Egyéb kategória

Minden jó, de szex alig van – kell aggódni vagy nem a párkapcsolatért?

Azt hiszem, pont ez az a kérdés, ami egy társaságot megoszt. A kérdés, amiről mindenkinek van véleménye, és nincsen egyetértés. Feltettem a kérdést több ismerősömnek is, kíváncsi voltam, mit fognak válaszolni.

vous - 2022.05.20.
Minden jó, de szex alig van – kell aggódni vagy nem a párkapcsolatért?

Hiszen az általánosan elfogadott vélemény, amit a társadalom elfogad, az az, hogy a jó párkapcsolatban a szex gyakori és rendszeres. Ez tényleg így van? Nos, lássuk a reakciókat!

Akik szerint nem szexelni olyan, mint a legjobb barátotokkal együtt élni

Voltak, akik azt mondták, hogy ha a párkapcsolatban kevés a szex, vagy nincsen, az nem igazán párkapcsolat, inkább barátság. Vagy kapcsolat, de nem igazán jó, talán már csak a megszokás miatt vannak együtt a felek, aminek könnyen megcsalás lehet a vége.

„Szerintem ez partnertől függ, és attól, hogy mennyire nagy a szerelem. Ha tényleg nem maradt már más, csak a megszokás, akkor persze, elvagytok, a legjobb barátoddal sem szexelsz (jobb esetben), mégis szeretsz vele lógni. Nekem volt egy ilyen kapcsolatom, két évig éltünk így, természetesen megcsalás lett a vége. Szerintem ha minden szuperkirály, akkor csak van szex… nem? Vagyis összességében lehet kevés szex egy párkapcsolatban, de akkor nincs minden rendben.”

„Szerintem az nem valódi párkapcsolat, ahol nincs szex. Szerintem létezik férfi-nő barátság, de ennek a kritériuma, hogy a felek NE vonzódjanak egymáshoz. Egy jó párkapcsolatban meg a felek azon túl, hogy egymás legjobb barátai, szexuálisan is vonzódnak egymáshoz. Ezért az a férfi-nő viszony, ahol nem igazán van szex, az én szememben nem párkapcsolat.”

Forrás: iStock

Akik szerint átmenetileg belefér

Voltak, akik azt mondták, hogy egy tartós kapcsolatban vannak időszakok, amikor kevesebbet szexelünk, és ez belefér. Baj akkor van, ha ez túl gyakran fordul elő.

„Szerintem átmenetileg lehet együtt lenni úgy, hogy kevés a szex. Vannak „kevés szexes” időszakok, de tartósan nem lehet ezt fenntartani, csak akkor, ha ebben megegyezik az igényszint, és egyikük sem tart igényt a szexre.”

Hullámvölgyek még a legjobb kapcsolatokban is előfordulnak, így belefér egy-egy szexmentes időszak, viszont ha ez tartós, az szerintem már nem oké. Ha nem vonzódnak egymáshoz a felek, és nem kívánják a másikat, akkor miért vannak együtt? Azért ez egy kapcsolatban elég fontos. Szerintem.”

Akik szerint a társadalom felfújja a szextémát

És voltak megszólalók, akik szerint a társadalom túlságosan sulykolja a párokba azt az elvárást, hogy az a normális, ha sokat szexelnek és rendszeresen. Ha ez nem így van, akkor a párkapcsolat sem jó, hiába van minden más téren nagy összhang.

„Én mindig is kevesebbet igényeltem a szexet. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem fekszem le a párommal, hanem azt, hogy vannak időszakok, amikor kevésbé kívánom magát az aktust. (A leghosszabb ilyen időszak három hónap volt.) Ezt szerencsére már az elején letisztáztuk, és a kilenc év alatt nem volt ebből semmi összetűzés, mert elfogadta, hogy ilyen vagyok, így szeret engem. De ettől függetlenül minden napra jut egy kis gyengédség: nem telik el nap masszázs, csókok, ölelés, összebújás nélkül. Sokáig hittem azt, hogy valami baj van velem, de anyukám megnyugtatott, hogy ő is ilyen. A szüleim boldog házasságban élnek harminc éve. Szerintem a média nyomatja ezerrel ezt, hogy ha nem szexelsz rendszeresen, akkor rossz a kapcsolatod is, és nem vagy normális. Mindenki másmilyen, más a vérmérséklete, ne feledkezzünk meg erről, meg arról se, hogy vannak például aszexuálisok is, akik szintén tudnak párkapcsolatban élni, és köszönik szépen, jól vannak, szeretik egymást.”

Ahogy látjátok, sokan mondtak sokfélét. Számomra a beszélgetés tanulsága az volt, hogy nem vagyunk egyformák. Mindannyian más szexuális igényekkel rendelkezünk, más elvárásaink vannak a másikkal szemben, más elképzeléseink vannak a párkapcsolatokról.

Talán a legfontosabb az, hogy minél jobban ismerjétek meg önmagatokat, és minél előbb tisztázzátok le már a kapcsolatotok elején, hogy mik az elvárásaitok, igényeitek. A jó kapcsolat titka az, hogy hasonlóak az igényeitek és elvárásaitok minden téren, illetve ha valamiben másabbak az elképzeléseitek, akkor azt olyan kompromisszumokkal oldjátok meg, hogy az mindkettőtöknek jó legyen, egyikőtöknek se okozzon kellemetlenséget.

Ajánlott cikkek