Egyéb kategória

Az ágyneműnek is van szavatossága – eláruljuk, mit mikor kell lecserélni!

A szavatossági idő kifejezés legtöbbször az élelmiszerek kapcsán jön szóba, de képzeljétek, a mindennapos használati tárgyaink élete is véges. Kapásból itt van 10 olyan otthoni dolog, aminél ellenőriznetek kell, lejárt-e már az idejük.

vous - 2016.11.05.
Az ágyneműnek is van szavatossága – eláruljuk, mit mikor kell lecserélni!

1. Edzőcipő

Lehet, már rögtön itt, az elején kétségbeestek, ha azt mondom, hogy fél-, egyévente új sportcipő után kell(ene) néznetek. Azt a több tízezres darabot 6 hónap után kidobni?! – ugye valami ilyet mondtatok épp a képernyőtöknek? Nos, a futók egy 500 mérföldes szabályhoz ragaszkodnak, melyet ha már átvészelt az edzőcsuka, akkor ideje beszerezni egy másikat.

2. Ételtároló

Amennyiben még főiskolások vagy egyetemisták vagytok, és a szüleitek néha csomagolnak nektek egy kis „hazait”, akkor tuti, hogy a ti konyhátokban is találni ételtárolókat. Ezeket a műanyagokat természetesen akkor kell kiselejtezni, amikor eltörnek, vagy már 2–5 éve megvannak, de érdemes ezen morfondírozni akkor is, ha mély karcolódások tarkítják, ugyanis így van hova rejtőzni a baktériumoknak.

3. Fogkefe

Természetesen elsősorban a normál fogkefékre gondolunk itt, de az sem ússza meg, aki az elektromos verzióért nyúl reggel és este. Ha már 2 sor sörte meghajlott, vagy 3–6 hónapja használjátok, jöhet az új darab!

Objektum doboz

4. Fürdőszobaszőnyeg

Gonondolnátok, hogy a fürdőkilépőt vagy -szőnyeget többet használjuk, mint a törülközőt? Pedig így van, ezért talán nem meglepő, hogy egy idő után veszítenek a nedszívó-képességükből, a színük is kifakul, és még a szaguk is megváltozhat – a mosási szokásaitoktól függetlenül. Ha jól is bírják, kétévente keressétek meg a következő kedvenceteket.

5. Fűszerek

Ha nem friss fűszerrel főztök, hanem a szárított verziókkal, néha ízleljétek meg azokat, és amikor már nem érzitek őket olyan intenzívnek, akkor a bevásárlólistátokra ezeket is írjátok fel!

6. Melltartó

Abba a „vitába” bele se kezdjünk, hogy akkor most a melltartóviselés egészséges vagy sem, ha a ti gardróbotokban van, akkor olvassatok csak tovább. Persze nagyban függ a cicifix élettartama attól, hogy helyesen mossátok-e őket, de a PureWow szerint 8 havonta azért érdemes frissítenetek a ruhatáratok ezen részét.

Objektum doboz

7. Paplan

Minden évszakban minimum egyszer dobjátok a mosógépbe a paplanotokat, és nagyjából 5 évente szerezzetek be egy másik kollekciót.

8. Párna

Itt nem ugyanaz a helyzet, mint az előbb a takarónál, még ha kb. ugyanakkor, ugyanarra is használjuk őket. A párnákat gyakrabban, 2 évente cseréljétek, mivel ez a fejetekkel érintkezik, így sokkal hamarabb tudnak a bacik bejutni a szervezetetekbe. A rendszeres tisztítást meg ugye ki se kell már hangsúlyoznom?!

9. Sminkecset

Alapszabály: hetente egyszer kötelező kitisztítani az összes sminkecseteteket, még ha ezt a világ legnagyobb terhének is gondoljátok! Mérlegeljetek: inkább a sika, vagy baktériumokkal megfertőzött bőr? Na, ugye… Egyébként pedig 2 évente frissítsétek a gyűjteményeteket.

Objektum doboz

10. Törölköző

Itt is azokat a szempontokat kell ellenőriznetek, mint a fürdőszobaszőnyegnél (4.), tehát a nedszívó-képességet, a színt és a szagot. Ezek jelzik, ha már egy új garnitúra törölközőre van szükségetek, de ha nincs is semmiféle elváltozása az akutális daraboknak, 2–3 évente tegyetek rá félre egy kis pénzt.

Ajánlott cikkek