Egyéb kategória

„Gyere fel MSN-re!” – a legfontosabb dolgok az internet előszobájából

Ma már nehéz elképzelni a mindennapjainkat wifi nélkül, pedig a nonstop online jelenlét nem mindig képezte az életünk részét. Szerintem mindannyiunknak vannak emlékei a betárcsázós internetről és olyan weboldalakról, amelyek mára eltűntek, pedig több mint 10 évvel ezelőtt csak és kizárólag miattuk kapcsoltuk be a gépet.

vous - 2022.05.21.
„Gyere fel MSN-re!” – a legfontosabb dolgok az internet előszobájából

Amikor még nem minden lakásban volt internet…

Amikor még számtechóra végén kaptunk tíz percet fakultatív netezésre…

Amikor még komoly forgalmat bonyolítottak az internetkávézók…

Amikor még nem a Facebook és a YouTube bonyolította a legnagyobb forgalmat…

Nos, akkor ezek voltak számunkra a legfontosabb dolgok:

E-mailben érkező viccek, képek, videók

Amikor még nem léteztek mémek, e-mailben érkezett a humor. Mindenkinek volt egy vicces ismerőse – vagy inkább egy ismerős ismerősének az ismerősének az ismerőse –, aki nem tudni honnan, de összegyűjtötte a legütősebb poénokat, képeket, videókat, majd rászabadította őket a világra.

Tudjátok, ezek voltak azok a mailek, amelyeknek a tárgyában az állt: re:re:re:re:fwd:fwd:fwd:fwd:HAHA!!!!!!!

A dolog külön szépsége volt, hogy a szöveg a szivárvány minden színében és a Word összes betűtípusában tündökölt.

MSN

Az MSN Messenger egy online chat volt, ami a közönséges chatszobákhoz képest annyiban volt új, hogy idegenek helyett az ismerőseinkkel tarthattuk a kapcsolatot. Ha valami eszembe jut róla, akkor az a töménytelen mennyiségű emoticon, amiket szépen begyűjtögettünk az ismerősöktől, és hozzárendeltük őket különböző billentyűkombinációkhoz. Aki kevés szmájlit használt, az fura volt – aki túl sokat, azt meg nem lehetett érteni…

Idegesítő, mégis szerethető funkciója volt a rezgetés, amivel a másik kijelzőjét lehetett megmozgatni, hogy végre ránk figyeljen.

Suli után első dolgom volt bejelentkezni, hogy tovább cseveghessek a barátnőimmel az élet nagy kérdéseiről, és ha valaki nem volt elérhető, csak küldtük neki az ikonikussá vált szöveget:

Gyere fel MSN-re! 

Forrás:
Depositphotos

iWiW

Ó, az iWiW! Szerintem mindenki elmosolyodik, ha rá gondol. A magyar weboldal egyike volt a világ legelső közösségi oldalainak. 2002-ben indult, akkor még WiW néven, és a népszerűségét jól mutatja, hogy 2005 és 2010 között a leglátogatottabb hazai oldal volt. Bár sok dologra nem volt alkalmas, az ismerősök jelölgetése mindenkit rabul ejtett.

Nekem vannak olyan emlékeim a gimiből, amikor szünetben belógtam a számtechterembe csak azért, hogy megnézzem, kik jelöltek be. Ma is megtenném, csak hát már leérettségiztem, meg az iWiW is megszűnt 2014-ben.

myVIP

Szintén közösségi oldal volt, de sosem sikerült rájönnöm, miért regisztrál valaki ide is, ha egyszer fent van iWiW-en. A dolog szépsége? Hogy ennek ellenére én is regisztráltam…

Az egyetlen dolog, ami kevésbé értelmetlenné teszi a myVIP-et, hogy anno Palvin Barbi is fent volt.

Myspace

A Myspace a Facebook előtti nagy durranás volt. A népszerűségét jól mutatja, hogy az alapító, Tom Anderson portréját az internetes profilképek Mona Lisájaként szokták emlegetni. A Myspace Tomként ismert férfi ugyanis automatikusan az első online barátja lett mindenkinek, aki regisztrált az oldalra. 

Eredetileg azért hozták létre a portált, hogy zenekarok felületeként működjön (indie bandák és kevésbé ismert szóló előadók hozhattak létre előadói profilokat), de a Myspace valahogy mégis inkább az emós fiatalok gyűjtőhelyévé vált. Végül is nem csoda, hiszen az oldal készítői tökéletesen eltalálták a tinik vágyait: a többi közösségi oldallal szemben a Myspace-en a felhasználók személyre szabhatták a profiljukat háttérképekkel és zenével, blogbejegyzéseket tehettek közzé, és nemcsak privát üzenetet küldhettek a másiknak, hanem kommentelhettek is a falára.

Ezek a lehetőségek pedig a kétezres évek felében még kifejezetten újnak számítottak. Ez azért aranyos, nem?

Címkék: #internet #msn #wifi
Ajánlott cikkek