Irány Bollywood! – Ismerjétek meg az indiai filmgyártás A-listás sztárjait

Irány Bollywood! – Ismerjétek meg az indiai filmgyártás A-listás sztárjait

Ti mikor néztetek utoljára bollywoodi filmet? Bevallom, nekem sincs a hétvégi programjaim között. Sőt, az egyetemi oktatásban sem kiemelt tárgyként szerepel az indiai film története. Zárt világ, kevéssé ismert színészekkel, a nemzetközi piacra csak keveseknek sikerült kitörni. De ki kell törniük?

Nem biztos, hogy tudtátok, de Bollywood a világ egyik legnagyobb filmgyártó központja. Ennek ellenére tud valaki csípőből mondani akár egy indiai színésznőt is? Szerintem nem sokan, pedig rengetegen vannak. Ráadásul rengeteget filmet gyártanak. De kezdjük az elején!

Honnan a név? Honnan a név?

Bollywood neve nem véletlenül cseng össze Hollywoodéval. A nevet két szó összetétele adja: a már korábban említett Hollywood és Bombay, ami Mumbai régi neve volt. Maga Bollywood egy nem létező hely, és sokan degradálónak gondolják a kifejezést. Pedig – mint majd látjátok – nem kellene.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

A kezdetek…

Bollywood korán bekapcsolódott a filmes körforgásba, már a némafilmek idején is jelen volt a piacon és épp ilyen gyorsan váltott hangosfilmre. Az első hangosfilmet 1931-ben forgatták Alam Ara címmel.

Ez India filmtörténetének egyik legfontosabb állomása. Egyrészt ez az első hangosfilm, másrészt zenéje és táncos jelenetei nagy hatással voltak a későbbi mozikra. A korai bollywoodi filmek, India nehéz politikai és háborús helyzete miatt leginkább a kikapcsolódást és a szórakozást szolgálták.

Ez történt később…

Miután India elnyerte függetlenségét 1947-ben, a 1950-es, 1960-as években a filmek témája is megváltozott. A szórakoztatáson túl a társadalmat is be akarta mutatni, azon belül is a munkásosztály világát. Ez volt az indiai filmgyártás aranykora. A kor leghíresebb filmjei közé tartozik a Mother India, amibe itt bele is nézhettek, ezt még Oscar-díjra is jelölték. Egy másik ekkoriban ismert film a Madhumati. (Igazi kincsek rejtőznek a YouTube-on.) Ez a film a reinkarnációt akarta népszerűsíteni a nyugati kultúrában.

A hindi filmeket a kritika sem hagyta figyelmen kívül és gyakran versengtek a cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálmáért. Bollywood filmjei lassan, de biztosan törtek előre, a rendezőket is egyre inkább elismerik. Ezt jól mutatja, hogy a Pyaasa című film szerepelt a Time magazin “100 minden idők legjobb filmje” listáján. A mozi rendezője és szereplője Guru Dutt, elismert filmes.

Mi lehet sikerének titka?

A bollywoodi filmeket semmi nem állíthatja meg. Évente közel 1000 filmet gyártanak és a közönség mindet imádja. Mi lehet egy bollywoodi film receptje? Ennek megfejtésében Amitabh Bachchan segít nekem. Ő már 40 éve játszik indiai filmekben. A nyugati kultúra gyakran szkeptikusan fogadja a hindi filmeket, pedig nem kellene.

Ha leültök és belenéztek egy ilyen filmbe, mit láttok? Zene és tánc minden mennyiségben. Ezeket a zenés-táncos mozikat nem hisziket el, de naponta 10 millióan nézik meg. India keményen dolgozó embereinek szükséges van ilyen kikapcsolódásra. Itt az emberek nem komoly, elgondolkodtató filmekre vágynak, hanem szórakozásra. Amitabh Bachchan szerint az egyetlen titok: a zene és a tánc elegye.

