Egyéb kategória

Az örök dilemma: ihat-e alkoholt egy szoptatós kismama, vagy sem? Elmondjuk!

A szoptatás körül rengeteg tévhit és tiltólista kering, ilyen például, hogy ne igyunk kávét, vagy ne együnk egyáltalán k-val kezdődő ételeket... Ezek legtöbbje nem igaz, kávét például módjával lehet inni, és tiltólistás ételek sincsenek, de az igaz, mindent csak mértékkel fogyasszunk. Bor, mámor... napunk alkalmából a kérdés már csak annyi: vajon szoptatás alatt lehet-e alkoholt inni? És ha igen, mennyit, hogyan? Szükséges-e előtte fejni? Ezekre keressük a válaszokat.

vous - 2022.05.11.
Az örök dilemma: ihat-e alkoholt egy szoptatós kismama, vagy sem? Elmondjuk!
Sör

Sör
Forrás:
Alexandra

Két gyerek szoptatása után, azt hiszem, van egy kis tapasztalatom a lurkók táplálása terén. Ahány listát olvastam, annyi ételt rögtön zárhattam is volna ki az életemből – ezt nemcsak betartani lett volna lehetetlen, de megjegyezni is. Na de mi a helyzet az alkohollal? Vannak, akik szerint néha-néha egy deci vörösbor még jót is tesz szoptatás alatt is, míg mások az alkohol teljes kerülését javasolják ezen időszak során. Utánajártunk, persze cikkünk középpontjában nem a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás áll, hanem az az egy-egy pohár pezsgő, bor vagy sör, amit anya egy szülinapon vagy más eseményen elkortyolna.

A tejteremelést fokozó barna sör

A tejtermelés fokozása érdekében szülés után sokan, köztük én is, előszeretettel fogyasztanak alkoholmentes barna sört. Köztudott, hogy a malátaitalok pozitívan hatnak a tejtermelésre, nem véletlen tehát, ha a bababoltokban a mellszívók polcán ott sorakoznak már az alkoholmentes barna sörök is.

A legfontosabb, hogy alkoholmentes és barna legyen.

Fő a mértékletesség! 

„Az alkalmankénti egy pohár bor fogyasztása valóban nem káros a szoptatott babára nézve, ha az ital elfogyasztása és a szoptatás között eltelik négy-öt óra” – írja egy anyuka kérdésére Rózsa Ibolya laktációs szaktanácsadó A Szoptatásért Magyar Egyesület weboldalán.

A szoptatás kézikönyve

A szoptatás kézikönyve
Forrás:
Alexandra

A szakértők szerint, ahogyan azt W. Ungváry Renáta is írja A szoptatás kézikönyve című könyvében, a vér és a tej alkoholszintje megegyezik, és lebomlásuk mértéke, sebessége, üteme is azonos. A vér- és a tej alkoholszintje a fogyasztás utáni első egy-két órában a legmagasabb. Ma már egy online véralkoholszint-kalkulátorral könnyen kiszámíthatjuk, hogy az adott mennyiségű sör és bor milyen gyorsan ürül ki a szervezetből, például három pohár bor hatása körülbelül tizenkét óra alatt megy ki teljesen.

Ha egy pohár bort szívesen elkortyolgatnánk, akkor azt mindenképpen szoptatás után tegyük, amikor biztosan eltelik két óra a következő szoptatásig. Az alkohol egyébként csökkentheti a tejleadó reflex beindulását, ezért is érdemes megvárni azt a pár órát, amíg teljesen kiürül.

Három hónapos kor előtt inkább ne!

Fontos, hogy vegyük figyelembe a baba életkorát is, így például az első három hónapban olyan fejletlen a gyomruk és a májuk, hogy semmiképpen ne fogyasszunk alkoholt.

„A csecsemő májának alkohollebontó képessége még csekélyebb, mint a felnőtté, ezért az a mennyiség, ami a felnőttnek esetleg jelentéktelen, a gyerek számára már káros lehet” – írja W. Ungváry Renáta a már említett olvasmányban.

Mivel nincs pontos kutatás arra vonatkozóan, mennyi alkohol nincs negatív hatással a szoptatott babákra, ezért szokás inkább az alkohol teljes mellőzésére buzdítani az anyákat.

Objektum doboz

Az anyuka adottságai sem elhanyagolhatók!

A módjával történő és jól időzített fogyasztás esetén sem árt figyelembe venni az anyuka adottságait: hány kiló az illető, vagy éppen azt, milyen ételeket és milyen mennyiségben fogyasztott el aznap. Én például tudom magamról, hogy a 45 kilómmal és alkohol szempontjából kicsit sem edzett szervezetemmel fél doboz 1,5%-os ízesített sörtől is szédülök, főleg, ha gyorsan iszom meg. Éppen ezért ritkábban, mint kéthetente ittam ilyen jellegű italt, ráadásul sokszor inkább csak nullásat fogyasztottam a nyári nagy melegben.

Forrás:
iStock

Az egyik tikkasztó délelőtt jól megtréfált egy üveg, amiről azt hittem, mentes, így meg is ittam a felét. Később furcsa szédülés tört rám, majd ezen megrökönyödve megvizsgáltam a flakont, és bizony 1,5%-os volt. Hát ezért szédültem! Az csak hab volt a tortán, hogy fél óra múlva jelenésünk volt a védőnőnél, röhögve hívtam fel anyukámat, most vajon mit gondol majd rólam. Persze a félórás gyalogtúra alatt, míg odasétáltunk, mind a két deci 1,5%-os sör kiment belőlem, addig pedig szoptatnom se kellett.

anyák kontra szoptatási nehézségek

„Kiabálni tudtam volna a fájdalomtól, mert nem volt hol fejni” – Anyák kontra szoptatási nehézségek

Nemegyszer sokan a szoptató anyákat is megkövezik, ha nyilvánosan etetik a világ legtermészetesebb módján a gyermeküket, de még náluk is rosszabb helyzetben vannak azok a mamik, akik nem tudnak szoptatni, így fejni kényszerülnek.

Egy korábbi cikkemben több mamival együtt erről meséltünk! Kíváncsiak vagytok? Ide kattintva elolvashatjátok!

Bár cikkünk nem a túlzott alkoholfogyasztással foglalkozik, de azért nem árt tudni, hogy ez a tejtermelést nagyban csökkentheti. Hosszú távon pedig nagyobb gondokat is okoz: a napi rendszerességgel fogyasztott alkohol a babáknál később túlsúlyhoz vezethet, napi egy pohárnál több pedig jelentősen és negatívan befolyásolja a nagymotoros fejlődéseket.

Ajánlott cikkek