Egyéb kategória

Tudtátok? Testünkben a 2 leglehetetlenebb helyen is vannak csontjaink

Ropog, néha törik, megtart, mi az? A csontjaitok! Olyan elemi részeink, hogy nem szoktunk belegondolni, mennyire fontosak ahhoz, hogy létezzünk. Ráadásul annyi, de annyi érdekességet rejtenek magukban – azaz bennünk. Jobb esetben egész életünkben nem látjuk a saját csontunkat, csak Samut a biológia-szertárban. Ezen sürgősen változtatnunk kell!
vous - 2015.11.23.
Tudtátok? Testünkben a 2 leglehetetlenebb helyen is vannak csontjaink

Tudtátok például, hogy a csontokat az ásványi anyagok teszik keménnyé, szilárddá. Ezek nélkül olyanok lennének, mint a locsolócső.

A csontok végén porc van, a porcok között pedig ízületi folyadék. Ez csökkenti a súrlódást. Gondoltátok volna, hogy este alacsonyabbak vagytok, mint reggel? Ez azért van, mert a gerincoszlop porckorongjai összenyomódnak az egész napos mozgástól, üléstől.

Sípcsont, kulcscsont, koponya, ez alap, de tudjátok, hogy van ekecsontunk? Ez a koponyacsont összetevője. De ennél sokkal izgibb, hogy a nyelvetek sem zabolátlanul mozog. Bizony, létezik nyelvcsont!

Sajnos a csontokat gyakran fenyegeti a csontritkulás, amelyet a következőképpen lehet diagnosztizálni: csontsűrűségméréssel, röntgenvizsgálattal és laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatokkal. Ennyit bemelegítésnek.

Még többet tudhattok meg a csontjaitokról, ha kitöltitek a tesztünket.

Ajánlott cikkek