A szórakoztatás miatt Bollywood folyamatosan követi a technikai fejlődést. Amint Hollywoodban előrukkolnak egy új filmes trükkel, a következő indiai moziban már látni fogjátok. Attól függetlenül, hogy ennyire együttműködnek a Nyugattal, Bollywood alaptevékenysége mindig az indiai filmgyártás marad.

De kik szolgáltatják a szórakozást?

Bollywood aranykorának elismert filmkészítői között voltak Kamal Amrohi, Vijay Bhatt.

A legsikeresebb színészei Dev Anand, Raj Kapoor és Guru Dutt voltak.

Forrás:
Youtube

A legsikeresebb színésznők pedig Nargis Dutt, Meena Kumari vagy Mala Sinh.

Forrás:
Youtube

Ők a múlt legnagyobb nevei, de kik vannak ma? Ez a sok film évente rengeteg színészt igényel. Bevallom, nem fújom álmomból felkeltve a leghíresebb bollywoodi filmsztárokat, de találtam egy magyar közösséget, akik rajonganak ezekért a filmekért.

Csodálkozva néztem, hogy milyen pezsgő életet él itthon az indiai filmkultúra. A mostani sztárokat így már könnyen megtaláltam.

Aishwarya Rai Bachchan

Az ő arca lehet a legismerősebb számotokra, hiszen az egyik szépségipari gigacég arca, meghívottként pedig a cannes-i filmfesztiválon is szinte minden évben ott van. 1994-ben a világ legszebb nőjének választották a Miss World szépségversenyen, amelyen 2014-ben Kulcsár Edina második lett.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Amisha Patel

A 40 éves színésznő, aki rendszeresen megkapja a Bollywood legszexisebb színésznője jelzőt, a csúcsok csúcsára került a bollywoodi filmgyártásban, de nem állt le: 2011-ben megalapította saját produkciós cégét. Emellett számos humanitárius kezdeményezés vagy projekt mellé állt. 2004-ben például a PETA-hoz csatlakozott.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Kareena Kapoor

Bollywood egyik legnépszerűbb és legjobban fizetett színésznője színész szülők gyermeke, és a testvére is ezt a pályát választotta. Ő volt az első indiai színésznő, aki saját ruhamárkát dobott a piacra, emellett több könyv szerzője illetve társszerzője is – köztük az egyik a saját életéről szól.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Aamir Khan

Gyerekszínészként kezdte pályáját, ami nem véletlen, hiszen családjában sokan a filmiparban dolgoznak. A 2011-ben Oscar-díjra jelölt Lagaan című film főszereplője és producere.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Akshay Kumar

A férfiszínészek között ő a top Bollywoodban. Több mint száz filmben szerepelt és számtalan műfajban otthon van a romantikus komédiától az akciófilmekig. Harcművész, gyakran emlegetik az indiai Jackie Chanként, mert saját maga hajt végre veszélyes mutatványokat egy-egy jelenet kedvéért.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Ajay Devgan

Elképesztően népszerű, számtalan díjat söpört már be és természetesen saját produkciós cége van. Felesége, Kajol Devgan indiai színésznő. A párhoz a média nem fűzött sok reményt, annyira különböző a személyiségük. Ők viszont köszönik, jól vannak, és két közös gyermek boldog szülei.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Ők egyébként a leggazdagabb színészek is. Jól gondoljátok, rengeteg pénz van a bollywoodi filmgyártásban!

A pénz beszél – Indiában is!

2015-ben forgatták az indiai filmipar egyik legdrágább filmjét, a Baahubali című kétrészes történelmi kalandfilmet. Átszámítva összesen 11 milliárd forintból készült el, aminek több mint a fele a premierhétvégén meg is térült. 2014 legnagyobb költségvetésű filmje 110 millió dollárba került.

A költségek mindig sokmillió dollárt tesznek ki, ebből is látszik, hogy igazán adnak a minőségre. Nem biztos, hogy le kell nézni Bollywoodot, csak meg kell ismerni!