Egyéb kategória

Az ellentétek vonzzák vagy taszítják egymást?

A szerelemről szóló számtalan konyhabölcsesség közül kiemelkedik kettő, ami erős ellentétben áll egymással. Heves viták során az aktuális kiszemelt alkata alapján történő állásfoglalások, saját tapasztalatok, hallott sztorik alapján próbálhatjátok eldönteni, hogy végül is melyik a helytálló: „Az ellentétek vonzzák egymást” vagy „A hasonló a hasonlónak örül”?
vous - 2015.10.24.
Az ellentétek vonzzák vagy taszítják egymást?

Az emberi lélek és a kapcsolati dinamika jóval bonyolultabb annál, mint hogy egyértelmű választ lehessen adni erre a kérdésre. Kétségtelenül van logika abban, hogy az ellentétes személyiségű emberek kiegészítik egymást: a szigorúan nevelt leány egy művészfiú mellett belekóstolhat a szabadság ízébe, egy csendes, nyugodt srác szívesen elhallgatja csacsogó, örökké pezsgő barátnőjét.

Az ellentétes vonásokkal rendelkező emberek szerelme kezdetben forróbb, szenvedélyesebb, hisz rengeteg újdonságot fedeznek fel egymásban.

Mint a filmeken? De csakis ott?

Nem csoda, ha most romantikus filmek, könyvek sora jut eszetekbe – hálás és kimeríthetetlen téma ez az alkotók számára. A Szerelmünk lapjai, a Cry-Baby, vagy akár Han Solo és Leia hercegnő szerelme is épp személyiségük ellentététől lesz olyan izgalmas. A vásznon végigkövethetjük, hogy a kezdeti ellenszenv hogy változik kíváncsisággá, a közös kalandok hatására hogy bontakozik ki a szerelem a felek között. Viszont az ilyen filmek általában véget is érnek a boldog beteljesüléssel, és ritkán foglalkoznak az együttélés hosszú éveivel.

Kutatások során azt találták ugyanis, hogy a hosszú távú párkapcsolatok működőképesebbek, ha a felek világszemlélete hasonló.

Házaspárok vizsgálatakor kiderült, hogy az intelligencia, fizikai vonzerő és extraverzió-introvertáltság tekintetében is hasonlítanak egymásra. Ennek az összefüggésnek akadnak teljesen logikus okai is: általában ti is saját iskolázottságotoknak, érdeklődéseteknek megfelelő körben mozogtok, így egyszerűen statisztikailag nagyobb az esélye, hogy hasonló intelligenciájú, hasonló tevékenységeket kedvelő emberrel találjatok egymásra.

Menni fog ez együtt?

A komoly elköteleződésnek az is feltétele, hogy össze tudjátok egyeztetni jövőképeteket, családról, karrierről alkotott elképzeléseiteket. Ugyan eleinte izgalmas például egy hegymászó oldalán körbeutazni a planétát, de ha ti egyébként budai kertes házat szeretnétek három gyerekkel, tengerimalaccal, akkor nem biztos, hogy erre a nomád életvitelre alapoznátok a jövőtöket. Vagy ha ti most kezdtek magasra törni hivatásotokban, és nagyobb munkahelyi felelősségre, vezetői pozícióra áhítoztok, míg párotok már apai örömök elé nézne, akkor is megér egy nagyobb beszélgetést, hogy merre is tartson a közös utatok.

Akkor nincs ásó-kapa sem?

De még mielőtt elkeseredve kiadnátok útját totál ellentétes párotoknak azt gondolván, hogy a közös jövő lehetősége ezek után tudományosan ki van zárva, emlékeztetlek titeket arra, amit a cikk elején mondtam: egy kapcsolat sokkal komplexebb annál, mint hogy egy-egy különböző tulajdonság, vélemény határozza meg!

Éppen a kompromisszumkészség, az elfogadás és tisztelet az, ami az egymás iránt érzett szeretet nagy részét alkotja.

Nem azt mondom, hogy a „szerelem mindent megold”, mert nem a szerelem az, ami mindent megold, hanem ti. Ha hajlandóak vagytok párotokkal közösen nap mint nap aktívan dolgozni a kapcsolatotokért, akkor meg fogjátok oldani az ellentéteitekből fakadó esetleges konfliktusokat is. Ráadásul se teljes hasonlóság, se teljes különbség nem létezik! Mindig fogtok találni olyan dolgokat, amikben egyetértetek, ezek segítenek majd, hogy a kötődést szorosabbra fonjátok, hogy meglássátok magatokat a másikban. És olyan kérdésekkel is találkoztok, amikben nem értetek egyet – ennek segítségével pedig egymást ismerhetitek meg jobban, és valami újat, ismeretlent fedezhettek fel.

Forrás:
Ibrahim Asad/Stocksnap
Ajánlott cikkek