Egyéb kategória

Az anyaság az új szingliség – üdv az Insta-mamik világában!

Fényed ki ne hunyjon! témájú napunkon arra gondoltam, olyan kisgyermekes anyukákkal beszélgetek, akik gyerekes életük minden pillanatát úgy osztják meg az Instagramon, ahogyan korábban a szingli létük életképeit.
vous - 2016.06.06.
Az anyaság az új szingliség – üdv az Insta-mamik világában!

A szülés az új szingliség kaptam a cikkhez az utasítást. És ahogy elkezdtem dolgozni az anyagon és elgondolkoztam a témán, rá kellett jönnöm: van benne valami. Azok közül a nők közül, akik pár éve, a közösségi média robbanásakor szingliként uralták az üzenőfalakat, ma már sokan családanyák.

Anyaként jól tudom, sokszor adódik úgy, hogy a négy fal közé van pár napig zárva az ember, mert mondjuk beteg a gyerek vagy annyira szakad az eső, hogy ha nem muszáj, inkább nem lépünk ki a lakásból. Ilyenkor vagy például egy magányos, de hosszúra nyúlt éjszakai szoptatás során az egyetlen kapcsolat a külvilággal az internet, pontosabban az okostelefonunk. Csoda hát, ha a mamik telefonjukat nyomkodva életük minden apró mozzanatát megosztják? Na, de milyenek a mamik az Instán? Kiket követnek? Mi vezérli őket? Erről meséltek most nekünk!

Milyen mamik is vannak az Instagramon?

Jöjjenek a jól ismert sztereotípiák!

Ott vannak például a bombamamik: ők azok, akik míg korábban shoppingolós, partizós képekkel tették tele az üzenőfalakat, addig ma már a gyerekeikről posztolgatnak. Ők azok, akik már a szülés másnapján bomba bikinialakkal rendelkeznek, akik full sminkben vajúdnak, luxusnyaralásokra járnak és kizárólag Stokke kocsik és oBagek társaságában fotózkodnak. És, ami a legfontosabb, rengeteg követővel bírnak, százszámra gyűjtik a like-okat. Nem csoda, hogy sokan irigylik ezt a szuperszexi és látszólag gondtalan életmódot, ugye?

A szuperszexi életet élő mamik mellett jelen van a másik véglet is, az ősanya típus. Az ősanyák, akik természetesen örömmel használják az Instagram adta vívmányokat igéjük terjesztésére. Népszerűsítik a szoptatást (bárhol, bármikor), kiállnak az otthonszülés mellett vagy éppen a kötődő nevelési módszert népszerűsítik. Ahogy az előző bandánál a Stokke kocsi, náluk a hordozók (a legjobb, ha kendő), oBag helyett pedig a hippis ruhatár az alapkellék.

De a viccet félretéve, ahány nő, annyiféle anya, az Instagram világában is sokféle mami pörög, így mindenki könnyen megtalálja azt, akiért rajongani tud. Jó sok anyukával beszélgettem, hogy teljes képet kapjak ennek az Y generációs csajok alkotta tábornak az Instagrammal való kapcsolatáról. (Az Y generációt az 1980–1995 között születettek alkotják, akik egyébként a fogyasztói társadalom alakítói és húzórétege, és tökéletesen eligazodnak a legújabb trendek között is felpörgött életük ellenére – a szerk.)

Fotóalbum és egyben inspiráció mások számára

„Az anyagsággal nemcsak az történt velem, hogy gyerekeim lettek, hanem a szemléletmódom, a világlátásom is teljesen átalakult” – foglalja össze Dóra tökéletesen, miért is változnak meg annyira az anyává válás után a csajok posztjai. Sokan egyfajta emlékkönyvként kezelik az Instagramot, és a vicces, valamint emlékezetes pillanatokat úgy gyűjtik ott, akár egy fotóalbumban, amit a gyerekeik később majd visszanézhetnek.

