Egyéb kategória

A penész valójában gyönyörű, csak jó közelről kell néznetek

Undorító bűz árad a hűtőmből. Fenébe! Megint nem ettem meg elég gyorsan a cukkinit, amit vettem, és megrohadt a hűtő aljában. Fintorogva hajítom a kukába. Heikki Leis művész viszont másképp tett. Addig érlelt különböző zöldségeket, amíg vastag penészréteg nem borította azokat, majd fényképezőt ragadott. Hogy mi lett a vége? Gyönyörű fotók születtek. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mégis hogyan lehetnek penészes zöldségek gyönyörűek, olvassatok tovább!

vous - 2016.11.16.
A penész valójában gyönyörű, csak jó közelről kell néznetek

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek a hűtőjében szinte bármikor található valamilyen penészes zöldség vagy étel. Undorodva nyitom ki a hűtőajtót a büdösség forrását vadászva, és bosszankodom, amikor egy szétaszott, furcsa színekben pompázó zöldséget találok a hűtő aljában, amit sajnos nem ettem meg időben.

Van valaki, aki nemcsak undorral néz ezekre a „túlérett” zöldségekre, hanem a gyönyörűséget látja bennünk. Egy észt művész, Heikki Leis meglátta a penész szépségét, és készített egy fotósorozatot a rothadó zöldségekről Afterlife, azaz Az élet után címmel. A már a címadásában is különleges fotósorozat műtermi körülmények között készült, makró lencsével fényképezve, hogy egészen közelről megcsodálhassuk a különböző penészfajták terjedését a zöldségeken. Furcsamód valóban gyönyörű képek készültek az egyébként undorító dolgokról.

E-mailben kerestem fel Leist, hogy megkérdezzem, miért kezdett el rothadó zöldségeket fotózni.

Néhány főtt krumpli ihletett meg, amit túl sokáig hagytam a fazékban. Elkezdtek bomlani és penészedni. Közelebbről megvizsgálva a színek és a textúrák elég érdekesnek tűntek ahhoz, hogy megérje lencsevégre kapni őket

– válaszolta. Különféle zöldségekkel és gyümölcsökkel kísérletezett, volt, amit 2-3 hónapig érlelt lefedve, hogy ne száradjon ki, és elérje, amit szeretne: vastag és különleges penészréteget.

Burgonya

Burgonya
Forrás:
Heikki Leis
Cékla

Cékla
Forrás:
Heikki Leis
Karórépa

Karórépa
Forrás:
Heikki Leis

Azt hiszem, Leis fotóin nemcsak a penész különböző fajtáit láthatjuk – némelyikkel szerencsére talán még nem is találkozhattunk –, hanem ezek az ételek már-már műalkotássá értek. Mindegyik fotó különleges, mintha egy miniatűr szürreális világ lenne, ezt a makró lencse és a megvilágítás még izgalmasabbá teszi.

Teljesen földöntúli hangulata van a képeknek. 

Karórépa

Karórépa
Forrás:
Heikki Leis
Cékla

Cékla
Forrás:
Heikki Leis

Talán elképzelni se tudjuk, milyen bűzzel járt a fotózás, de azt hiszem, megérte! Elképesztő, hogy a képeken szereplő formációk valaha zöldségek voltak, a penész teljesen átvette az uralmat felettük. Hosszú percekig nézegetnetnénk a képeket, mindig találnánk rajtuk valami olyan részletet, amit még nem fedeztünk fel. 

A sorozat további képeit Heikki Leis honlapján megnézhetitek.

pazarlás zöldség gyümölcs

A csúnyaságé a jövő? Kardashian-fenekű mandarinokkal és poliplábú répákkal mentjük meg a Földet

Persze a mi hűtőnkben/kamránkban nem találhatóak ennyire durva penészréteggel megáldott zöldségek, de van, hogy így is kidobásra kerül néhányuk. Feleslegesen.Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint Magyarországon évente 400 ezer tonna, fogyasztásra alkalmas élelmiszert dobunk ki. 

Eszter cikkében néhány élelmiszer-pazarlás elleni tippet olvashattok.

Ajánlott cikkek