Dolgok, amikről nem is tudjátok, hogy roncsolják a fogaitokat!

Dolgok, amikről nem is tudjátok, hogy roncsolják a fogaitokat!

Akárhányszor mostok fogat, és akármilyen alaposan figyeltek a higiéniára, mégis romlik a fogatok? Most kiderülhet, hogy mi az oka, hoztunk ugyanis pár olyan dolgot, amiről nem is gondoljátok, hogy rosszat tesz a fogaitoknak.

Oké, azt mindenki tudja, hogy a kávé, a szénsavas üdítők és a fogmosás hiánya a fogak gyengüléséhez, elszíneződéséhez vezet, de előfordulhat, hogy nem ezektől romlik a fogatok. Éppen ezért elhoztuk nektek a Women's Health listáját azokról a dolgokról, amik a fogak elromlásához vezethetnek.

Limonádé

Bár a citromos víz és a – mérsékelt – citrom fogyasztásának számos pozitív hatása van, a limonádé inkább rosszat tesz nektek, mint jót. A limonádéban a sav és cukor kombinációja ugyanis nagyon károsítja a fogaitokat.

Forrás:
pixabay.com

Sportitalok

Cukor- vagy édesítőtartalmuk miatt mindenféle baktériumnak jó táptalajt biztosítanak a szátokban.

Fehérbor

Míg a vörösbor sokkal rosszabb, a fehérborral is vigyázni kell, főleg, ha vacsi előtt isztok egy-két pohárral, aztán esztek egy kis paradicsomszószos tésztát.

Forrás:
pixabay.com

Uszoda

Ha uszodába jártok, sokszor vesztek úszás közben levegőt a szátokon, és ilyenkor a medence és a víz kezelésére használt vegyszerek mind a fogaitokra kerülnek, amik gyengítheti őket.

Gyógyszerek

Néhány gyógyszerkúra során előfordulhat, hogy romlik a fogatok. A hosszú távú kezelések esetében gyakoribb a probléma.

Sérülések

Ha sportoltok valamit és megsérül a fogatok, akkor előfordul, hogy elhal egy-egy ideg, ami pedig a fogak szürkeségéhez vezethet.

Persze ez nem azt jelenti, hogy mindezekről le kell mondanotok, inkább csak figyeljek oda a megfelelő szájhigiéniára és arra, hogy bizonyos dolgokból csak mértékkel fogyasszatok. Ezt pedig nem csak a fogaitok hálálják majd meg!