Egyéb kategória

Pirinyó lakásból penthouse – Boldogság 10, 20, 30 négyzetméteren

A koleszban hárman laktunk tíz négyzetméteren. Később egy tíz négyzetméteres szobám volt az albérletben. Megint később 55 négyzetméteres lakást béreltünk ketten. A legnagyobb lakás, amit egyedül fenntartottam, 65 négyzetméteres volt. Most az a terv, hogy egy harmincpár négyzetméteres lakásból varázsolunk családi fészket. Inspirációból nincs hiány: a minilakások egyre népszerűbbek, elképesztő megoldásokról kerülnek fel videók a netre. De miért is mennek annyira a parányi otthonok?

vous - 2017.06.02.
Pirinyó lakásból penthouse – Boldogság 10, 20, 30 négyzetméteren

A kérdés persze költői, hiszen hiába kezdenek trendik lenni a pici lakások, minndenkinek más a motivációja.

Olcsóbb fenntartani

Aki nem engedhet meg magának nagyobbat, azt nem a fogyasztói társadalomtól való elszakadás vágya vagy a környezetvédelem kényszeríti kis lakásba. Lássuk be, egy kis lakásnak valószínűsíthetően kisebb a rezsije, mint egy ugyanolyan felszereltségű / állapotú, de lényegesen nagyobb alapterületű lakásnak vagy háznak. Ha télen a konyhában megy a sütő, az felfűti a nappalit is. Kevesebb elektromosságra van szükség, könnyebben bevilágítható, nem fér el annyi elektromos kütyü sem.

Forrás:
Home Designing

Nem hiszem, hogy önálló érvként megállja a helyét, de a kis lakásokban a takarítás is sokkal időtakarékosabb akkor, ha mindennek megvan a helye. (Ha nincsen, akkor bizony ez is elhúzódhat, mert mindent át kell rakni másik helyre, aztán kitakarítani, visszarendezni.)

Környezettudatosság és minimalizmus

Vannak, akik belefáradtak a tárgyak hajszolásába. Megvehettek és meg is vettek mindent, mégsem voltak boldogok. A fogyasztói társadalomba belefáradt nyugat-európaiak és amerikaiak a minimalizmus, a zero waste, a fenntarthatóság felé fordultak. A fiatal generáció pedig a felmérések szerint egyre érzékenyebb arra, hogy mi történik a Földdel.

Az Y generáció tagjai már nem szeretnének hatalmas lakásokat fenntartani, szeretnének odafigyelni a környezetre, az ökológiai  és karbonlábnyomuk érdekli őket, nem az, hogy hány lóerős az autójuk.

Magyarországon is vannak követői ezeknek a mozgalmaknak, hiszen van egy olyan réteg, amely rájött arra, hogy másképp is elköltheti a (kevés) pénzét. Szabadulni szeretne a tárgyaktól, spórolni szeretne a minimalizmus, a konmarizás által, és érdekli a bolygó sorsa is.

Ha nem vagytok megrögzött gyűjtögetők, akkor is beleeshettek abba a szituációba, hogy egyszerűen túl sok cuccotok lesz. Túl sok olyan cuccotok, amelyre valójában nincsen szükségetek. Egy-egy lakás sokszor olyan, mint a felesleges holmik tárolóhelye. Egy múzeum. Azért kevesen vagyunk, akik valójában egy múzeum falai között szeretnének élni.

A kisebb terek miatt rendszeresen elgondolkodtok azon egy-egy vásárlás során, hogy valóban szükségetek van-e az adott termékre, vagy csak azért vennétek meg, mert vásárolhatnékotok van. A birtoklás sok esetben nem öröm, a megmaradó összeget viszont olyan dolgokra költhetitek, amelyek valóban hozzáadnak az életetekhez.

Jópofa, ezért könnyebben kiadható

Az Airbnb korában biztosan. Egyszerűen kuriózum egy szuperül felszerelt, dizájnos minilakás, főleg akkor, ha lebilincselő környezetben van. Nem hiszitek? Megmutatok néhány kedvencet, amelyekbe – akár egy-két éjszakára is – bele lehet szeretni.

Sajnos ezért Pennsylvaniába kell utazni.

Forrás:
AirBNB

Forrás:
AirBNB

Ezért Texasba.

Forrás:
AirBNB

Forrás:
AirBNB

Imádnivaló otthonKA Everettben.

Forrás:
AirBNB

Forrás:
AirBNB

Forrás:
AirBNB

30 négyzetméter teljesen elég két embernek

Oké, de harminc négyzetméteren ketten, esetleg a jövőben hárman, nem meredek ez egy kicsit? Nem lennék őszinte, ha azt mondanám, ezt a kérdést nem tettem fel magamnak én is. Aztán átgondoltam az élettér-használati szokásaimat és arra jöttem rá, hogy harminc négyzetméter teljesen elég kettőnknek, és egy darabig hármunknak is.

