Egyéb kategória

Homokóra? Alma? Körte? – így döntsétek el otthon, milyen testalkatotok van

„Ő tuti homokóra, hisz nagy a melle. Ő meg alma, mert nagy a hasa...” – nagyjából ilyen általánosításokkal le is szoktuk rendezni a testalkatokat, pedig a történet ennél árnyaltabb és bonyolultabb. Míg sok embert a legkevésbé sem hat meg, hogy milyen testalkattal rendelkezik, addig van, akit bizony foglalkoztat, hogy melyik csoportot erősíti. De miért is ne akarnánk tudni? Pláne, ha a tudás birtokában egyszerűbben emelhetjük ki kedvelt és rejthetjük el kevésbé kedvelt testi adottságainkat. Oké, oké, de hogy döntsük el szakember nélkül, hogy melyik csoportba tartozunk?

vous - 2022.05.21.
Homokóra? Alma? Körte? – így döntsétek el otthon, milyen testalkatotok van

Ahhoz, hogy a legelőnyösebb oldalunkat mutassuk nap mint nap, érdemes tudatosan vásárolni. És a tudatos vásárlás alatt itt kivételesen nem azt értem, hogy megfontoljuk, biztos szükségünk van-e egy századik pólóra és egy huszadik cipőre. Sokkal inkább azt, hogy tudatosan próbáljuk hangsúlyozni azokat a testi adottságainkat, amikre joggal lehetünk büszkék, és levenni a kirakatból azokat, amiket jobb, ha nem emelünk ki.

Saját testünket azonban eléggé nehéz feladat objektíven nézni, hisz mint tudjuk, mindig az kell, ami másnak van, ami nekünk pont nincs.

Aki alacsony, magas szeretne lenni, akinek nagy mellei vannak, kis melleket szeretne és így tovább. Ismerős, nem?

Érdemes ezeket az elvárásainkat elengedni és objektíven megfigyelni, mi az, ami előnyös és mi az, ami nem. Hiszen tökéletes test nincs, és nem is kell a tökéletességre törekedni. A lényeg, hogy elfogadjuk magunkat azáltal, hogy tisztában vagyunk az adottságainkkal, az értékeinkkel. 

Mit mond a személyi stylist?

Szemes Nóra személyi stylistot kérdeztem arról, hogyan érdemes nekifogni az otthoni méricskélésnek. Mit érdemes tennünk ahhoz, hogy egyszerűen, szakember nélkül kiderítsük, milyen testalkattal rendelkezünk. 

szemes nóra

Szemes Nóra, személyi stylist

Szemes Nóra tíz éve dolgozik személyi stylistként, több, mint 900 ügyféllel rendelkezik, emellett számos VOUS cikkben olvashattátok már a véleményét különböző témákról. Lemaradtatok? Ideje pótolni!

„Jó ruhákkal a valóságot tálaljuk a lehető legjobb módon” – Interjú egy személyi stylisttal

Ne gondoljuk, hogy a konfekcióméretnek tökéletesnek kell lennie

Megvan, hogyan váltsuk le a feketét a ruhatárunkból!

„Mintha Lagzi Lajcsi ingét hordanám” – Alacsony lányok, így vásárolhattok könnyebben és öltözhettek magasabbnak!

„A testalkat meghatározása összetett dolog, sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk, mint gondolnánk. Ha otthon szeretnénk szemügyre venni a testalkatunkat, érdemes egy egész alakos tükörrel szembe állni és megvizsgálni magunkat. Fontos, hogy a tükör ne több részből álljon, és ne legyen döntve. A legjobb, ha fürdőruhában vagy fehérneműben tesszük ezt meg, így minden adottságunk kirajzolódik. A másik megoldás lehet, ha megkérünk valakit, készítsen rólunk egy egész alakos képet és kezdődhet az elemzés. A kép elkészítésekor figyelni kell arra, hogy teljesen szemből készüljön a kép, egyenes háttal álljunk, kerüljük a pózolást, és zárva legyenek a lábak.”

