Egyéb kategória

Tisztázzuk: az izzadás tényleg fogyaszt?

Sok ember hiszi, hogy minél többet izzad, annál többet fogy, na meg azt is, hogy ha jobban izzad, mint a többiek edzés közben, akkor keményebben edz másoknál. De attól még, hogy sokan hisznek ebben, tényleg igazak ezek az állítások? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

vous - 2016.08.16.
Tisztázzuk: az izzadás tényleg fogyaszt?

Először is egy kis biológia: az izzadás célja, hogy természetes módon hűtsük le a testünket, és megregulázzuk a testhőmérsékletünket. Az izzadságmirigyekből ürül ki, amik a bőrünk alatt találhatóak: mindannyian 2–4 millió ilyennel a testünkben születünk, és igen, az, hogy mennyire vagyunk izzadósak, attól függ, hogy mennyi ilyen mirigyünk van. A férfiak mirigyműködése egyébként ezen a téren aktívabb, szóval ők alapvetően többet izzadnak a nőknél. 

Nos, ami a fogyást illeti, izzadáskor valóban veszítünk egy kis vizet – pontosan azt a mennyiséget, ami izzadság formájában távozik a szervezetből. De még mielőtt örömtáncot kezdenétek járni: ugyanezt a mennyiséget vissza is szerezzük a legközelebbi evéskor vagy iváskor. Amikor pedig egy atléta el akarja érni a kívánt súlyát, hogy újra indulhasson valamilyen sportágban, előfordul, hogy direkt olyan melegítőben edz, amiben minél több folyadék távozik a szervezetéből – de még ez is csak ideiglenes hatást biztosít, hosszú távon nem befolyásolja a súlyunkat – írja a Mind Body Green.

Forrás:
iStock

Ugyanez igaz az edzőtermi izzadásra is. Ha például hosszan üldögélünk egy szaunában, vagy csoportos edzésen veszünk részt, ahol a tömegtől mondjuk már azelőtt is meleg volt a terem hőmérséklete, hogy belekezdtünk volna a gyakorlatokba, extra izzadással bizony nem égettek el extra kilókat. Sokkal inkább maga a megfelelő edzés teszi ugyanezt.

Persze ezzel nem azt állítom, hogy az izzadásnak nincsenek meg a maga előnyei, hiszen méregtelenít, javít a bőraknék állapotán, sőt még a hangulatunkat is feldobhatja, de jobb, ha tudjátok, hogy magától az izzadástól még nem fognak rólatok leugrálni a kilók!

Címkék: #fogyás #izzadás
Ajánlott cikkek