Egyéb kategória

A 9 legdurvább hazai példa arra, hogy az internet bizony nem felejt!

Van, hogy egy-egy megnyilvánulás az ember munkahelyébe, karrierjébe kerül. Van, hogy még évek múltán is beszélnek róla, röhögnek, esetleg szörnyülködnek rajta. Mert az internet nem felejt, sőt: ha kell, szörnyű tükröt tart elénk...
vous - 2016.05.31.
A 9 legdurvább hazai példa arra, hogy az internet bizony nem felejt!

Szinte lehetetlen eldönteni, kié a húzósabb sztori a hétköznapi hősök megnyilvánulásai közül: Ekszözájz buk Ferike, Polgár Jenő, a Mi folyik itt Gyöngyösön? sztárja, Matisz nagypapa, Bikicsunáj, Szalacsi bácsi, Zárcsökkentés… egyszerűen mind ikon közülük a maga nemében. Ők azok, akikből mémek, gifek lettek, és ha beírod a keresőbe a nevüket, mindig találsz friss kommenteket évek múltán is. Történeteik egyszerre viccesek, ugyanakkor szívszorítóak is, hiszen egy darabka szikár, nyomorúságos valóságot tesznek elénk a szegény, egyszerű emberek világából.

Összegyűjtöttük azokat a boldog, boldogtalan pillanatokat, melyek kitörölhetetlenül bevésődtek az internet virtuális memoárjába.

Lilu kiszólásából szállóige lett, de megúszta

Több millióan látták, szállóige lett belőle, aligha akad ember az országban, aki ne ismerné Lilu híres „Szopjatok le mind” kiszólását a régi Z+-os időkből. A szőke híresség egy éjszakai műsorát zárta ezzel a nem kimondottan kameráknak szánt bölcselettel, ám a felvétel véletlenül nagyobb publicitást kapott a kelleténél, és az interneten végezte. Érdekesség, hogy Lilu kiszólásának – a műfaj könnyedsége miatt talán – nem lett következménye, Szebeni Istvánt viszont egy kósza baszd meg miatt rúgták ki a királyi tévétől 2013-ban, holott már rég otthon durmolt, amikor az éjszakai Híradó véletlenül felvett félmondata adásba került.

Rémálom lett a jópofa hakniból, nimbusza percek alatt összeomlott

Szabó Patrícia 2010-ben a Cosmopolitan főszerkesztője volt, ebben a szerepében – mint „a lány, akinek tűsarkú az aszcendense” – a Celeb vagyok, ments ki innen aktuális évadjában is helyet kapott. Patrícia mindig bölcsen koktélozgatott a hatcsillagos gálákon és operabálokon, árnyékra csupán akkor vetődött, amikor az RTL Klub Reflektor című műsorában egy arcpirítóan cikire sikeredett Szex és New York-remake-ben csinált Kiszel Tündét magából röpke 5 perc leforgása alatt.

Pechjére a mű onnantól eltüntethetetlen volt a netről… A zavarbaejtő sminkben és ruhában feszítő örök szingli karaktertől anyamagazinja rögtön elhatárolódott, és napokon belül viccesnek szánt, de valójában inkább szánalmat keltő mémek szabadultak el a neten róla.

Szabó Patrícia évekkel később úgy emlékezett a történtekre, hogy „alapos portfólió-tisztítás volt ez”, és ma már jobban meggondolja, milyen szereplésekre mond igent.

Évekre kiírta magát a médiából, mert nem értette, mi zajlik körülötte

Fekete Pákó csak egy potya médiamegjelenést akart még több hakni reményében, amikor 2008-ban igent mondott a Bombagyár nettévé megkeresésére. Szegény Pákó nem tartozik a szellemi arisztokráciához, fogalma sem volt, mi az a náci karlendítés, Tomcaték azonban rávették, hogy jobbját az égbe nyújtva heilhitlerezzen egy kiadósat, miközben Szálasit élteti. A botránynak súlyos következményei voltak: Pákó gyakorlatilag évekre kiírta magát a magyar médiából ezzel a húzásával.

Még szánalmasabbá teszi a történetet, hogy Pákó később próbálta törvény előtt is bizonyítani, hogy kényszerítették a szereplésre, azonban bebizonyosodott, hogy ilyesmiről szó sincs, önként és dalolva tett eleget a felkérésnek, és bohóckodott önkényuralmi jelképekkel a képernyőn.

Nemcsak saját személye hitelét vesztette el, de az #icebucketchallenge imázsát is összezúzta

Politikától teljesen függetlenül 2014 legszívszorítóbb internetes égése volt Falus Ferenc főpolgármester-jelölt #icebucketchallenge akciója, amelyet a jobb sorsra érdemes doktor önként, saját kezűleg töltött fel a YouTube-ra. Tudjátok, ez volt az a nemzetközi szintű megmozdulás, amely beteg emberek számára gyűjtött adományokat, s ezt nyomatékosítandó, egy vödör hideg vízzel öntette le magát minden adakozó.

