Így lesz a kis lakásból luxusotthon – mert a jó dolgokból keveset adnak

Így lesz a kis lakásból luxusotthon – mert a jó dolgokból keveset adnak

A luxusenteriőrök és a kis lakás elsőre összeegyeztethetetlen kombinációnak tűnnek, pedig ha ügyesek vagytok, működhet ez a fúzió. Hogy mi kell hozzá? Egy apró lakás, rengeteg praktikus ötlet, egy jó belsőépítész vagy lakberendező, és persze pénz. Na igen, sok pénz.

Ha kicsi a lakásotok, de nem szeretnétek még költözni, ahogy öregszetek, már kinőttétek a lakás stílusát, gyakran fogadtok komoly, elegáns embereket, mindenképp olvassátok el ezt a cikket. Ha nem is tudok most nektek pár ezer karakterben világmegváltó ötleteket adni, azért egy-két gondolatra felhívnám a figyelmeteket, hogy könnyebb legyen az elindulás.

600

Bolhából elefántot – dehogy, csak kis lakásból nagyobbat!

Ha kis lakásban, de még ha valamivel nagyobban is lakunk, valahogy soha nincs hely semmire, igaz? Ez köszönhető annak, hogy elképesztő mennyiségű felesleges holmit halmozunk fel, hogy nem megfelelően rendezzük be az otthonunkat, és persze valóban annak is, hogy nagyon apró élettérbe kell sokszor belezsúfolnunk mindent, amire szükségünk van. De ne csüggedjetek, van megoldás, csak egy kis logisztika, néhány praktikus, ötletes bútor meg persze pár remek tipp kell hozzá!Ha azt halljátok, luxuslakás, gondolom – ahogy én is – egy óriási, medencés, teraszos, high tech felszereléses, csilláros kéróra gondoltok. Valóban, többek között ezek miatt nevezik luxuslakásoknak őket. Vagyis az imént leírtakból következik hogy, fontos szempont, hogy a lakás/ház nagy legyen. A másik nagy különbség a hagyományos otthonok és a fényűzőek között, hogy előbbinél nem csak a lakás funkcionalitására fókuszálnak. Nem csak az „elemi” dolgoknak van hely.

Simán belefér, hogy hinta lógjon a mennyezetről, térbe helyezzenek kandallókat, a kocsijukkal a nappaliban parkoljanak. De! A kérdés, hogy számotokra mit jelent a luxus?

Mi az, amiről azt gondoltátok, lehetetlen lenne, hogy a lakásotokba kerüljön? Hiszen a luxus mindenkinek mást jelent.

Szeretnétek egy szárítógépet, mozirendszert, márvány konyhapultot, 20 karos csillárt? Attól még, hogy kicsi az otthonotok alapterülete, nem kell lemondanotok minderről. Csak okosan kell kihasználni a tereket – ami legtöbbször persze óriási kihívást jelent az emberek számára. Ami pedig – jelen esetben – még inkább megnehezíti a dolgot, hogy úgy kell mindennek megtalálnotok a helyét, hogy ne tűnjön zsúfoltnak a lakás.

Néhány tipp, hogy mindennek legyen hely

 • Lehetőség szerint minél több tárolóhely kialakítása: beépített szekrények, galériák stb.
 • Mobil bútorok: könnyen arrébb mozdítható, nyitható-csukható darabok
 • Bútorok, amelyek több funkciót is ellátnak: puff, amit lerakóasztalnak is lehet használni
 • Fali és mennyezeti tárolók kialakítása: edények és egyéb csetreszek fellógatásához
 • Háztartási gépek egymásra állítása polcok segítségével: például mosógépre szárítógép
 • Lépcső alatti helyek beépítése
 • Ágy, ami alatt lehet tárolni
 • Tolóajtók használata
 • Mágneses fali panelek konyhába vagy fürdőbe

Ha a funkcionális daraboknak már megvan a helye, és a legtöbb kacatot és használati tárgyat jól elrejtettétek a beépített bútorokban, akkor jöhetnek a kiegészítők, amivel becsempészhetitek a luxus érzését.

A szín- és anyaghasználatról

Forrás:
www.freshideen.com
 • Kicsi terekbe használjatok világos, bézses, semleges árnyalatokat
 • Használjatok minél több tükröződő, csillogó, magasfényű felületet, ami egyrészt növeli a teret, másrészt nagyon elegáns hatást kelt
 • Minél kevesebb mintát alkalmazzatok a térben
 • Vásároljatok minőségi anyagokat: selyem, bársony, márvány, gránit, rozsdamentes acél, bőr
 • Válasszatok elsőrendű burkolatokat, munkalapokat, csaptelepeket

Lámpákból, dísztárgyakból a dizájnerdarabokat részesítsétek előnyben, és használjatok belőlük minél kevesebbet, de ütőset, és persze magas színvonalúakat!

Egy kis inspiráció:

1. Kislámpa – Zara Home, 2. Kerek asztal – Zara Home, 3. Fémzsámoly – Zara Home, 4. Mennyezeti lámpa – BoConcept, 5. Tál – BoConcept, 6. Kanapé – BoConcept, 7. Szék – Code Showroom, 8. Olajfestmény – Fukui Yusuke