Egyéb kategória

Különleges bonbonból marcipános golyóbis – A Mozart-kugli története

A legtöbben úgy gondoljuk, ettünk már igazi Mozart-golyót, de ez közel sem igaz. Az eredeti recept alapján készül még ma is bonbon, de a nálunk is kapható különféle marcipános golyóbisok már átdolgozott változatok.
vous - 2016.01.27.
Különleges bonbonból marcipános golyóbis – A Mozart-kugli története

Az édesszájú Mozart

Mozart nem mindig volt népszerű figura Salzburgban. Zsenialitását sokak számára felülírta szeszélyes személyisége, olykor botrányos viselkedése. Csak jóval később, a 100 éves Mozart-évforduló táján jöttek rá arra a derék salzburgiak, hogy az akkor már egyértelműen népszerű zeneszerző nevével sok terméket el tudnak adni.

Az eredeti Mozart-kuglit, vagyis az Original Salzburger Mozartkugelnt Paul Fürst salzburgi cukrász készítette, legelőször 1890-ben. A legenda szerint azért nevezte el a zenészóriásról a marcipános-pralinés csokibonbont, mert Mozart édesszájú volt, rajongott a különféle édes falatokért. Paul Fürst receptjében különleges pisztáciás marcipánt használt a hagyományos, ismertebb mandula alapú marcipán helyett, valamint nugátkrémet és csokoládét.

A siker egyszerű titka

A golyó korabeli sikerét újszerűségének köszönhette: egyrészt a gömbölyű forma, másrészt a koncentrikus rétegezettség, harmadrészt a pisztáciás marcipán – ami jóval drágább a mandulásnál – adta a bonbon különlegességét. A Fürst-féle változatot egyébként a mai napig készítik a salzburgi Fürst kávézóban, mégpedig kézzel formázva, mártva és csomagolva minden egyes darabot.

Forrás:
www.original-mozartkugel.com

Az áttörés

A remek cukrász az 1905-ös párizsi világkiállításon is bemutatta az akkor már népszerű Mozart-kuglit, amivel nagy sikert aratott: aranyérmet kapott. Csakhogy Paul Fürst nem védette le különleges bonbonját, és a sikeren felbuzdulva a salzburgi cukrászdák másolni kezdték a Mozart-golyót. Az igazi áttörés a nagybani gyártással kezdődött, ugyanis nagy édesipari cégek is elkezdték gyártani saját Mozart-kugli-változataikat.

Az időközben világhírűvé vált desszert körül szerzői jogi vita is kirobbant a cukrászdák között, és országos versengéssé fajult a névhasználattal, a receptúrával, a forgalmazással kapcsolatban. Végül Paul Fürst dédunokája, Norbert Fürst 1996-ban harmadfokon pert nyert az ügyben, és azóta ő az egyetlen, illetve a Café-Konditorei Fürst, aki Eredeti Salzburgi Mozart-golyó (Original Salzburger Mozartkugeln) néven jogosult forgalmazni a bonbont.

Ma már a Mozart-golyó mellett létezik Mozart-tallér, táblás csokoládé és más változat is, sőt Stanzi, Mozart felesége is kapott saját desszertet, gyártja a Mirabell, a Reber, sőt már a Manner is, általában arany-piros csomagolásban, a zeneszerző és felesége portréjával és nevével kerülnek forgalomba.

Finomak is ezek, kétségtelen, de aki Salzburgban jár, mindenképpen kóstolja meg az eredeti golyót, amit mind a mai napig kézzel készítenek, és – figyelem! – ezüst-kék papírba csomagolva árulnak a Fürst kávézóban.

Ajánlott cikkek