Egyéb kategória

Miért imádjuk ennyire a macskás videókat? A tudomány válaszol!

Nem túlzás azt állítani, ha látunk bármilyen vicces videót az interneten, azok 90%-a macskáról készült. Lényegtelen, hogy ez már a századik ilyen felvétel, amit látunk, de még mindig jót kacarászunk rajta. A kérdés már csak az, hogy miért imádja a cicákat ennyire a net népe.

vous - 2016.04.02.
Miért imádjuk ennyire a macskás videókat? A tudomány válaszol!

Már nemegyszer osztottam meg veletek, hogy a macskák a kedvenc állataim, sőt nekem is van egy. Így határozottan állíthatom, hogy a legmókásabb lények a világon. El is gondolkoztam rajta, hogy vajon minek köszönhetik a sikerüket. Kicsik, szőrösek, cukin néznek? Ugyanezt egy kutya is meg tudja csinálni, mégsem lesz belőle akkora sztár, mint egy cicából.

Vázolom az én meglátásomat

A macskák varázsa a mentalitásukban rejlik. Tény, hogy mindegyiküknek más a személyisége – pont, mint az embereknél –, de az alaptermészetük igencsak hasonló. Egy szóval tudnám jellemezni: nemtörődöm.

Nem érdekli őket a világon semmi, legyen kaja, meg egy hely, ahol alszanak, aztán jön a gazdi, a rabszolgaállat, aki majd szépen simogat is mellé.

Ledönt egy poharat, szétkarmolja az ágyat meg a függönyt, tulajdonképpen második világháborús helyszínné változtatja a lakást, de mindezt olyan bájjal teszi, hogy ember nincs a földön, aki haragudna rá emiatt.

A másik oldalon pedig sportot űznek abból, hogy hülyét csináljanak magukból. Megijednek az uborkától, a tükörképüktől, felmásznak a fenyőfára, zacskót húznak a fejükre, mi meg jót röhögünk rajtuk, mivel mit szeret legjobban az ember? Nevetni.

Forrás:
Giphy

A szakértők is utánajártak

Biztos voltam benne, hogy a tudomány is szolgál némi magyarázattal, ezért utána is néztem, mi állhat a hatalmas népszerűség mögött.

A macskák az internet nem hivatalos kabalái, népszerűségüknek igen egyszerű titka pedig az egyszerűségük.

Egy kutatásban emberekkel nézettek meg macskás videókat, majd megkérdezték tőlük, hogyan érzik magukat. Jól sejtitek, a többség kicsattant az örömtől és a boldogságtól, ahogy ezt ti is tapasztaljátok. Ha meg akarjuk figyelni az internet társadalomra gyakorolt hatását, akkor többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül a macskákat, mert szerves részét képezik az egész online világnak.

Ezeket a videókat általában akkor nézzük, amikor nagyon fontos dolgunk lenne, de nincs kedvünk foglalkozni még vele, ezért másképp próbáljuk elütni az időt. Halogatjuk a tanulást, a munkát és minden egyebet, ilyenkor belefér pár cicás videó. Csak halkan megjegyzem, hogy a YouTube-on legtöbbször megtekintett macskás videót több mint 87 millióan nézték meg. Ha ezt kivetítem hazánkra, akkor a teljes lakosságnak kellett volna majdnem 9-szer megnéznie azt a bizonyos felvételt. Elég durva.

De a cicák nem pusztán szórakoztatóak, növelik bennünk a pozitív érzéseket, ezáltal csökkentik a negativitásunkat.

Forrás:
Giphy

Egy 2015-ös tanulmányból az is kiderült, hogy az emberek több mint kétszer akkora valószínűséggel tesznek közzé egy képet vagy videót a macskájukról, mint magukról egy szelfit. Ha jobban belegondolok, nekem is több kép van a telefonomban a macskámról, mint saját magamról.

A World Wide Web készítőjét, Tim Berners-Leet is megkérték, hogy nevezzen meg egy dolgot az interneten, aminek népszerűségét nem lehetett volna előre megjósolni, és ő csak ennyit felelt: cicák. És mennyire igaza van!

Úgy gondolják, hogy a macska az emberi érzelmek vászna, mivel elképesztően kifejező testi vonásai vannak.

Rajtuk sokkal könnyebb gúnyolódni – idézőjelesen persze – és viccet csinálni belőlük. A kutyák túl keményen próbálkoznak azzal, hogy jókedvre derítsék gazdáikat, ezért nem is hat természetesen. Míg a macskáknál játszi könnyedséggel megy az egész, mert ők ilyenek, őket ilyen természettel áldotta meg a sors.

Ehhez hozzásegít még az, ha van néhány szokatlan szokásuk, vagy maga az állat valamilyen rendellenességgel született. Például Grumpy Cat, a morcos macska, akinek apró lábai és komor arckifejezése van, de említhetném Lil Bubot is, akinek örökké kilóg a nyelve.

Forrás:
Giphy

A macskáknak egyébként a történelemben is hatalmas szerepük volt. Gyakran összefüggésbe hozták őket a mágiával, az ókori Egyiptomban istenként tisztelték őket, míg a régi Japánban úgy féltek tőlük, mint egy démontól.

Tény, hogy népszerűségük töretlen, viszont ez kulturálisan változhat. A cicákat a legjobban Európában és az USA-ban kedvelik, míg a többi országban más állatok a legmenőbbek. Ugandában például a kecskék és a csirkék, Mexikóban a lámák, míg Kínában a rákok és a lovak.

Forrás:
Giphy

Ki a legnépszerűbb?

Meglepő lehet, de a legnépszerűbb macska az interneten nem Grumpy Cat. Hanem Maru, egy skót lógófülű cica, aki Japánban él, és elég fura szokásaival hívta fel magára a figyelmet. Szereti a dobozokat, na meg minden zacskót a fejére húz, és vakon járkál a lakásban. Milliók követik nyomon a hétköznapjait, pedig egy négylábú kis háziállatról beszélünk, aki nem azért csinál ostobaságokat, mert vicces akar lenni, hanem azért, mert magát adja.

Pontosan az egyszerűségük miatt szeretjük őket annyira, és tagadhatatlan, hogy a humor a vérükben van!

Ajánlott cikkek