Nóra kihangsúlyozta, fontos, hogy ne a barátnőnkhöz, a fejünkben lévő elvárásainkhoz viszonyítsuk magunkat. A viszonyítás alapja mindig a saját testünk legyen.

Forrás:
VOUS

De pontosan mikre kell figyelni?

A testalkat pontos meghatározásakor a legfontosabb szempont a váll, a derék és a csípõ egymáshoz viszonyított aránya. A vállaknál a legszélesebb, a deréknál a legvékonyabb, a csípőnél a legszélesebb pontot vesszük figyelembe. Ezek arányai alapján körvonalazódik, hogy ki az, akinek homokóra, ki az, akinek oszlop vagy más testalkata van. A pontos meghatározáshoz – amit leginkább egy stylist segítségével érhetünk el – az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • hosszanti, széltében lévő arányok
  • felsőtest, alsótest hosszúsága
  • nyak hosszúsága, szélessége
  • mellméret
  • mell elhelyezkedése
  • derékhossz
  • combcsont hossza, szárkapocscsont hossza
  • bokaszélesség
  • vádliszélesség

Itt sem minden fekete vagy fehér. Gyakori, hogy két típusba esik valaki. Lehet valaki homokóra csapott vállakkal és homokóra hosszú derékkal is, ahogy egy 160 centis és egy 180 centis nő is lehet fiús testalkatú, nyilván más-más arányokkal.

És dobpergés: jöjjön az 5 testalkat és a jellemzőik

Homokóra

Az egyik legnőiesebb testalkat, itt a vállak és a csípő szélessége nagyjából megegyezik és ehhez egy keskeny derék is társul. Ennél a típusnál maximum 1-2 méretkülönbség lehet az alsó és a felsőtest között. A formás idomok miatt érdemes az alakot megmutató, testhez álló darabokat keresni és kerülni az oversize zsákruhákat, tunikákat és minden olyan ruhadarabot, ami elrejti a viselőjét. 

Körte

A körte alakú nőknek a csípője szélesebb, mint a válla. A homokórához hasonlóan a derék itt is keskeny. Ennél a típusnál már minimum 2-3 méretkülönbség van az alsó és a felsőtest között. Mivel a körte testalkat altájon erősebb, érdemes elkerülni a fodros, lefelé szélesedő szoknyákat. Helyezzétek a hangsúlyt a felsőtestetekre egy vállhangsúlyos vagy dekoltált felsővel. 

Fiús vagy másnéven oszlop

Az egyik legszerencsésebbek azok, akik a fiús vagy oszlop testalkattal rendelkeznek. Itt a vállak, a csípő és a derék aránya szinte megegyezik. Kevés olyan ruhadarab van, ami ne állna jól rajtatuk, az alakot követő, testhez álló és az egyenes szabású ruhákat azonban érdemes meghagyni másnak. Ezek helyett helyezzétek a hangsúlyt a mellekre egy fodros felsővel, vagy a derékra egy A-vonalú szoknyával.

Alma

Azoknak, akik az almákat erősítik, szélesebb a válluk, mint a csípőjük, erős felsőtesttel és formás lábakkal rendelkeznek. Ennél a testalkatnál érdemes teljesen elterelni a figyelmet a hastájékról és a mellekre vagy a lábakra helyezni a hangsúlyt. Ezt megtehetitek egy A-vonalú felsőrésszel vagy egy skinny nadrággal. A magasderekúnadrágokat, öveket, deréktájt díszített ruhákat jobb, ha kerülitek.

Fordított háromszög vagy másnéven eper

A forditott háromszögnél – már a nevéből is kitalálhattátok – sokkal szélesebbek a vállak, mint a csípő. Mivel ez a testalkat típus felsőtestben erős, így érdemes ruhákkal az alsótestre csalni a tekintetet. Ennek érdekében messziről kerüljétek a skinny farmert, a fodros- és mélyen dekoltált felsőket. Válasszatok A-vonalú szoknyákat vagy culotte nadrágokat, amikkel a homokóra illúzióját kelthetitek.

Ti tudjátok, milyen testalkatotok van?  

Ajánlott cikkek