A konyhai kisgépek élettartama csak akkor növelhető, ha rendszeresen időt szánunk a karbantartásukra. Sokan azt gondolnák, hogy a kávégép kivételnek minősül, de ez nem így van! Ha valaminek, hát a kávéfőzőnek végképp szüksége van a törődésre! Az már sokkal fontosabb kérdés, hogy mit kell tennünk érte, hogy hosszú távon működőképes maradjon?
A következő pár sorban most átvesszük közösen azokat a kihagyhatatlan kérdéseket, amelyekkel ténylegesen megóvható a gépek épsége.
A kávégépek meghibásodásának legfőbb okai
Az emberek többsége úgy tartja, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet elkerülni, hiszen előbb vagy utóbb úgyis bekövetkeznek. Éppen ezt gondolják a kávégépek alkatrészeinek cseréjével kapcsolatban is. Azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a meghibásodások elsődleges oka a hanyagság. Rendszeres karbantartással ugyanis jóval tovább velünk marad majd kedvenc gépünk is. A Kávégép Bolt karbantartó anyagok kínálatában meg is találhatjuk azokat az eszközöket, amelyek ebben segítenek nekünk!
Persze, némi indokkal is szolgálnunk kell! Miért van szükség ezekre a karbantartásokra? Egyrészt a főzőtér eléggé párás, és a víz mindenfelé kicsapódik, s valljuk be, egy 90 fokos kazánban a vízkő lerakódásának is vannak kockázatai. Másrészt, tejmelegítő, -habosító rendszerrel egyaránt el vannak látva ezek a kis készülékek. Ezek mindegyike tisztítást igényel a hatékony működés érdekében.
Első lépés: használjuk a megadott programokat!
Az ellenőrzés általában egy öblítőprogrammal kezdődik, ami mindössze 15 másodpercet vesz igénybe. Ez minden felfűtést követően és minden kikapcsolás után bekapcsol.
A tisztítás már egy 15 perces program, amelyet általában 150 kávé lefőzése után kér a gép. A lúgtabletta és a forró víz segítségével mossa át az eszközt.
Szintén nagy szerepet kell, hogy kapjon a vízszűrő cseréje, a vízkőoldás, a tejhabosító kiöblítése és a vegyszeres tisztítás.
Természetesen a programok a kávéfőzők típusától is függenek, így a mechanikus eljárásokra is nagy gondot kell fordítanunk!
Hogyan kezdjünk hozzá az automata kávégépek tisztításához?
A központi egységet ajánlott napi rendszerességgel, folyó víz alatt átmosni. Ellenőrizni kell továbbá az alsó és a felső szűrőket, érdemes ezeket is alaposan átdörzsölni. A tisztítást követően szárazra kell törölni a központi egységet!
Ezután jöhet a csepptartály. A zacctartót ugyancsak naponta, 30 adagonként kell tisztítani, üríteni!
Az ilyen eszközöket maró hatású vegyszerekkel tisztítani kifejezetten tilos! Azonban például a Braun, a Franke, a Severin, a Melitta márkák termékei között találkozhatunk speciális vízkőtelenítő tablettával, vízkőoldókkal és tejrendszertisztító foyladékokkal.
Ne feledje, hogy a kávégép élettartama Öntől is függ, szánjon időt a napi “vizitre”!