Egyéb kategória

2 bosszantó dolog, amitől minden pasi kiakad

Vannak olyan apró szokások, amikről észre sem vesszük, mégis aláássák a kapcsolatunkat. Nem tudjátok elképzelni, hogy mik lehetnek ezek? Akkor valószínűleg ti is csináljátok őket!

vous - 2016.09.17.
2 bosszantó dolog, amitől minden pasi kiakad

Hiába igyekszünk megértőek és empatikusak lenni a párkapcsolatunkban, bizonyára csinálunk olyan apróságokat, amikkel megbántjuk a másikat. Sőt, az is lehet, hogy vannak olyan, már rutinná vált szokásaink, amikkel tudtunkon kívül folyamatosan ártunk a kapcsolatunknak és a partnerünknek. Úgy gondoljátok, hogy ti kivételek vagytok ebben? Majd meglátjuk!

1. Egyfolytában kéretlen tanácsokkal és javaslatokkal álltok elő 

Objektum doboz

Egészen biztos, hogy ismerős lesz nektek a szitu. Hazajön a párotok a munkából, és beszámol egy csúnya vitáról, ami lezajlott ma náluk az irodában. De még mielőtt a végéhez érhetne, vagy elkezdhetné szegény magyarázni a bizonyítványát, magatokból kikelve rontotok neki, és kezditek mondani a tutit: „Miért nem mondtad el a főnöködnek, hogy mi történt? Miért nem álltál ki magadért? Inkább azt kellett volna csinálnod, hogy…”

Az ilyen támadásoknál pedig csak nagyon kevesen tudják megőrizni a hidegvérüket, hiszen a beszélgetés célja egyáltalán nem az volt, hogy elítéljétek, vagy kéretlen tanácsokat osztogassatok, hanem hogy a párotok megértő fülekre és támogatásra találjon. A vége általában a veszekedés, pedig ti valójában nem akartatok rosszat, csak épp abba nem gondoltok bele, hogy a kéretlen javaslataitokkal lényegében azt kommunikáljátok a másik felé, hogy okosabbak vagytok nála, ő pedig segítségre szorul, mert egyedül nem tudja kezelni az ügyeit. Erre pedig senki sem vágyik, miután lehúzott nyolc órát, és nyilvánvalóan problémái vannak a munkahelyén.

Tanulság: legközelebb, ha a párotok mesél valamit, mielőtt ráöntenétek a véleményeteket, gondolkozzatok el azon, hogy mi a beszélgetés célja, mit akar tőletek a másik hallani. Ha tényleg a véleményetekre kíváncsi, mondjátok meg neki, de ha csak együttérzésre vágyik, támogassátok a másikat, akkor is, ha szerintetek oltári nagy hülyeséget csinált.

2. Kritizáljátok a másikat

Objektum doboz

Elárulok egy titkot, amire a saját kapcsolatom alatt jöttem rá: a kritika soha, de soha nem segít! Gondoljátok csak végig: ti hogy érzitek magatokat, amikor a párotok kritizál benneteket valamiben? Inspirál arra, hogy változtassatok a dolgon, vagy csak felbosszant, és vitát szít kettőtök között? Úgy gondolom, hogy az esetek túlnyomó részében a válasz az utóbbi. A kritika nemcsak felesleges, hanem szakadékot is teremt a felek között, ez pedig a válások egyik leggyakoribb oka a YourTango szerint.

Akkor mi a megoldás?

Most bizonyára azt gondoljátok: ha nem adhattok tanácsokat és nem kritizálhatjátok a másikat, akkor milyen formában segíthetitek őt úgy, hogy az ne ártson a kapcsolatotoknak? Itt jönnek képbe a kérdések. Ahelyett, hogy a saját, 100%-osan helyesnek gondolt nézőpontotokat hangoztatjátok, inkább tegyetek fel annyi kérdést, amennyi csak ahhoz kell, hogy közelebbről is megértsétek a partner álláspontját, érzéseit, a panaszok mögötti sérelmeket. Hiszen a másik ilyenkor legtöbbször csak arra vágyik, hogy megértsék, ehhez pedig kérdéseken keresztül vezet az út.

Lehet, hogy eleinte nehezetekre fog esni ez a váltás, és sokszor kell lenyelnetek a véleményeteket, de gondoljatok arra, hogy így mennyi kimondatlan sérelmet spóroltok meg mindkettőtök számára. A módszer egyébként nemcsak a párotokkal, hanem baráttal, testvérrel, szülőkkel kapcsolatban is hatásos.

Próbáljátok ki, és mondjátok el, hogy ment! Hajrá!

Ajánlott cikkek