Egyéb kategória

A desszert, amiért mindenki odavan: a palacsinta

Vannak ételek, amik egyszerűen megkerülhetetlennek bizonyulnak. A palacsinta tipikusan ezek közé tartozik, hiszen olyan sok verzióban és ízesítéssel elkészíthető, hogy biztosan mindenki megtalálja az ő szájízéhez leginkább közel álló világot. Legyen ez akár sós, akár édes, vékony vagy vastag tésztás, kicsik és nagyok egyaránt szeretik és fogyasztják a világ szinte minden táján.

vous - 2022.09.16.
A desszert, amiért mindenki odavan: a palacsinta

A legjobb palacsinta receptek egy helyen a Receptneked.hu oldalán találhatóak!

Vékony tésztás palacsinta

Hazánkban leginkább az igen vékonyra sütött tésztájú palacsintát kedveljük, amit aztán különböző finomságokkal, például kakaóval, mogyorókrémmel, lekvárral vagy túróval töltünk meg. Ez persze háztartásonként és tájegységenként is változhat. A keleti országrészben például jellemzően a kelesztett palacsintát készítik, aminek a tésztája lényegesen vastagabb a megszokottnál, és jóval laktatóbb is, de még korántsem olyan erőteljes, mint az amerikai palacsinta.

Forrás:
Depositphotos

Hazai különlegesség

A hortobágyi húsos palacsinta kimondottan egyedinek számít a hazai porondon, hiszen a megszokott édes nyalánkságokkal ellentétben ez a palacsintatészta fűszeres hússal van megtöltve. Mivel annyira laktató, akár főételként is fogyasztható, kimondottan kiadós fogásnak fogjuk érezni.

Amerikai palacsinta

Innen, Európa szívéből a tengerentúli filmekben látható palacsinták teljesen más ízvilágnak tűnnek, másképp tálalják és másképp fogyasztják őket, mint ahogy az nálunk szokás. Az amerikai palacsinta kimondottan vastag tésztájú, nem tekerik fel, hanem a tányérra fektetve különböző szószokkal vagy öntetekkel kísérve teszik az asztalra. 

A gyerekek számára a szülők sok esetben különböző vicces mintákkal, figurákkal szoktak kedveskedni. De mivel semmi különleges hozzávalót nem igényel, akár a saját szeretteinket is megörvendeztethetjük vele. Nincs is ehhez másra szükségünk, csak az alábbi hozzávalókra:

  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 70 g vaj
  • 200 g finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tejet kicsit felmelegítjük, majd hozzáadunk 50 g olvasztott vajat, a tojást és a cukrokat

A sütőport elegyítjük a liszttel, majd az előző tejes keverékhez adjuk és csomómentesre keverjük. Nem szabad túlhígítani, ez a massza alapvetően valamivel sűrűbb lesz, mint az a hagyományos palacsintatészta, amihez szoktunk.

A serpenyőt a sütéshez elő kell melegíteni, és kikenni a maradék vajjal, hogy a tészta semmiképpen ne ragadjon le. Ebbe nagyjából 15 cm-es átmérőjű felületre merjük a tésztát korong alakban.

Nagyjából 2-3 percen belül kis buborékokat fogunk meglátni a palacsintatészta tetején, ekkor kell átfordítani, majd további 1-2 percen keresztül sütni a másik oldalát is. 

A tálaláshoz érdemes kipróbálni a juharszirupot különböző friss gyümölcsökkel vagy valamilyen édes (eper vagy csokoládé) öntetet.

Ajánlott cikkek