Egyéb kategória

A gyümölcsöktől is hízhattok – egyétek őket okosan!

Mostanában vált „divatossá” gyümölcsöt enni cukros édességek helyett. Annak ellenére, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, sok vita ered a fruktóz (gyümölcscukor)-tartalmukból.
vous - 2015.08.26.
A gyümölcsöktől is hízhattok – egyétek őket okosan!

Lehet, hogy tudtátok, hogy a gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, de arról is hallottatok már, hogy ezek hozzájárulhatnak a cukortól való függőség vagy a cukor után való sóvárgás kialakulásához? Ez persze nem azt jelenti, hogy ne egyetek gyümölcsöt, csak azt, hogy jobban kell tájékozódnotok a gyümölcsök megválasztásáról – írja a mindbodygreen.com.

Néhány gyümölcs jobb, mint a többi

A magasabb glikémiás indexű, édesebb gyümölcsök, mint a banán, a mangó vagy a szőlő emelhetik a vércukorszinteteket, mert ezekben több a cukor, mint a bogyós gyümölcsökben. Ha csökkenteni akarjátok a cukrotokat vagy diétázni szeretnétek, válasszátok inkább a fekete áfonyát vagy a málnát!

A fagyasztás jó

Különösen a téli szezonban praktikusabb a fagyasztott gyümölcs, mint a friss. Csak arról kell meggyőződnötök, hogy mennyi cukrot adtak hozzá, és hogy igazi, ne feldolgozott, előre csomagolt gyümölcsből készüljön.

Nem, a gyümölcslé nem számít gyümölcsnek

Amikor a táplálékot „becsomagolják” – ez a gyümölcslére biztosan igaz –, az vitaminok és ásványi anyagok nélkül marad, sőt a cukortartalma is megnő.

Attól, hogy az édesítőszer gyümölcsből készül, még nem jelenti azt, hogy egészséges is

A gyümölcsből készült édesítőszerek, mint például a gyümölcssűrítmény nem egészségesebb, mint a cukor. Mindegy, hogy mézből vagy gyümölcsből jön, a cukor így is, úgy is roncsolja a szervezeteteket.

Nem ehetsz folyamatosan gyümölcsöt

Sajnáljuk, hogy leromboljuk a mítoszt, de egy egész napos banándiéta nem fog segíteni. A túlzott mennyiségű gyümölcs – több, mint néhány darab egy nap – is akadályozhat a zsírégetésben.

Csökkenteni lehet a gyümölcscukor hatását egy stratégiával

A fehérje és az egészséges zsírok segíthetnek csökkenteni a gyümölcscukor hatásait. Tehát, ha például almaszeleteket eszegettek, kenjetek rájuk egy evőkanál mandulaolajat.

Nem minden gyümölcs tartalmaz cukrot

Az avokádónak, az olívabogyónak és a kókusznak például alacsony a cukortartalma, és egészséges zsírokat tartalmaznak.

Ajánlott cikkek