Egyéb kategória

Egészséges ételek egy tábla csoki áráért – Mennyi az annyi?

Ha választani kellene, úgyis mindenki a csokoládéra bökne – vetette oda egy kollégánk, amikor a cikkhez készítettük a fényképeket. Felpillantottam a bébirépák, gránátalmák és avokádók közül, és arra gondoltam, egyszer biztosan. Többször? Nem éri meg. Annyi, de annyi finomságot veszít az ember, ha csak csokit nassol.

vous - 2015.11.14.
Egészséges ételek egy tábla csoki áráért – Mennyi az annyi?

Mert hiába étkezik az ember tudatosan és egészségesen, nassolni azért lehet. Sőt, ha úgy vesszük, akkor sokszor, kisebb adagokat érdemes enni, így a nassolás átértékelődik, és már inkább nevezhetjük tízórainak vagy uzsonnának. Vagy hogy elszakadjunk az általános iskolai fogalmazások szintjétől: köztes étkezésnek.

Egy egyszerű tejcsokoládé táblájának ára 270 forint körül van. Az volt a célunk, hogy megmutassuk, milyen és mennyi egészséges alternatívát lehet venni ennyi pénzből. Besétáltunk hát a hozzánk legközelebbi közepes élelmiszerboltba, és bevásároltunk.

1 tábla tejcsoki = 2 és fél alma

Forrás:
Hámori Zsófia

A teljesen elhanyagolt almafajtákról regényt tudnék írni, mivel az alma nagy rajongója vagyok. Sajnos az élelmiszerboltok, ahova munka után csak úgy berohan az ember, többnyire egy fajtát részesítenek előnyben, az idaredet. Mintha nem is létezne a pink lady, a red chief, a golden, az elstar, a jonatán. Szerencsére ősszel bőség van még a legrosszabb helyeken is, így zamatos, lédús almákat falatozhattok. Egészen pontosan két és fél almát egy tábla csoki áráért.

Ha ezeket mézzel és magvakkal turbózzátok fel, és megsütitek, fenséges csemegéhez juttok. Nézzétek csak meg!

1 tábla csoki = 1 ananász háromnegyede

Forrás:
Hámori Zsófia

Ugyan egy tábla tejcsoki árából csak háromnegyed ananász jön ki, azt a negyedet nem érdemes a boltban hagynotok. Az ananász ugyanis nemcsak finom, hanem vitaminban és zsírégető enzimekben is gazdag. Ha nem bírjátok megenni, használjátok fel ízes házi gyümölcsvíz készítéséhez, mert a folyadékpótlásról nyár után sem szabad megfeledkezni.

1 tábla csoki = 1 avokádó

Forrás:
Hámori Zsófia

Sajnos egy tábla csoki árából csak egy avokádót vehettek, ami nagy szomorúság az olyan avokádórajongók számára, amilyen én is vagyok. Számtalan pozitív hatása van a szervezetre, amelyeket ebben a cikkben össze is gyűjtöttünk nektek. Ráadásul azon ételek közé tartozik, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy grillezve is jók.

1 tábla csoki = fél tábla étcsoki

Forrás:
Hámori Zsófia

A tejcsokinál jóval egészségtudatosabb döntés, ha étcsokoládét emeltek le a polcról – és azt is fogyasztjátok. Az étcsokoládé sokkal izgalmasabb formában születhet újjá, ha felolvasztjátok, majd csokitallérokat készítetek belőle, amelyet liofilizált gyümölcsszirmokkal díszíthettek. Hogy pontosan mire gondolok? Nézzétek meg Takács Nóra videóját, és pontosan tudni fogjátok.

1 tábla csoki = 1 gránátalma

Forrás:
Hámori Zsófia

Kevés szexisebb gyümölcs van a gránátalmánál, amelyik nemcsak finom, hanem veszélyesen egészséges is. Ha kettévágjátok, és kanállal megütögetitek a héját, könnyen kipotyognak belőle a magok. Ha rendszeresen fogyasztjátok – mondjuk csoki helyett –, szebb lesz a bőrötök, egészségesebbek lesztek, ráadásul a Candida-fertőzést is segít megfékezi.

Hogy mi az a Candida? Szenior szerkesztőnk, Kassai Tini pontosan tudja, mivel megküzdött vele. Erről itt olvashattok bővebben.

1 tábla csoki = 1 csomag kölesgolyó

Forrás:
Hámori Zsófia

A könnyített menet a csokis kölesgolyó lenne, mert ilyen is létezik, viszont arról csak hiszed, hogy egészséges. Ami tényleg jobb nasi, az a teljesen natúr kölesgolyó. Ne csaljatok: semmi só vagy ízesítés!

1 tábla csoki = 2 müzliszelet

Forrás:
Hámori Zsófia

A müzliszelet megint az a kategória, amivel elképesztően könnyű becsapni magunkat. Müzliszeletnek mondjuk azt is, amit csoki borít vagy cukorszirup tart össze.

1 tábla csoki = 3 és fél csomag bébirépa

Forrás:
Hámori Zsófia

Lássuk be, pucolt bébirépát vásárolni nem túl gazdaságos. A fotózás miatt viszont úgy döntöttünk, viccesebb a bébirépa, mint a kifejlett példány. A földben nőtt zöldségek ízéhez sokan csak felnőtt korukban szoknak hozzá, akkor viszont érdemes őket rendszeresen fogyasztani. A VOUS szerzője, Pádár Detti ebben a cikkben megmutatja, mitől lesz izgalmas a zeller, imádnivaló a cékla és szerethető a petrezselyem.

1 tábla csoki = 1 és fél uborka

Forrás:
Hámori Zsófia

Személy szerint imádom az uborkát ropogtatni, szóval tökéletes nassolnivalónak tartom. Igen, úgy magában is. Mióta felfedeztem a zöldturmixok kimeríthetetlen világát, az uborka az egyik alap. Az ubokás víz is nagy kedvencem – ha nem falom fel az uborkaszeleteket, mielőtt az üvegbe kerülnek.

Visszatérve a turmixokhoz: Takács Nóra is készített egyet nemrég, egyszerűen nem lehet megunni.

Ajánlott cikkek