Egyéb kategória

Mit lehet kezdeni a használt abroncsokkal?

A használt abroncsok néhány építőanyaghoz hasonlóan veszélyes hulladéknak számítanak. Ha leteszi az ember a kuka mellé, nem fogják elszállítani a szemétszállítás alkalmával, de ügyeskedni sem érdemes. A szemeteskukába helyezett, feldarabolt gumiabroncsot sem viszik el.

vous - 2022.02.20.
Mit lehet kezdeni a használt abroncsokkal?

Magyarországon évente több tízezer tonnányi gumi kerül leselejtezésre. Ezeket ha nem hasznosítanák újra, akkor hatalmas környezeti terhelést jelentenének, főleg, ha keveredve hevernének a szeméttelepen minden más hulladékkal.

Mik a lehetőségek jogszerű keretek között?

Ha szeretnénk jogszerűen eljárni, akkor létezik jó út arra, hogy megszabaduljunk a már felesleges, elkopott vagy tönkrement gumigarnitúrától. Nem kell őket a végtelenségig kerülgetni az udvaron vagy a garázsban.

A hazai városok jelentős százalékában vannak olyan gumikereskedők, szervizek, ahol nem kell érte fizetni, hogy átvegyék az elhasznált nyári vagy téli gumikat. Pénzt ugyan nem adnak értük, de már az is valami, hogy nem foglalnak nálunk helyet olyan dolgok, amikkel nem tudunk mit kezdeni. Érdekesség, hogy az akkumulátorokra, az elemekre és a gyógyszerekre van olyan jogszabály, amely a gyártókat vagy forgalmazókat ingyenes átvételre kötelezi, nos, sajnos a gumik esetében jelenleg itthon nincs ilyen regula érvényben.

A kisebb önkormányzatok jellemzően évi egy alkalommal gyűjtőakciót hirdetnek meg, ezeket érdemes figyelni vagy akár megérdeklődni, hogy mikor esedékes a következő. Vannak olyan hulladékudvarok is, ahová lehet veszélyes hulladékot szállítani. Megesik, hogy lomtalanításkor is elviszik a felesleges gumiabroncsokat, ennek azonban érdemes utánaérdeklődni.

Miért fontos a gumiabroncsok újrahasznosítása?

A gumiabroncsok sajnos fogyóeszköznek számítanak. Attól függően, hogy milyen intenzitással, milyen gyakorisággal használjuk autónkat, néhány évente cserélni kell a gumikat. A természetes kopásból, öregedésből adódóan is szükség van erre, nem kell feltétlenül defektet kapni hozzá.

Ha mindig csak a szeméttelepre vinné mindenki az autógumikat, akkor a fent jelzett mennyiség nagyon hamar kezelhetetlen szeméttengert eredményezne. Egy amerikai tanulmány szerint a gumiégetés alkalmával több mint ötven szerves vegyület szabadul fel. Ezek között van, amelyik rákkeltő, mások pedig születési rendellenességet tudnak okozni. Mindezeken felül szén-monoxid és más káros anyagok is keletkeznek a gumi elégetése során.

A gumik tartós anyagból készülnek, így hát a megsemmisítésük sem egyszerű folyamat. Természetes úton akár fél évszázadra vagy több időre is szükség lehet ahhoz, hogy lebomoljanak.

Forrás:
Unsplash

Gondoljunk a jövőre!

Sajnos vannak, akik úgy döntenek, hogy a legközelebbi nem túl forgalmas helyen lerakják az abroncsokat, ezzel le is van tudva a probléma. Gondoljunk azonban bele, mi következne abból, ha mindenki így állna hozzá a dologhoz.

Ha szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink egy élhető bolygón élvezhessék az életet, akkor nekünk kell tenni érte.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.