A négyéves Benedek anyukája, Judit rengeteg közös szelfit készít a fiával, amiket meg is oszt az Instán: „A közös szelfiket szeretem, mert vele csinosabbnak tűnök még én is!” Judit azt is elárulta, hogyan változtak a posztjai az évek múlásával: „A fiam születésekor kezdtem instagramozni, mert akkor lett okostelefonom. Talán az első egy évben a posztok 80 százaléka babás volt, mivel az időm és gondolataim nagy részét a gyerek tette ki. Később ez az arány 20 százalék körülire módosult a ‘felnőttes’ életbe való visszaintegrálódás közben. Más jellegű ingerek is értek onnantól kezdve és ilyenkor végre megihleti az embert már más is, amikor nem úszik a – persze édes – babaködben.”

jdtk (@juckauri) által közzétett fénykép,

A VOUS sylistja, Dóri nemrég lett anyuka, így frissen tud arról vallani, hogyan is változik meg a posztok mondanivalója. „Mivel stylist vagyok, szeretek öltözködni, szeretem megmutatni a napi outfitjeimet, ezzel is inspriálni a követőimet. Ez nem változott meg a terhesség alatt és szülés után sem. Szülés óta mindössze annyi lett más, hogy most már babaoutfit-fotók is vannak az oldalamon. Hiszem, hogy egy anyuka tud csinosan öltözködni gyerkőc mellett is, de itt kijelenteném, hogy ez egyáltalán nem könnyű.”

De hol a határ?

Melyek azok a képek, amiket mindenkivel megosztunk, és melyek, amiket nem? Valójában ahány mami, annyi vélemény létezik a privát szféra határainak meghúzásáról. Van olyan anyuka, akit nem zavar, hogy bárki látja a képeit, míg mások megszűrik a tartalmakat, mint például Andi is, akinél a nagyon személyes pillanatok nem kerülhetnek ki:

A túlzottan személyes momentumokat nem osztom meg. Például azt, hogy együtt alszunk, fürdünk, a szoptatást vagy épp azt, ahogy pucéran játszik a fiam az ágyában.

Persze mondhatnánk, hogy priváttá lehet állítani a profilt, így csak az láthatná a képeinket, akinek mi engedélyeznénk, de Andinak erről is megvan a véleménye: „Én azért nem teszem priváttá az Instagram-fiókomat, mert így tudom, hogy van egy határ. Az, hogy tudom, nyilvános és sok olyan ember követ, akikkel személyesen nem ismerjük egymást, sőt bárki megnézheti a képeimet, generál bennem egy korlátot.”

Jöjjön a lényeg: ki kit követ?

Dóri, a VOUS stylistja is több, számára inspiráló sorstársat is követ: „Amber Fillerupot követem. Nagyon inspirálnak a fotói, irigykedem, hogy egy fotós férfival él együtt, így gyönyörű képek készülnek róla és a családjáról.” Ezt én is csak megerősíteni tudom, hiszen követem, és én is imádom a posztjait!

És persze sokakat inspirálnak a celebmamik is, mint például Nádai Anikó, akinek 86 ezer követője van, vagy Konkoly Ági, a 2012-es Miss Universe Hungary szépségkirálynője.

Én is követek más mamikat, akiket a való életben nem ismerek, vagy korábban nem ismertem. Ezek az anyukák, ahogyan mások például a Pinteresten, inspirálnak. Hogy kik ők? Például Taza, aki egyébként a Love Taza szerzője, és például Dórideert, a Tribedemama.com alapítóját. Ezen kívül személyes kedvencem a vagány szörfös, gördeszkás anyuka, aki Goldie Blondie néven van jelen az Instán. És hogy miért szeretem? Talán mert egy olyan laza és szabad életmódot él az óceán partján, amire nekem valószínűleg sosem lesz lehetőségem, ennek ellenére jó elmerülni képeivel ebben az világban. De hasonlóan inspiráló számomra a hordozás, a mosipelusok megszállottjának, a „hippi” Annának az oldala is, aki férjével és fiával jó ideje Berlinben él.

Ráadásul ami jó hír, hogy ezek az Instamami-szerelmek képesek a virtuális térből kilépni. Dórideer-rel például a tavaly nyári Pici Piacon futottam össze, Annával pedig pár hónap csetelés után jöttünk rá, hogy mielőtt ők Berlinbe költöztek, mi egyszer váltottunk pár szót a Károlyi kerti játszótéren. De hogy fokozzam, nekem van olyan ma már hús-vér mamibarátnőm is, akit a Twitteren szedtem össze.

Kicsi a virutális világ (is)! Ezt Andi, aki sok ismeretlen anyukát követ, is megerősíti: „Elég furcsa, amikor valakit az Instagramról ismerek fel az utcán, és az is, amikor valaki nekem ír, hogy látott itt vagy ott, milyen aranyosak voltunk.” Dóra tökéletesen fogalmazta meg azt, miért is jó más édesanyákat követni:

Jó hasonlóságot érezni, és rájönni, hogy az anyaság szépségét és nehézségeit is mindannyian átéljük.

Ajánlott cikkek