Egyéb kategória

Egyetlenegy dolog dönti el, mikor vagytok botrányosak vagy divatosak

Ma, amikor már nincsenek divattabuk – vagy nagyon kéne gondolkoznom, hogy találjak valamit –, nehéz elképzelni, mekkora botrány kerekedett abból, hogy az addig diszkrét takarásban lévő női combok hirtelen napvilágot láttak a miniszoknyának köszönhetően, vagy a strandot ellepték a bikinis lányok. Skandallum!
vous - 2015.11.06.
Egyetlenegy dolog dönti el, mikor vagytok botrányosak vagy divatosak

Eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha beülnék egy időgépbe és visszautaznék pár száz vagy ezer évet. Mennyire esne le az álluk őseinknek a ruhámtól? Attól függ. Volt idő, amikor a fürdőzés szenvedélyének meztelenül hódoltak az emberek, nyilván számukra furcsa lenne, ha fürdőruhában pottyannék eléjük.

Arra gondolnának: nézd már, ez meg ruhában akar bejönni a vízbe!

Ahogy bizonyára döbbenetes látvány lenne a sok abroncsos-fűzős-nagyruhás úrinő számára is, ha farmerban-pólóban-tornacipőben állnék előttük hirtelen. Nyilván ők meg ezen sápítoznának. Egy szó, mint száz, ruhadarabok jönnek-mennek, és attól függően válnak botrányossá vagy éppen divatossá, hogy milyen évet írunk.

Itt van mindjárt a bikini

Egyszer forgattam a strandon egy anyagot arról, hogy a fiúk milyen fürdőruhát szeretnek a lányokon. Várható volt, hogy mindenki a bikinit mondja majd, pedig léteznek nagyon csábos egyberészesek is, de nem. A fiúknak a kétrészes tetszik. Teljesen alapdarabról van szó, ma már senki sem mondja ájuldozva, hogy csukd be a szemed, ott egy bikini.

Bezzeg, emlékszem, hogy kiborult mindenki a fura, tangás, aszimmetrikus gatyókán nemrégen. Nem kívánom, de lehet, hogy 50 év és rajtunk fognak kuncogni unokáink, hogy milyen kis prűdek voltunk, amikor valaki feltalálta ezt a „csodát”.

1907-ben Annette Kellermann ausztrál úszónőre még lesújtott a törvény szigora, mert válla és karja fedetlen volt fürdőzés közben. Alig húsz évvel később már rendben volt, hogy a láb kilátszott a fürdőruhából, persze a legszigorúbban csak combközépig.

Újabb 20 évnek kellett eltelnie, hogy a kezeslábas bikinivé karcsúsodjon, kirobbantva ezzel a XX. század egyik legkomolyabb divatháborúját.

Annette Kellermann

Annette Kellermann
Forrás:
Wikipedia

A bikini tervezője, Louis Reard aprócska művét Bikini-atoll nukleáris kísérleti telephelyről nevezte el. A tervező úgy gondolta, hogy a falatnyi fürdőruha pont olyan erőteljes hatást vált majd ki a férfiakból, mint egy robbanás, mások viszont úgy vélik, hogy a sziget alakja inspirálta Louist a névválasztáskor.

Az első bikini

Az első bikini
Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Még 15 év telt el, mire az USA-ban is elfogadottá vált a kis kreálmány, amiről azt tartották: csak akkor bikini a bikini, ha átfér egy jegygyűrűn. Megyek, kipróbálom.

Vagy itt van a másik ellenségnek kikiáltott ruhadarab, a miniszoknya…

… aminek sokan, sokat köszönhetünk.

Nyilván ennek sem volt békés a fogadtatása, viszont tagadhatatlanul felrázta az egész világot. Merész volt, provokatív és nagyon modern, ahogy megalkotója, Mary Quant tervezőnő, a hatvanas évek divatjának karmestere is. Mary nem csupán egy szoknyát kurtított meg, hanema frizuráját is, Vidal Sassoon ötpontos vágási technikáját például ő tette híressé.

Mary Quant, a miniszoknya tervezője

Mary Quant, a miniszoknya tervezője
Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Miniszoknyája persze akkor még nem volt igazán mini, ezt támasztja alá a tény, hogy még Jackie Kennedy, a kor stílusikonja is előszeretettel viselte ruhadarabjait. A miniszoknya aztán az évek múlásával mind rövidebb és rövidebb lett, de sikere és helye a divat térképén töretlen a mai napig. 2008-ban még a brit posta egyik bélyegére is felkerült az ikonikus darab.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Sosem voltam nagy szoknyabolond, de az utóbbi időben nagyon ráéreztem az ízére. Mondjuk én térdig érő darabokat választok legtöbbször (egy felmérés szerint ma a nők 40 éves korukig szívesen viselnek miniszoknyát), de így is azt vettem észre, hogy azokon a napokon, amikor szoknyában vagyok, sorra kapom a bókokat, ha viszont nadrágos napom van, ezek a kedves szavak rendre elmaradnak.

Tényleg ennyit számítana, hogy mit visel az ember? A válasz egyértelműen igen. Csak az nem mindegy, hogy milyen évet írunk, ettől függően válhatunk botrányossá vagy divatossá.

Ajánlott cikkek