pad

Havi három nap szabadság menstruációs fájdalmakra? Spanyolország erről fog szavazni

Spanyolországban a menstruációs szabadság bevezetését tervezik. A törvénytervezet szerint három nap szabadság járna havonta azoknak a nőknek, akiknek komoly menstruációs fájdalmaik vannak.

Menstruációs szabadságot jelenleg Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában vehetnek ki a nők, Spanyolország lehet az első európai ország, ahol ez elérhetővé válna a fájdalmakkal küzdő nők számára. A törvénytervezetről jövő héten szavazhat a spanyol kormány - írja a Telex.

Természetes ezzel a joggal csak azok élhetnének majd, akik komoly menstruációs fájdalommal küzdenek minden hónapban: 

„Fontos tisztázni, mi számít menstruációs fájdalomnak, nem enyhe kellemetlenségről beszélünk, hanem olyan komoly tünetekről, mint a láz, hasmenés vagy erős fejfájás” 

-idézi a Sky News Ángela Rodríguezt, spanyol esélyegyenlőségi minisztert.

A törvénytervezet arra is kitér, hogy az iskoláknak tisztasági betétet kell biztosítaniuk azoknak a lányoknak, akik erre rászorulnak, továbbá eltörölnék a betétek és a tamponok áfáját.

Annak ellenére, hogy a törvénytervezet alapvetően egy előnyös lehetőség lenne annak, akinek erre tényleg szüksége van, akadnak olyanok, akik szerint nem lenne jó ötlet ennek bevezetése. Van, aki szerint ez stigmatizálná a nőket, míg más úgy gondolja, hogy emiatt a munkáltatók kevésbé lesznek hajlandók majd nőket alkalmazni a munkahelyeken.