Instagram és a Pinterest tele van egymondatos bölcsességekkel és motiváló történetekkel, de ezek egyike sem nyújt valódi segítséget. Aki gyors megváltást akar és egyetlen mondattól várja a segítséget, az ne csodálkozzon, ha a változás is olyan felszínes lesz, mint az abba belefektetett energia.

Már mindenhol megírták, elmondták, megmutatták, hogy az egyetlen eredményes módszer a cselekvés. Valahol az ember ezt tudja is magában, mégsem tesz semmit. A saját felelősség felvállalása helyett persze könnyebb hinni a hazugságokban és az üres ígéretektől remélni a megváltást, nem?

Az elhatározás

Amikor azt mondtam, egyetlen nap is óriási változást jelenthet, nem a csodára gondoltam, hanem arra az állapotra, amikor végre ki meritek mondani: ELÉG. Mostantól máshogy lesz! 

Legyen szó egy rossz párkapcsolatról, egy többé már nem értékes barátságról, gyűlölt munkáról vagy káros életmódról – bármit megváltoztathattok, ha végleg eldöntitek magatokban, hogy nem sajnáljátok rá az időt. Azonnali eredmény nincs, de higgyétek el, elég ezt az egy lépést megtennetek önmagatokért – kezdésként. Egyetlen óriás lépés helyett inkább haladjatok apránként: napról napra. Ha kitartóak és türelmesek vagytok magatokkal, illetve a céljaitokkal szemben, először egy hét, aztán egy hónap, majd egy év, végül pedig akár évtizedek távlatából is szemlélhetitek a változást.

Ha pedig visszatartana titeket az út hosszától való félelem, inkább gondoljatok arra a rengeteg időre, amit eddig elfecséreltetek a tétlenséggel…

Ajánlott cikkek