Barátfüle tészta mák

Barátfüle, a kihagyhatatlan és mennyei csemege

A barátfüle talán mindenkinek az otthonosságot, a nagyiféle békebeli és meghitt hangulatot idézi. Ahogy gyúrja és nyújtja a krumplis tésztát, a keze alatt villámgyorsan töltődnek a derelyék, még pár perc, és lehet is harapni a mennyei barátfülét.

A barátfülének nemcsak a családi legendáriumokban és gyerekkori emlékeinkben van olyan kedves helye, de a gasztronómiában is ugyancsak bájos a története. Elsőre azt gondolnánk, hogy szerzetesek készítették, és formája után kaphatta a barátok füle, a barátfüle nevet, de ennél még mókásabb a történet.

kit kat csoki

Twix, Snickers, Kit Kat: miért hívják így a csokikat? Elmondjuk!

„Rengeteg csoki van, amit imádunk, de sosem gondolkoztunk még el azon, hogy miért is hívják őket úgy, ahogy. Pedig ha belegondoltok, elég érdekes neveik vannak. Kit Kat? Snickers? Twix? Vajon miért és kiről nevezték el őket? Most lerántjuk a  ̶c̶s̶o̶k̶i̶b̶e̶v̶o̶n̶a̶t̶o̶t̶  leplet róluk!

A 19. század második felében, egy budai étteremben, bizonyos Franz Freund vendéglős specialitása volt a lekvárral töltött tészta, amely az akkoriban többnyire német nyelvű polgárságnak az étlapon is németül szerepelt: Freunds gefüllte Tasche – vagyis Freund-féle töltött táska – néven. A kiegyezés után Freund úr Barát Ferencre magyarosította a nevét, majd az étlapot is lefordították, ahova már barátfüleként került fel. Állítólag a fordító nem ismerte a gefüllte, vagyis töltött szó jelentését, így lett belőle fül, de valószínűbb, hogy inkább csak szójáték okán lett a gefültéből fül. 

A lekvárral vagy túróval töltött krumplis tészta ma már ritkábban készül, pedig tulajdonképpen nagyon egyszerű, ráadásul ugyancsak pénztárcabarát és kiadós, laktató fogás, tökéletes második egy tartalmasabb leves után, ahogy rokonai, a nudli és gombóc is.

Általában vajban pirított zsemlemorzsába forgatják a kifőtt derelyéket, de aki igazán finomat szeretne, próbálja ki úgy, hogy a főzővízbe egy kis fahéjat, csillagánizst, pár szem szegfűszeget tesz, illetve a leszűrt barátfülét cukrozott, kis fahéjjal illatosított darált mákkal szórja meg. Mennyei!

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos