Egyéb kategória

Tényleg megszakadhat? – Ismerjétek meg a saját szíveteket jobban

A szív emojik támadnak, a szívek mindenhol ott vannak: a chatben, az SMS-ben, a ki nem mondott szavakban. A szeretet, szerelem örök jelképe már ősidők óta. De mik azok, amiket nem is gondoltatok a sokat használt szívecskéről és a szívről?

vous - 2015.09.29.
Tényleg megszakadhat? – Ismerjétek meg a saját szíveteket jobban

Honnan ered a rajzolt szív formája?

A <3 forma cuki, de a története inkább érdekes. A szív alakját egyrészről az egyiptomiaktól eredeztetik, hiszen ők sok mindent boncoltak, így a krokodil sem maradhatott ki a sorból. Állítólag az állat szíve pontosan olyan formájú, mint amilyet mi is rajzolunk. Aki nem hiszi, járjon utána. Másrészről a szív ilyen szimmetrikus formáját Cyrene pénzérméin is felfedezhetitek.

Mekkora valójában?

Hiába érzitek sokszor nehéznek a szíveteket, a tényleges súlya nem sok. Férfiaknál 300 gramm, nőknél valamivel kevesebb. Hossza hozzávetőlegesen 150 milliméter. Szorítsátok ökölbe a kezetek! Nem nagy, ugye? Állítólag ennek a másélfszerese a szívetek mérete. Kicsi a bors, de erős, idézhetném a szólást, de inkább kicsi a szív, de erős.

Tényleg megszakadhat a szív?

Éreztétek már úgy, hogy megszakad a szívetek? Orvosi értelemben szívinfarktus szövődménye lehet, amikor a bal szívkamra fala kiszakad. Elég csúnyán hangzik, de az orvostudomány sokszor rideg.

És mitől törhet meg a szív? Mert bármilyen furcsán hangzik, a szívünk nemcsak megszakadhat, de össze is törhet.

A szív ilyen reakcióját egy trauma idézheti elő. Stresszhelyzetben a termelődő hormonok olyan tüneteket váltanak ki, mintha az illető szívinfarktust kapott volna. Ennek oka a stresszhormonok szintjének hirtelen megemelkedése.

Forrás:
iStock

Mit jelent a szív, ha jelkép?

Annyira ősi jelkép, hogy számos jelentés rakódott rá. Mivel eredetéről is sok legenda ismert, kezdve az említett krokodilszíves sztoritól a női fenéken át a szeméremajkakig minden lehet. A jelentéseknek, amiket az évezredek pakoltak rá, mindig volt közük az élethez.

A hieroglifák rendszerében a befogadás jele volt, tehát inkább feminin forma. Ha jobban megnézitek, a szív egy fordított háromszög, és minek a jele a fordított háromszög? A női testnek!

Ahány kultúra, ahány évszázad, annyi jelentés: az élet, az ösztönös tudás, a lélek, a tisztaság, a szeretet, a szerelem és még sorolhatnám.

Egy szerelmes szív a művészek kiemelkedő múzsája. Számtalan versből idézhetnék nektek, de úgy érzem, egy allegória jobban passzol ide:

Szeretnék szeretni, szerelmet szerezni,

szerelmes szívemet szívednek szegezni.

Szólj hát szaporán szívemnek szerelme,

szerelmes szívedet szeretném, szabad-e?

Egy átlagos élet során a szív 2,5 milliárdot dobban. Soknak hangzik, de vigyázzunk rá! Egy perc alatt el is szaladt belőle 72!

Címkék: #ember #szív #test
Ajánlott cikkek