Az otthoni vizetektől függ a kávétok íze, nem a márkától

Az otthoni vizetektől függ a kávétok íze, nem a márkától

A legtöbbünk számára nincs olyan reggel, amit ne kávéval kezdenénk, enélkül szinte el sem indulhat a nap. Mindenkinek van egy saját kedvence, de mégis milyen a tökéletes kávé? A tudománynak erre is meglepő válasza van.

Biztos nektek is van kedvenc kávétok, otthon szeretitek az instantot, de mondjuk ha épp elmentek egy kávézóba, akkor vaníliás kávét isztok. Hiába készítjük el ugyanúgy a feketénket reggelenként, mégsem sikerül mindig ugyanolyanra, más az íze. Mindez pedig a víztől függ.

A kávébabnak és a zaccnak szüksége van valami folyékonyra, hogy megihassuk, ez pedig a víz, ami befolyásolja a koffeinbomba ízét is. Így nem mindegy, milyen vizet rakunk bele, bár a folyadék minősége attól is függ, hogy éppen milyen országban vagy városban élünk – írja a Hello Giggles.

Forrás:
giphy.com

Épp ezért egy kémikus, Christopher Hendon és két barista, Lesley Colonna-Dashwood, valamint Maxwell Colonna-Dashwood összeálltak, hogy megvizsgálják a kávé kémiai tulajdonságait. A kávé ízét elsősorban a kávébab határozza meg, de az sem mindegy, mennyi és milyen vizet adunk hozzá.

A víz ugyanis átalakítja a kávé karakteres ízét, kihangsúlyozza a savasságát, vagy éppen eltörli. A víz lehet akár kemény, puha vagy éppen ragadós, attól függően, hogy milyen természetes ásványi anyagok találhatók benne. Így a tökéletes kávé kulcsa az, hogy megtudjuk, milyen víz folyik a csapunkból, majd kiválasszuk az ahhoz megfelelő kávét.