Férfias fogás, amit egy nő tett világszerte ismertté: ez a burgundi marharagu, a boeuf bourguignon, ami bár francia, szinte elronthatatlan, nagyon egyszerű, isteni finom és melengető téli étel. Ráadásul nem csak a férfinép rajong érte!
Majdnem olyan, mint a vörösboros marhapörkölt, csak nincs benne paprika, van viszont gomba és répa. Ugyanolyan sűrű, szafros, elképesztően aromás és gazdag. Szűk fél óra az összeállítása, utána rábízhatjuk a sütőre, a konyhából áradó illatok pedig egyszerűen csodásak, otthonosak, melengetőek. Ha megfelelő alapanyagokkal dolgozunk, akkor tényleg tökéletes fogást tálalhatunk minimális munkával, ami ráadásul egy francia klasszikus.
Milyen bor illik hozzátok a legjobban? Teszteljétek!
Ha a borlapot böngészve nehezen hoztok határozott döntést, bízzátok magatokat az ösztöneitekre. Párosítsátok a személyiségetekhez a kortyokat. Most kiderül, hogy melyik típushoz tartoztok.
A tesztet ITT tudjátok kitölteni.
De mi is a megfelelő alapanyag? A legfontosabb a hús és a bor. Márványos húsrészt válasszunk, így nem fő szét darabokra, de omlós és puha lesz: ehhez tökéletes a marhalapocka, a marhapofa és a marhanyak is. Ami a bort illeti: nem kell különleges francia bort vennünk, de jó minőségű száraz vörösborral érdemes dolgoznunk, ez adja meg a fogás alapízét, a szaft legfontosabb alapanyagát. A főzés során besűrűsödik, savasságával puhítja a húst, minden alapanyagot átitat ízeivel.
Julia Child tette világhíressé ezt a házias és kiadós fogást, ami ezer módon készíthető: vannak, akik gyöngyhagymát is tesznek bele, mások a köretet – a krumplit – is a fűszeres szaftban főzik meg, de kínálhatjuk krumplikrokettel vagy buronyafánkkal is. Nagyon finom, melengető, otthonos fogás, és bár sok borral készül, a hosszú főzés során az alkoholtartalom teljesen elpárolog, így mindenki fogyaszthatja.
A cikk itt még nem ér véget, a receptért kattintsatok a Cookta oldalára!