Egyéb kategória

„Amíg nem éhezünk, nem fogok magamnak mosószert gyártani!” – Hogyan mossuk a babaruhákat?

A mosás akkor válik igazi kihívássá, amikor az embernek gyereke lesz. Az egész kezdődik a kakával, aztán folytatódik a ruhába ivódó nedves homokkal a játszótéren, majd az óvoda udvarán összeszedett fűfoltokkal… Tudjátok folytatni a sort? Ha igen, akkor ez a cikk nektek készült. Anyukák osztják meg veletek, hogyan tisztítják a makacs foltokat: az átlagos mosószerektől az öko verziókon át egészen az otthon kotyvasztott szerekig.

vous - 2016.01.16.
„Amíg nem éhezünk, nem fogok magamnak mosószert gyártani!” – Hogyan mossuk a babaruhákat?

Anyukák vallanak a tuti mosószer titkáról: valaki a drágább bióra, valaki az átlagosra, és olyan is van, aki a házilag készített verzióra esküszik.

Forrás:
iStock

A mosható pelusokkal megesett kalandomat már egy másik cikkben megosztottam veletek. Bár a pelusok nekem nem jöttek be, de mégis egy nagyon hasznos módszert tanultam az eladótól, ahol a mosható pelenkákat vettem:

A kakis darabok is tiszták lesznek, ha gyorsan átdörzsölitek őket egyszerű mosószappannal, majd mosásig ecetes vízben áztatjátok.

Jelentem, a módszer működik (bár nem a pelenkabetétekre, hanem az újszülött rugdalózókra használtam), még a legnarancssárgább anyatejes kakival is. Tényleg elegendő a 200 forintos mosószappant megvenni – akár a Magdianyus nevével fémjelzett boltban.

És hogy az ecet mire kell? Hát arra, hogy a mosásig eltelő pár napban a beáztatott ruhák ne büdösödjenek be. Én átlagos mosószert használok, semmi extrát, egyedül két kanál mosószódát teszek minden adag mosószer mellé.

A kisbabánk ruháit külön mosom teljesen, de nem extra programon, csak sima gyorsmosáson. A nagyobb gyerek és a mi ruháinkat pedig együtt. Öblítőnek, mióta megvan a kislányunk, ismét babaöblítőt (ami extra szenzitív) használok minden mosáshoz.

Az első gyerekem ruháit körülbelül féléves koráig vasalással fertőtlenítettem, a másodiknál ez hat hétig tartott – hiába, második gyerek, neki már bírnia kell a fokozott kiképzést!

Bevált praktikák

Annáék (30) (Brúnó 9, Zebulon pedig úton) kertes házban laknak, ahol nincs csatorna, így minden az emésztőbe megy. Éppen ezért neki még fontosabb, hogy a mosószer, amit használ környezetkímélő legyen. Az ő választása egy, a legtöbb drogériában kapható egyik környezetbarát márkára esett.

“Az utántöltők nem olyan drágák, azt sajnos nem tudom megmondani, mennyit használok el egy hónapban, mert három különböző mosószert használok: citromosat a fehérekhez, almásat a színesekhez, aloe verásat pedig az ágyneműkhöz” – mondja Anna, aki a palettát második kisfia megszületése után a márka speciális babatermékeivel bővíti majd. “Munka mellett nem volt időm házilag készíteni a környezetbarát mosószert, de valószínű, ha lett volna, akkor sem teszem.”

Amíg nem éhezünk, addig nem fogok magamnak mosószert gyártani” – szögezi le Anna, aki nem enged ebből a ‘luxusból’.

Ildikó (38) (Peti 2 éves) is öko mosószerre voksol, igaz, más márkára, mint Anna. Ő közvetlenül a gyártótól vásárol, így nem sokkal drágább, mint a többi. Ildikó kisfia mosható pelenkát hord, és azokhoz is jól bevált:

“A mosható pelusozásba kíváncsiságból vágtam bele, megtetszett, mert szép, olcsó és praktikus. Mosni kell, persze, de ez annyi, hogy bedobom a mosógépbe és kiteregetem. Amíg a kisfiam csak anyatejes volt, addig a kakisat kellett egy kicsit dörgölni, de mióta Peti mást is eszik, ez sem gond. Félévesen váltottunk mosható pelusra, de ezzel megoldódott a lassan ekcémává váló kipirosodás” – emeli ki a legfontosabb tényt Ildikó.

Mosódió

Anyukám szegény próbálkozott a mosódióval, de az akkor még otthon élő öcsém és apukám ellenérzései miatt hamar feladta. A fiúk szerint nem lettek elég tiszták a ruháik…

Aki a mosódióra esküszik, az többnyire azt hozza fel érvnek, hogy nem allergizál, és egy környezetbarát, természetes anyag. Hátránya, hogy a fehér ruhák a mosószóda ellenére is beszürkülnek egy idő után.

A mosódió ellen a ma már saját készítésű mosószert használó Niki (30) (Nimród 2 éves) is ezt az érvet hozza fel:

“Először mosódiót használtam mosószódával, de szomorúan tapasztaltam a ruhák szürkülését, és a makacs foltoktól sem tudtam megszabadulni, ezért váltottam házi készítésű szerre” – és hozzáteszi: neki a házi mosószer bejött, még a férje munkásruhái is patyolattiszták lesznek, de a házi öblítő nem hozta a kívánt hatást, így maradt a boltinál.

Így készítsetek házi mosószert!

Hozzávalók:

  • 1 mosószappan
  • 500 g mosószóda
  • és a fehér ruhák mosásához 3 evőkanál szódabikarbóna

Reszeljétek le a szappant, majd felezzétek meg! Két 5 literes fazékban melegítsetek vizet, mikor a víz felmelegedett (nem kell forrnia), akkor tegyétek bele a lereszelt szappan egyik felét az egyik, másikat a másik fazékba. Várjátok meg, míg felolvad, mikor ez megtörtént, adjátok hozzá a mosószódát, a fehér ruhákhoz szánt keverékhez pedig a szódabikarbónát is. Ha besűrűsödött, akkor készült el. Várjátok meg, míg kihűl, és töltsétek flakonokba.

Niki jó tanácsai a házi mosószerhez:

“Ha sokat áll az üvegben megszilárdul, ilyenkor egy kis vízzel hígítsátok fel. Mivel ez a mosószer sűrűbb lesz, mint a bolti, kis tégelyben a mosógép dobjába tegyétek, semmiféleképpen ne a mosószer adagolójába!”

Mit mond Nagy Réka Ökoanyu?

„A férjemnek vannak fehér ingei, amelyek külön elbánásban részesülnek, így azokat boltban megvásárolható öko mosószerrel mosom, de amúgy mosószappanból csinálom a többi mosószert. Mindenki azt gondolja, hogy ez rettentő időigényes, de tapasztalatból mondom, több idő elmenni a boltba, mint elkészíteni a házi mosószert.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatjátok!

Címkék: #mosás #öko
Ajánlott cikkek