Egyéb kategória

„A valóságot szeretnénk tálalni, de nem elrettentéssel” – A Fuss magadért egy kört! kampány szervezője mesélt

Mindannyian tudjuk, hogy a cukros üdítő helyett jobb lenne a víz, hogy érdemes lenne hetente legalább háromszor mozogni, és hogy az alkohol nemcsak függőséget okoz, de fogyasztása komoly következményekkel is jár. Mégis, még ezek után is gyakran vállat vonunk, gondolván: eddzen a szomszéd, éljen egészségesen a kollégánk. Nekünk jó így, amíg nincs baj... A NEFI munkatársai ezúttal szeretnék, ha megelőznénk a jövőnket, azt a jövőt, ami garantáltan vár ránk, ha nem teszünk az egészségünkért. 

vous - 2016.09.16.
„A valóságot szeretnénk tálalni, de nem elrettentéssel” – A Fuss magadért egy kört! kampány szervezője mesélt

„Az ember, ha jó élményekkel gazdagodik, mindig keresi a következő célokat” – mondja Gui Angéla, a NEFI Egészségkommunikációs Központ vezetője, amikor is a Fuss magadért egy kört! kampány előzményeiről faggatom. Ő és a csapata az elmúlt évben kétszer is két fontos célért futott. Egyszer egy 500 kilométeres távon gyűjtöttek árváknak, míg a párizsi klímacsúcs előtt 7 napig a levegőért és a környezetünkért igyekeztek tenni.  

600

Fuss magadért egy kört!

A Fuss magadért egy kört! csapata 16 napon és 1600 kilométeren át tartó futással arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen fogják körbefutni az országot váltóban, tematikus napok mentén. 2016. szeptember 17-én rajtolnak Budapesten, és október 2-án érnek vissza a fővárosba.

A futás mellett 16 nagyváros várja különböző programokkal, prevenciós előadásokkal, sajtótájékoztatókkal az érdeklődőket. 

Idén, legújabb kampányukban, mint mondja, a jövőt szeretnék megelőzni az ország körbefutásával:

A tavalyi sikeren felbuzdulva jött az ötlet, hogy fussuk körbe az országot. Mert miért ne futhatnánk körbe? Mutassunk példát! Előzzük meg a megelőzhetőt!

Előzzük meg, amit megelőzhetünk!

Magyarország lakosságának fele olyan betegségben szenved, ami megelőzhető lenne. Mind tudjuk, mit kéne tenni az egészségünk érdekében, de valahogy a végső cél mégsem valósul meg. Csak a mozgással 13-féle rák kialakulása megelőzhető lenne, döbbenetes adatok állnak rendelkezésünkre, azonban nem vagyunk hajlandóak szembesülni velük. 

Az egészségünk van, az a miénk – gondoljuk jóhiszeműen, Angéláék pedig minden erejükkel azon vannak, hogy ne csak a miénk legyen, de meg is őrizzük a legnagyobb kincsünket.

Az elsődleges terv az volt, hogy pozitív kommunikációt építsünk, hiszen a sokkolás az nem eszköz. Az emberek a félelmeikkel, az esetleges következményekkel nem szeretnek szembenézni. A valóságot szeretnénk tálalni, de nem elrettenteni. 

A kampányaink kezdetén az ügynökségünkkel levelezve napokig agyaltunk, milyen képekkel kellene nyitni az emberek felé, mi az, amire felfigyelnek. A válasz erre a csinos, izmos test volt – csak hogy ez nem a valóság. Nem szeretnénk, ha az emberek azt hinnék, két súlyzó megemelésével rögtön kockás hasuk lesz. Ez nem a valóság. Itt jön a probléma, miszerint borzasztó nehéz hiteles egészségkommunikációt végezni, hiszen akkor a valóságot kéne bemutatnunk, az emberek nagy része pedig elfordítja a fejét, ha erről van szó.”

Forrás:
Gui Angéla

Az egészségért tenni kell, nem is akármennyit!

