Egyéb kategória

8 dolog, amit 8 év alatt megtanultunk Michelle Obamától a stílusról

Michelle Obama az Amerikai Egyesült Államok legszerethetőbb, legcoolabb first ladyjeként tengernyi meghívást kapott a protokoll-elfoglaltságokon kívül is. Talkshow-k rendszeres vendége volt, magazinok – többek között a Vogue – címlapján szerepelt. Nem véletlen, hogy a divat és a first lady elválaszthatatlanok lettek, Michelle Obama maximálisan kihasználta a divat adta lehetőségeket, a maga képére szabta azt, stílusa megkérdőjelezhetetlen. Van mit tanulnunk tőle.

vous - 2017.01.17.
8 dolog, amit 8 év alatt megtanultunk Michelle Obamától a stílusról

A leköszönő amerikai elnök, Barack Obama felesége Amerika egyik legstílusosabb first ladyje volt, akinek sikerült megteremtenie össze nem téveszthető stílusát. Friss, üde jelenség volt a Fehér Házban, aki elképesztő tudatossággal is öltözködött. Michelle igazi amerikai stílusikonná avanzsált már a 2009-es beiktatási bálon, onnantól fogva pedig töretlen volt a sikere – talán csak a frizuraváltásait és sokszor csupasz felkarját kritizálták.

Most nyolc olyan dolgot jegyeztem fel vele kapcsolatban, amelyet az elmúlt nyolc évben eltanulhattunk tőle.

1. Legyen emlékezetes antrétok!

Obama

Obama
Forrás:
Alexandra

Ma már nem csak a brit tudósok állítják, mennyire fontos az első benyomás. Ez egy first lady esetében hatványozottan igaz. A ruhaválasztásnak nagy szerepe van abban, hogy milyen kép alakul ki rólunk, de tudatosan használva a színeket és fazonokat sokat tehetünk azért, hogy üzenjünk a világnak a belépőnkkel.

Mindez csak akkor működhet, ha egyrészt az alkalomhoz választjátok a viseleteteket, másrészt ismeritek magatokat. Tudjátok például, mi áll jól nektek és mi nem, milyen a színtípusotok, milyen smink emeli ki a természetes szépségeteket, miben mozogtok természetesen, mit nem bírtok elviselni hosszú távon magatokon.

Michelle Obamáról egy pillanatig sem gondoltuk azt az elmúlt nyolc évben, hogy kételkedik a stílusában, hogy a ruhatára – bármennyire szóltak is bele a stylistok – nem 100%-osan őt tükrözte. A következő fotó a bizonyíték arra, hogy milyen fontos a tökéletes belépő:

Objektum doboz

divat stílus nő lány

Online stílusiskola VOUS módra

A VOUS indulása óta írtunk néhány cikket, amely hasznos lehet akkor, ha szeretnétek megtalálni a stílusotokat. Ezeket gyűjtöttem egy csokorba.

Színtípusok: tél típus, tavasz típus (ajaj, ezt pótoljuk! – a szerző), nyár típus, ősz típus

Smink színtípusotok szerint

Melyik színtípusnak melyik szín áll jól? Sárga, zöld, piros, kék

Nézzétek meg, hogyan dolgozik egy színelemző.

Miért jó egy személyi stylist? Ide kattintva megtudhatjátok.

2. A ruha ne nyomjon agyon, egészítsen ki!

Az előző gondolat folytatásaként még annyit meg kell jegyezni, hogy Michelle Obama sok esetben választott olyan ruhadarabot, amelyre muszáj volt odafigyelni, de az adott ruhadarab sosem nyomta el. Átlagemberként sokszor követjük el azt a hibát, hogy szeretnénk valami izgalmas, feltűnő darabot viselni, mert valahol érezzük, hogy bennünk van a divatikon, de aztán vagy túlöltözünk az utcára, és a járókelők tekintetétől összezsugorodunk, vagy további harsánysággal kompenzálunk. Egyik sem egy first ladys megoldás. 😉

Sem a ruha anyagának színe, sem a mintája, sem a textúrája, sem pedig a szabása nem nyomhat el benneteket. A tökéletes darab kiemel, kiegészít, aláhúzza azt, amit ki akartok fejezni.

Objektum doboz

Michelle Obama utolsó beszéde a Fehér Házban nem csak a mondanivalója miatt volt lenyűgöző. A first lady egyenesre vasalt, fényes Kleopátra-frizurával, narancsvörös ruhában jelent meg, ezzel mintegy keretes szerkezetet adva a második négy évnek, amelyet szintén vörös ruhában indított. Őt nézve csak arra tudtam gondolni, mennyire magabiztos, erős, független, okos nő, akinek nem véletlenül köszönte meg Obama elnök azt, hogy 25 éve mellette van.

Ez a ruha pedig tökéletes példa arra, mennyire fontos a magabiztosság és stílusismeret egy-egy különleges darab esetében.

Objektum doboz

3. Ne blicceljétek el a fontos eseményeket, öltözzetek hozzájuk!

Veletek is előfordult olyan, hogy egy eseményre ki lehetett volna öltözni, de nem tettétek meg? Az operába, színházba, a céges buliba, egy távoli ismerős esküvőjére is jó dolog elővenni egy-egy alkalmi ruhadarabot, kisminkelni magatokat, hogy egy kicsit kirángassátok magatokat a hétköznapokból.

Objektum doboz

kisfekete

Divattippek fontos alkalmakra

Jolly joker alkalmi ruhák színházba vagy máshova

Így öltözzetek fel, ha az operába mentek

VOUS-lányok kis feketéje

A kis fekete története

4. Adjátok vissza a kardigán becsületét!

A kardigán nem az a ruhadarab, amelyről az elegancia jut eszünkbe elsőre. Ha nyolc év alatt nem sikerült, akkor most itt az ideje leszámolni ezzel az előítélettel. Tény, hogy kevesen viselik olyan nőiesen és változatosan a kardigánt, mint ahogy Michelle Obama, de éppen ezért kell tanulni tőle. A sportos összeállításokba csempész egy kis eleganciát, az elegáns összeállításokat pedig családiassá teszi. Ráadásul mindenféle színes, köves, flitteres, gyöngyös applikáció miatt még a különleges jelzőt is kiérdemelheti.

Michelle Obama felsőfokon beszéli a kardigánnyelvet: a következő összeállításokat el sem tudjuk képzelni nélkülük.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

5. Támogassátok a hazai tervezőket!

A first ladynek nagy szerepe volt abban, hogy a világ megismerhetett néhány amerikai tervezőt. Emlékeztek, amikor a 2009-es beiktatási bálon az akkor még szinte ismeretlen Jason Wu ruháját viselve írta be magát a történelemkönyvekbe? Egy törtfehér estélyijére esett a választása. 2012-ben, az Obama újraválasztását követő ceremóniára is Jason Wu mellett döntött. Az az esélyi azonban már határozott, magabiztos égővörösben pompázott.

Objektum doboz

Objektum doboz

Michelle Obama nem állt meg annál, hogy Jason Wu-t támogatta. A teljesség igénye nélkül a következő amerikai tervezők ruháit viselte az elmúlt nyolc évben: Narciso Rodriguez, Michael Kors, Donna Karan, Marc Jacobs, Ralph Lauren, Tom Ford, Vera Wang, Zac Posen és Alexander Wang.

De nem kell ahhoz first ladynek lenni, hogy támogassátok annak az országnak a divatéletét, ahonnan származtok vagy ahol éltek. Ahelyett, hogy halomra vásárolnátok a bizonyítottan borzalmas körülmények között előállított fast fashion darabokat, egyszer-egyszer spóroljatok tervezői ruhára vagy kiegészítőre, és viseljétek büszkén a magyar divatot!

mengyan-eszter-zold-fenntarthato-divat-aware-fashion-printa

Magyar tervezők, akikre mi is felfigyeltünk

6. Ne álljatok meg egy színnél vagy mintánál!

Ha már megbarátkoztatok a színeitekkel, akkor ne féljetek használni őket! A first lady igazi expertnek számít, egészen elképesztő darabokat viselt az elmúlt években. Ha kicsit féltek még a színektől, akkor szerezzetek be színes, mintás ruhákat ingyen vagy nagyon olcsón.

A legjobb, ha először kölcsönkéritek azt a tesótoktól, barátnőtöktől, ami nagyon tetszik.

Szervezhettek a munkahelyeteken ruhacserét is, akkor is szert tehettek néhány színes-mintás darabra. A kilós turkálókban is viszonylag olcsón beszerezhetitek őket. Ha pedig valamit megvettetek, de mégsem tetszik, akkor adjátok tovább.

Objektum doboz

Objektum doboz

Mintakeverés mesterfokon: 

Objektum doboz

7. Jó a lábatok? Akkor is bújjatok néha nadrágba!

Jól olvastátok: nem farmerba, hanem nadrágba! Egy jól megválasztott fazon ugyanis egyszerre elegáns, határozott megjelenést kölcsönöz a viselőjének és azt sugallja, mennyire szabadon tud mozogni. Hogy melyik nadrág melyik testalkathoz illik? Grafikusunk, Fanny ebben a korábbi cikkben elmesélte nektek – kattintsatok ide.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

8. Ragaszkodjatok ahhoz, ami jól áll… akkor is, ha kiment a divatból

2011 a color blocking éve volt, egy életre megtanultuk, melyek a legütősebb színpárok, hiszen évekig néztük őket. Aztán ahogy jött, úgy el is tűnt ez a trend, Michelle Obama viszont nem felejtette el. Már csak azért sem, mert piszkosul jól áll neki, ráadásul épp annyit változtatott rajta, hogy ne tűnjön cikinek a fotón látható összeállítás.

És ha őszinték szeretnénk lenni, akkor be kell látnunk, ez már rég nem a divatról szól, hanem ezt nevezzük a nagybetűs STÍLUSNAK, amelyet sokkal inkább illik elsajátítani és követni, mint bármilyen trendet.

Objektum doboz

melania trump divat

És ki öltözteti majd Melania Trumpot?

Donald Trump győzelme erősen megosztja az amerikai celebvilágot és hírességeket – köztük a divattervezőket is. Az elnök beiktatása előtt olyan érzésünk is lehet, hogy Melania Trumpot nem lesz, aki öltöztesse, de ezek a hangok nagy valószínűséggel elhalkulnak (vagy teljesen elcsitulnak). A beiktatás után ugyanis Melania Trump lesz az ország első asszonya, az amerikai divat és stílus fő reprezentálója. Csak az elveikhez végletekig ragaszkodó tervezők mondanak nemet arra a lehetőségre, hogy öltöztethessék a first ladyt.

Ajánlott cikkek