edzés természet lány sport

A 7 legnagyobb fitnesztévhit – amik totálisan bullshitek

Amikor bementek egy fitneszterembe, körbenéztek és látjátok, hogy az emberek különféle edzéseket végeznek, elgondolkodtok, hogy vajon melyik a legmegfelelőbb edzésforma számotokra. Bármelyiket is válasszátok, a legfontosabb, hogy a most következő tévhiteknek ne dőljetek be!

Fittnek lenni egyszerűen és tudatosan, a tévhitek kikerülésével. Hoztunk nektek egy kis érdekességet a témát illetően. Tara Zimliki, tréner, az AllWomensTalknak mondta el, melyek a legnagyobb mítoszok a sportolással kapcsolatban, amiket többé ti se vegyetek komolyan. Lássuk, melyek ezek!

1. Azonnali eredmény az edzés által

Azonnali eredmény nem lehetséges, vagy ki tudjuk játszani a genetikát? Néhány ember több zsírt tud elégetni bizonyos területekről, mint mások. A jó hír az, hogy ti is tudtok fogyni diéta és mozgás által. Ahhoz, hogy valóságos eredményt érjetek el, egyetek egészségesen és eddzetek rendszeresen. Tara azt ígéri, hogy elképesztő eredményeket fogtok elérni.

Forrás:
iStock

2. A has több részre van osztva, felső, középső és alsó területre

Sok ember tanácstalan, mikor a hasát edzi, a lényeg, hogy nem lehet specifikusan csak egy részét erősíteni. A fontos az, hogy minden felülés és lábemelés a teljes rectus abdominis (egyenes hasizom) összehúzódását okozza. A legjobb gyakorlatok a hasprés, plank és a lábemelés otthon is végezhetők, ezekkel csodálatosan lehet fejleszteni a hasizmokat.  

3. A guggolás kinyírja a térdeket

Sokan nem mernek guggolást végezni, mert azt gondolják, az rosszat tesz a térdnek. Ez abban az esetben igaz is, ha helytelenül végzitek a gyakorlatot, úgyhogy ne féljetek tőle, inkább tanuljátok meg a helyes módszert!

4. Az emelés túlságosan megerőltető a hátnak

Az, hogy az emelés fájdalmat okoz a hátnak nem áll messze a valóságtól. Az emelés megdolgoztatja az egész testet, nagyon hatékony gyakorlatnak számít, de fontos, hogy megfelelően végezzük a különféle gyakorlatokat.

Forrás:
iStock

5. A súlyemeléstől „híztok”

Sok ember megriad a súlyok emelésétől egy rossz elképzelés miatt, miszerint nehezebbé teszi őket. A valóságban a nőkben kevesebb a tesztoszteron, mint a férfiakban, szóval az nem lehetséges, hogy izomkolosszus válik belőlünk a súlyemelés hatására. Csak akkor, ha különféle szereket tömünk magunkba.

6. Azonnal nagy távokat kell futni, ha így akartok fogyni

Ahhoz, hogy nagy távolságokat lefussatok, fittnek kell lennetek, ellenkező esetben könnyen szenvedhettek sérüléseket. Kezdjétek rövid távokkal a futást és meglátjátok, hogy segíteni fog a súlyvesztésben a rendszeres testedzés. A megfelelő futásprogram csodákra képes, mi is készítettünk már nektek edzéstervet, amit ITT találtok.

7. Az edzés előtti nyújtás megelőzi a sérüléseket

Ez nem teljes mértékben igaz, a lényeg, hogy edzés előtt elég egy rövidebb, gyorsabb nyújtás. Edzés után viszont mindenképpen nyújtsatok, de várjatok 3–5 percet a tréninget követően.

Forrás:
pixabay

Nagyon figyeljetek oda a helyes edzésre, ha megtehetitek, menjetek el egy profi szakemberhez, akitől elsajátíthatjátok a megfelelő edzésprogram lépéseit.