A valóság az, hogy a testünkért, az egészségünkért keményen meg kell dolgozni. Meg kell dolgozni azért, hogy ne legyen rajtunk súlyfelesleg, valamint azért is, hogy ne fenyegessen minket például a cukorbetegség veszélye. A Fuss magadért egy kört! fő célja az lenne, hogy ez az üzenet átmenjen. Az egészségünk adott, de nem állandó! 

Ha pedig hitelesség és pozitív egészségkommunikáció, akkor adja magát az ötlet, miszerint ne a városok hiányosságaira, gyengeségeire, annál is inkább a pozitív dolgokra hívják fel a figyelmet. Angéla elkezdett utánajárni, hogy egyes témákban melyik város jár az élen. Így jött, hogy Győrben a rendszeres testmozgás a téma, míg Gyulán a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében segítenek az embereknek. Nagykanizsán csökkent az elhízott gyerekek száma, miért ne mutatnák ezt meg? 

Angéláék számára a pozitív egészségügyi tényezőkön kívül adva volt, hogy miért pont ezeket a városokat választják. „Tudtuk, hogy körbe akarjuk futni az országot a határok mentén, így azok között a nagyvárosok között keresgéltünk, amiknél a sajtó érdeklődése felkelthető. Így sikerült egy szuper útvonalat összerakni úgy, hogy minden egészségügyi témának van egy helyszíne, ahol egy adott dolgot 'jól csinálnak'.”

Forrás:
Gui Angéla

Összefogás és siker

Az előkészületek megvoltak, a téma adott, a városok megvannak. De mi történjen? Itt jöttek képbe a helyiek, akik a különböző városokból, településekről felvették a kapcsolatot a NEFI-vel. A települések hetek óta készülnek a futásra, prevenciós előadásokkal, egész hétvégés sportnapokkal. És ilyenkor érzi az ember, hogy minden percet megért a fáradozás.

„Több száz gyerek és iskola tanárai jelezték, hogy csatlakoznának a Fuss magadért egy kört!-höz. Úgyhogy átment az üzenet, végre történik valami.” De nincs megállás, az egészségünkért nem alkalomadtán kell tenni, hanem mindennap!

Nem dőlhetünk hátra, nem könyvelhetjük el a sikert, ha körbefutottuk az országot. De egy lépéssel közelebb kerültünk a célhoz.

Óriási siker, hogy egészségügyi dolgozók, prevenciós szakemberek, települések és iskolák csatlakoztak a kampányhoz, de Angéla szavaiból és öröméből hallatszik, hogy egy-egy emberi történet is önmagában óriási lökés lehet. „Kora reggel kapok orvosoktól képet, amint futnak, és sok sikert kívánva üzenik, hogy a kampány alatt is ott lesznek velünk. Mi ez, ha nem siker?”

Forrás:
Gui Angéla

Már csak egyetlen kérdőjel maradt az egyenletben: miért pont futás?

Egy ütemre dobban a szív

Egy ütemre dobban a szív
Forrás:
Alexandra

Szerencsére mára számos sportág kínálkozik az emberek számára, mindenki az igényei szerint választhatja meg, mi áll legközelebb az életmódjához, így adja magát a kérdés, hogy miért pont futás. Miért örvend ekkora sikernek egy futással összekötött kampány, és honnan jött az ötlet? Erre is megvan a válasz: „Mint minden történet mögött, így emögött is vannak személyes szálak. Nem véletlenül nem kerékpározunk. Szervezőtársaimmal, Kutai Orsolyával, Köteles Gáborral nem véletlenül választottuk a futást.

Három évvel ezelőtt egy ismeretlen eredetű fülfájás miatt több orvos is a futást tanácsolta gyógymódnak. Kételkedve, de belevágtam. Kis lépésekkel, de elkezdtem futni, mára pedig hetente többször futok, időről időre pedig komolyabb távokkal is megpróbálkozom. Nem mondom, hogy könnyen mentek az első lépések, az első méterek, de megérte. A futás magával hozta a teljes életmódváltást. Pontosan ezért esett erre a sportágra a választásunk. Mert annyi pozitív dolgot hoz magával, amennyire ennél az üzenetnél szükség van.”

Ajánlott cikkek