Kezdetben menőnek számított a megmozdulás, egy sor szupersztár készíttetett jópofa, profi videót, de Falus szereplése inkább ártott az ügynek, mint használt. Filmtörténeti szempontból viszont mérföldkő volt: hónapokig beszéltek róla az emberek, és több ezer mém született a témában. Nektek melyik a kedvenc Falus Ferenc-gifetek a neten található több tucatból?

Egyetlen másodperc miatt a világ főgonoszainak egyikévé lépett elő

Messze túlmutatott Magyarország határain az N1TV operatőrének, László Petrának az esete, aki azzal vált világhírűvé 2015 őszén, hogy elgáncsolt – vagy csak megpróbált elgáncsolni? – egy menekültet Röszkénél, aki gyermekével a karjaiban próbált áttörni a határon éppen. László nemcsak az állását veszítette el, de a világ vezető lapjainak címoldalára került, és több ezer mém született arról, hogy az apát és kisfiát elgáncsolja, illetve menekülő gyerekeket rugdos.

Az operatőr később többször is megpróbálta tisztázni magát, de mindez nem segít azon, hogy önálló szócikk létezik róla a Wikipédiában a világ számos nyelvén, és szakmai eredményei helyett mindenhol a gáncsolás és a rugdosódás a téma. Bár László Petra tette semmiképp sem nevezhető humánusnak, démonizálása szépen illusztrálja azt, ahogyan sokaknak szükségük van arra, hogy mások megvetése által érezzék jobb embernek magukat.

A tehetségkutatók legemlékezetesebb arcán évekig röhögtek úton-útfélen

Ha azt mondjuk, Kubis Tibor, valószínűleg semmi rosszra nem gondoltok. Ha viszont azzal jövünk, hogy a csávó, aki komplett hülyét csinált magából Zámbó Jimmy nótájának artikulálatlan, fejhangú elvisításával a Megasztár válogatásán 2011-ben, jó eséllyel rögtön tudni fogjátok, kiről van szó. Nos, a fickóról ennél többet aligha lehet elmondani: a zsűri kiakadt, feloldásért esedezett, a net népe tombolt, és máig érkeznek vicces kommentek a YouTube-ra töltött videóhoz. A Megasztár, a Csillag születik, az X-Faktor és a Voice előselejtezőinek több vicces pillanata is volt az évek során, de szegény Kubis nagyot hasított a maga idejében.

Hétköznapi ember volt, az állását veszítette el egy facebookos kirohanása miatt

Érdemes átgondolni, milyen véleményt tesz nyilvánossá az ember, hiszen ma már egy pillanat alatt súlyos következménye lehet a meggondolatlan kirohanásoknak. Emlékeztek még arra az esetre 2013-ból, amikor egy 15 éves lányt erőszakoltak meg egy házibuliban, aminek egyes részleteit az egyik fiú le is fotózta, hogy a netre töltse?

Nos, a Blikk videósa saját, személyes Facebook-oldalán jegyezte meg, hogy felháborítónak tartja, hogy „egy gazdag 15 eves suna eszmeletlenre issza magat, osszefekszik ket csavoval, majd mikor ezzel szembesul, csak azt kell mondania, hogy nem tudott semmirol, es maris 15 evre bortonbezarhatnak ket embert”. A következmények 24 órán belül utolérték: másnap már nem dolgozott a cégnél, a Blikk nyilvános közleményben határolódott el az áldozathibáztató megjegyzéstől és szerzőjétől.

Egy teljesen értelmetlen szakmai harakiri: mindent elvesztett, a semmiért

A Kiss László-ügy egyik nagy vesztese Aczél Endre újságíró, aki szintén a Facebookon írogatott kommenteket arról, hogy szerinte „könnyen kapható” lány volt az áldozat, aki „szeretett kefélni”, és valójában nem is történt erőszak. A Népszabadság, ahol ikonikus véleményvezér volt, azonnal elbúcsúzott tőle. Később aztán, mikor Aczél az áldozattal készült interjú után is kétségbe vonta Takács Zsuzsanna igazát, a Klubrádió is elhatárolódott tőle. A történetben talán az a leginkább sokkoló, hogy Aczél később bevallotta, igazából személyesen nem is ismerte Kisséket, semmi köze nem volt hozzájuk, és senki sem kérte őt arra, hogy az erőszaktevőket védje.

Főszponzort veszített, mert kiderült, hogy nem tiszteli (eléggé) a nőket

Persze nem kell feltétlenül bűncselekményeket bagatellizálni és az elkövetőket mentegetni ahhoz, hogy egy meggondolatlan médiamegjelenés padlóra küldje az embert: a női princípium-kérdést a béregyenlőséggel szembeállító fejtegetés Ákos dalszerző úr torkából ahhoz vezetett, hogy a legnagyobb szponzor, a Telekom úgy döntött, nem ezzel a fickóval szeretné reklámozni magát a jövőben, így a művész sokat bukott egyetlen rosszul pozicionált megnyilvánulás miatt.

A tanulság? Minden esetben talán az, hogy gondoljátok át, mi az, amit tesztek és mondtok, mert bármikor az egész világot elérhetik szavaitok, tetteitek.

És a legfontosabb: csak olyan véleménynek adjatok hangot a neten, amit arccal és névvel, később is – jó eséllyel – szégyenérzet nélkül vállalnátok.

Ajánlott cikkek