Melyek voltak ezek?

  • Hiába béreltem másfél szobás lakást, a hálószobát csak alvásra és a ruháim tárolására használtam.
  • Illetve volt, hogy csak a ruháim tárolására, mivel sokkal többet aludtam a nappaliban a kihúzhatós kanapén, mint a hálóban a franciaágyon.
  • Sokat olvastam a minimalizmusról, a fenntarthatóságról, a környezettudatosságról, és elkezdtem figyelni, mennyi használati tárgyat használok valójában. Nem árulok el titkot, ha azt írom, alig valamennyit ahhoz képest, amennyi valójában a birtokomban van. Az utolsó költözés után még mindig nem csomagoltam ki két konyhai dobozt különböző edényekkel, konyhai eszközökkel, de az elmúlt fél évben egyikre sem volt még égetően szükségem. Ez azért sokat elmond.
  • Az a típus vagyok, aki nem ragaszkodik a tárgyaihoz. Egy-két apróságot leszámítva nem gyűjtöm össze őket, szívtelenül ki tudok szanálni bármit…
  • … nem egészen igaz, nem bármit. A ruhatáramban azért nehezen megy a minimalizálás, bár most, hogy nem vásárolok ruhákat, és folyamatosan a saját ruhatáramból öltözködöm, pontosan kiderül, mit viselek rendszeresen és mit kerülök nagyon annak ellenére is, hogy új ruhát nem tudok vásárolni.
  • Nem főzök rendszeresen, ennek ellenére imádom a konyhában tölteni az időt, úgyhogy biztos, hogy egy konyhai dolgozósarkot ki kell alakítani, de ezt leszámítva a nappali-háló-tévészoba-vendégszoba tőlem lehet egy helyiség is.
  • Olyan házban nőttem fel, ahol nem volt külön bejáratú vécé, ezért nem zavar, ha a mellékhelyiség és a fürdőszoba egy légtérben van.
  • A kamrához nem ragaszkodom, meg lehet oldani a konyhában is.

Ha ti is összeállítotok egy hasonló listát, rájöttök arra, milyen tereket használtok, milyen terekre van szükségetek, a végén még az is kiderülhet, hogy boldogan elvagytok egy egyszobás lakásban. A pici lakás azonban nem való mindenkinek, és ez így van jól.

A kis lakásokhoz egyébként is szuperjó bútorokat lehet terveztetni – ez a következő videókból is kiderül.

A következő lakás nem kicsi, viszont a nappali-háló-dolgozószoba kialakítása több mint álom.

Objektum doboz

Milyen az élet 13 négyzetméteren? A következő videóból ez is kiderül.

Objektum doboz

Persze a kis lakás praktikus kialakítása a fenti videók alapján nem tűnik kifejezetten olcsó mulatságnak, de lakberendező VOUS-lányunk, Mojzi (itt követhetitek a Facebookon) megnyugtatott, hogy az IKEA, a JYSK és a hozzájuk hasonló cégek gondolnak azokra is, akik kis tereket szeretnének berendezni.

„Hál' istennek ezek a cégek törekednek arra, hogy mindenkit, illetve minden lakást ki tudjanak szolgálni, így már náluk is jócskán találni kifejezetten kis lakásba való bútorokat. Egy dohányzóasztal lehet egy nagy kosár vagy láda, amibe bele lehet süllyeszteni egy rakás holmit, miközben a felületére tudunk pakolni. Vagy olyan konyhaszigetek, amelyeket csak simán arrébb kell tolnunk, ha helyre van szükségünk. Így jó esetben elkerülhető az egyedi bútor, persze ez függ a belsőépítészeti kialakítástól is.”

Az biztos, hogy lakásvásárlásnál érdemes a belső elrendezést csekkolni, illetve már akkor megnézetni statikussal, hogy adott esetben mely falakat lehet eltolni, megszüntetni, vagy mondjuk elég-e a belmagasság a galéria kialakításához. „Én elég galériaellenes vagyok, de egy valóban pici helyiségben szinte elkerülhetetlen, hogy egy plusz 'emeleten' legyen a háló vagy gardrób.

Az is fontos, hogy legyenek olyan egybefüggő falfelületek, amelyek nincsenek tagolva ablakokkal, ajtókkal, mert ha a fal előtti bútorozás nem megoldható, akkor bajban lesz a lakás tulajdonosa.

– mondja Mojzi, aki korábbi cikkeiben számos ötletet osztott meg a kis lakások berendezésével kapcsolatban.

600

Még több tipp minilakások tulajdonosainak

Ajánlott cikkek