Egyéb kategória

5 dolog, amitől éjjel fura álmaitok lesznek

Egy hosszú nap után alig várjuk, hogy végre befeküdjünk a pihe-puha ágyba. Lekapcsoljuk a villanyt, behunyjuk a szemünket, és várjuk, hogy álom jöjjön a szemünkre. Aztán nem sokkal később már egy zombiháborúban találjuk magunkat, ahol egy táncoló csirkecomb üldöz minket. 

vous - 2017.02.08.
5 dolog, amitől éjjel fura álmaitok lesznek

Oké, ez csak egy példa volt, de a legfurább álmaink még ezen is túltesznek. De vajon mi okozza ezeket a különleges álmokat?

1. Ha sajtot esztek

Egy tanulmány szerint a fura álmok oka az is lehet, hogy uzsonnára vagy vacsorára sajtot esztek. Sőt, különböző sajtok különböző álmokat okoznak: ha például cheddar sajtot esztek, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy éjszaka hírességekkel fogtok álmodni. Ha pedig kéksajtot fogyasztotok, akkor különösen fura álmaitok lehetnek. A kísérletben részt vevő egyik alany egészen konkrétan egy vegetáriánus krokodilról álmodott, aki beleőrült abba, hogy nem ehet gyerekeket. Szóval a kéksajttal csak óvatosan! 

2. Ha melatonin kerül a szervezetetekbe

A melatonin egy népszerű altató, ami szintén okozhat rendkívül élénk álmokat. A PureWow szerint már egészen kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy például lila pingvineket lássatok korcsolyázni a szobátok falán.

Forrás:
iStock

3. Ha nassoltok lefevés előtt

A teória, miszerint közvetlenül lefekvés előtt nem szabad enni, igaz. Kísérletek ugyanis kimutatták, hogy közvetlen összefüggés van az alvás előtti nassolás és a rémálmok között. Ha tehetitek, lefekvés előtt 1-2 órával már ne egyetek semmit!

Csak egy csepp parfümben: íme a tökéletes alvás receptje

Eláruljuk, mit jelent, ha álmotokban repültök

Valószínűleg mindenki tudja, hogy J. M. Barrie fiktív regényalakja, Pán Péter egy csintalan fiú, aki két okból is nagyon különleges. Egyrészt tud repülni, és soha nem nő fel. Repülni mi is tudunk – álmunkban. De miről mesél ez az élmény?

A teljes cikket ITT elolvashatjátok.

4. Ha úgy alszotok el, hogy megy a tévé

Ha tévére alszotok el, akkor nemcsak az a műsor válthat ki élénk álmokat, amit utoljára láttatok, hanem az összes műsor, ami akkor megy, mikor már elaludtatok. Minden hang vagy párbeszéd beszivároghat az agyatokba akkor is, ha alszotok. A legjobb, ha egy órával a lefekvés előtt kikapcsoljátok a tévét!

5. Stressz

Ha állandóan a munkahelyi vagy a családi gondjaitokra koncentráltok, akkor sokkal valószínűbb, hogy az agyatok aktívabb marad, mikor alszotok, ez pedig élénkebb álmokat okoz. Ha sokat stresszeltek, vegyetek lassú, mély lélegzetet lefekvés előtt, és próbáljatok megnyugodni.

IDE kattintva pedig arról olvashattok, mit jelent az, ha álmotokban terhesek vagytok!

Ajánlott cikkek