Egyéb kategória

Az első szex – illetve amiről a szüzesség biztosan nem szól!

Hosszú éveken át válaszolgattam az Ifjúsági Magazin (RIP) és a BRAVO ifjú olvasóinak leveleire hivatalból, és a leggyakoribb kérdések természetesen az első szexhez kapcsolódtak. Mikor érdemes, illik rá sort keríteni? Lehet túl korán vagy későn? Mi minden változik bennünk a hatására: vajon akkor válunk igazi nőkké? Más lesz a kapcsolatunk minősége, esetleg a srácnak nem is fogok kelleni utána? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sorozatai érkeztek a szerkesztőségbe nap mint nap, ezért aztán muszáj néhány tévhitet tisztázni első körben.
vous - 2016.05.13.
Az első szex – illetve amiről a szüzesség biztosan nem szól!

1-es tévhit: a szüzesség bármit is jelent

A szüzességre a nő legnagyobb értékeként tekintettek azokban az időkben, amikor a lány kezdetben apja tulajdona volt, majd később a férjura rendelkezett felette. Ha a házasság előtt elveszítette „kincsét”, voltaképpen az apát károsította meg a gazfickó, ha pedig a házasságon kívül volt szexuális kapcsolata, a férjet érte kár. És valóban: mivel a házasságok nem (elsősorban) szerelmi alapon jöttek létre, hanem két család anyagi és erkölcsi szövetségét jelentették, az elsőség és a kizárólagosság érthető okokból – a közös utód származásának tisztasága miatt, illetve az elkötelezettséget bizonyítandó – mindennél fontosabb volt.

Idővel aztán a nő kilépett tulajdoni státuszából, nemcsak örökölhetett, de akár tanulhatott és dolgozhatott is, és ma már az egyenlő bértől is csupán 15–20 százaléknyira vagyunk: a kizárólagosság és az elsőség elveszítette jelentőségét.

Közben a tudomány azt is felfedezte, hogy egyrészt nem minden kislány születik szűzhártyával, másrészt maga a hártya az esetek jelentős részében 15-16 éves korig szexuális aktus nélkül is eltűnik… ha nem előbb, intenzív testmozgás hatására.

2-es tévhit: a lányok számára erény a szüzesség, a fiúknál meg teher

Mindenki hallott már a kulcsról meg a zárról, ami a kettős mérce alaptétele. Ezek szerint egy zár akkor tökéletes, ha csupán egyetlen kulcs nyitja: ha több kulccsal is működik, nincs értelme az egésznek. Az a kulcs azonban, ami egyszerre több tucat zárat is képes nyitni, érthető okokból a világ legjobb kulcsa, mindenki ilyet akarna magának. Értitek, ugye? Nos, a metafora zseniális, egy gond van vele: az ember nem zár és nem kulcs, és értékét nem a nemi szervei határozzák meg.

Gyakori tévhit, hogy a fiúknak valamiért oxigénhez hasonló szükséglet a szex, míg a lányok inkább várják a szőke herceget fehér lovon, az egyetlent és az igazit. Ma már számos friss kutatás bizonyítja, hogy nem a biológia, hanem inkább a társadalmi elvárások hívták életre ezt a felállást, a valóságban azonban egyéni vérmérséklettől függ, hogy ki mennyire és milyen gyakorisággal kívánja a szexet. Ahogyan az is, hogy korán esik-e át az első szexélményen, vagy inkább vár vele.

3-as tévhit: szexnek csak azt nevezzük, amikor a pénisz a vaginába hatol

Forrás:
iStock

A szüzesség koncepciója élből feltételezi, hogy szexnek azt nevezzük, amikor a pénisz és a vagina találkozik. Ez egyébként tagadhatatlan tény, csak egy baj van vele: létezik a szexnek sok egyéb formája is a férfi és a nő között, és természetesen vannak olyan esetek is, amikor két férfi, esetleg két nő kerül intim kapcsolatba egymással. A szexnek, a szexuális kifejezésnek számos formája és eszköze van, nem csak a penetratív aktus.

A tinimagazinoknál töltött évek során láttam, mennyi fiatal lány választja – most üljetek le, 12-13 évesen! – az anális szexet, mert így nem kell tartaniuk a terhességtől, de közben a párjuk sem panaszkodhat. Egyes vallásos közegben az anális szex épp azért népszerű, mert így a – fő értékként kezelt – szűzhártya esetleg megmarad, a fiatal pár mégis közel kerül egymáshoz. Az orális szex ma már gyakoribb, mint hinnénk, de akár a kézzel, szájjal, segédeszközzel történő kényeztetés egyéb formái is okozhatnak orgazmust. És vajon az egyszerű, szenvedélyes csók nem számít szexuális játéknak? Talán nem véletlen, hogy azt sem űzi az ember bárkivel és mindenkivel.

4-es tévhit: a szex hatására megváltozik a testünk és a lelkünk

Végezetül elérkeztünk a legbrutálisabb tévhitig, ami máig sokakban él. Hosszú ideig tartotta magát a nézet, hogy a túl sok szextől kitágul és meglazul a hüvely, és az ilyen nő intim területén látszik, hogy már „túl van egyen s máson”. Ez természetesen épp olyan butaság, mintha azt állítanánk, hogy aki nagyra nyitja a száját, hogy befaljon egy emeletes óriásburgert, annak átrendeződik a szájpadlása, vagy éppen aki sokat nyújtózkodik reggel, annak hosszabb lesz a karja egy idő után. Egyes változásokra a lány szervezetében nem az első szex miatt kerül sor, hanem azért, mert a serdülőkorba, illetve a felnőttkorba lépett, ami jár bizonyos természetes élettani változásokkal – akár él szexuális életet az ember, akár nem.

Ahogyan a szexuális élet a testet nem alakítja át önmagában véve, úgy a személyiségünk sem lesz más, csak mert átestünk a tűzkeresztségen. Jó esetben felelősségteljesebben gondolkozunk, gyakran pedig jobban kötődünk partnerünkhöz a közösen átélt élmények hatására, ezek közül azonban egyikre sincs garancia, ezért fölösleges elvárásokat kapcsolni hozzá.

A szex hatására senki sem lesz bölcsebb, érettebb, tudatosabb, „felnőttebb”, ahogyan természetesen erkölcstelenebb, értéktelenebb sem. Ugyanígy azok sem kevesebbek társaiknál, akik a 20-as éveikben még nem kerültek senkivel sem intim kapcsolatba: nem maga a személyiség, hanem a társadalom személyhez kapcsolódó elvárásai és ítéletei változnak csupán ezeknek a dolgoknak a függvényében, méghozzá minden korban és kultúrában másképp.

Mi tehát a tanulság? Az, amit minden „szüzesség” és szex miatt aggódó tininek mondtam: a legfontosabb mindig az, hogy ti magatok érezzétek, mire vágytok, és ne a külvilág elvárásai szerint cselekedjetek. És bármi is történik, óvszer legyen nálatok!

Ajánlott cikkek