Egyéb kategória

Nyár végi beauty-detox: így hozhatjátok rendbe mindazt, amit megviselt a túl sok napozás

Télen alig várja az ember, hogy előbújjon a Nap, aztán amikor beüt a nyár, túlságosan élvezi is a helyzetet: strandolás, napozás, kirándulás, napozás, sétálás, napozás, kerti parti, napozás, napozás, napozás, napozás. Hiába hangsúlyozzák minduntalan, hogy a Nap kifejezetten káros is lehet: ezt általában nem szívleli meg senki. A hosszú távú komoly következmények mellett azonnali, enyhébb káros hatásai is vannak a túlzásba vitt, felelőtlen napozásnak: leégett bőr, száraz haj, töredezett körmök. Ha ti is túltoltátok a nyarat, ideje rendbehozni magatokat!

vous - 2017.08.05.
Nyár végi beauty-detox: így hozhatjátok rendbe mindazt, amit megviselt a túl sok napozás

Gondolom – vagy legalábbis remélem – azt már tudjátok, hogyan kell vigyáznotok magatokra, ha napra mentek:

  • kalappal vagy kendővel előzhetitek meg a napszúrást,
  • a bőrötöket magas faktorszámú fényvédővel kell bekennetek – mindenhol, ahol fény érheti (méghozzá a napozás előtt minimum fél órával),
  • a szemkörnyékre és az ajkakra külön, arra kifejlesztett 50-es faktorszámú ápolót érdemes használni,
  • a szemeteket UV-szűrős napszemüveggel óvjátok a káros sugaraktól,
  • délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjatok a tűző napon!

Ez viszont csak a megelőzés része a dolognak, sajnos mindezek ellenére is ápolásra szorulhat az ember bőre, haja és körme a nyár végeztével.

Kétségbeesésre viszont semmi ok: eláruljuk, hogyan hozhatjátok rendbe magatokat!

Viszlát, száraz bőr és pigmentfoltok!

A probléma: A napfény hatására pigmentfoltok jelenhetnek meg a bőrön, még a fényvédők használata mellett is. A bőr az extrém igénybevétel miatt irritált és száraz lesz.

Forrás:
Depositphotos

A megoldás: A bőrradírozást előszeretettel ajánlják nyárra, mondván, megkönnyíti a barnulást. Bár ez igaz, ne terheljétek vele még pluszban a bőrötöket! A napsugárzás már önmagában is irritációt okoz, ezt inkább ne fokozzátok! Bőrradír helyett gyengéd, kímélő lemosókkal, arctejekkel tisztítsátok meg az arcotokat, a hidratálás pedig kapjon kiemelt figyelmet, hiszen ezekben a hónapokban gyakorlatilag szomjazik a bőr! A hidratálókrém reggel és este is szerepeljen a napi szépségápolási rutinban, heti egyszer pedig maszk vagy pakolás formájában adhattok egy kis extra löketet a bőrötöknek.

A pigmentfoltokra a külön, erre kifejlesztett halványító krémeket ajánljuk: az összetevők között szerepeljen a C-vitamin, a nikotinamid (másik nevén niacinamid) és a kojicsav.

Ezek segíthetnek a foltok halványításában, esetleg teljes eltüntetésében.

Viszlát, szénakazalhaj!

A probléma: Miközben a bőr védelmének fontossága napi szinten hangsúlyozva van, a hajról szinte mindenki elfelejtkezik, pedig a napfény ugyanúgy szárítja és károsítja a hajat. A nyár végén szárazsággal, töredező hajvégekkel és fénytelen tincsekkel találjuk magunkat szembe.

A megoldás: Első körben érdemes tenni egy látogatást a fodrásznál.

Tetszik, nem tetszik: a töredezett, elvékonyodott hajvégektől meg kell szabadulnotok, így sokkal egészségesebb és rendezettebb lesz a frizurátok, ráadásul csakis így előzhetitek meg a további töredezést.

A hajvágás után heti pár alkalommal kényeztessétek a tincseiteket tápláló pakolásokkal, amik hidratálják a hajat, ezáltal újra simává és fényessé varázsolják a loboncotokat. Választhattok külön erre kifejlesztett terméket vagy akár ti magatok is összeüthettek egy pakolást korábbi receptjeink alapján, melyeket ide kattintva találtok.

Érdemes beruháznotok valamilyen hajolajba is, amivel a hajvégeiteket ápolhatjátok, és egy hővédőt is szerezzetek be, hogy legalább a további formázás ne okozzon károkat.

Viszlát, lemezesen töredező körmök!

A probléma: A strandolás, azaz a folyamatos vízben ázás és száradás (főleg klóros víz esetén) erőteljesen kiszárítja a körmöket, amik ettől gyengévé és töredezetté válnak.

Forrás:
Depositphotos

A megoldás: Nemcsak a kézfejet, magát a körmöket és a körömágybőrt is ápolni kell. Egy minőségi, tápláló összetevőkben gazdag kézkrém legyen az alap, emellett pedig körömápoló olajakkal tegyetek a körmötök épségéért.

Ha költségkímélő megoldást szeretnétek, kókuszolajjal helyettesíthetitek a krémet és a körömápoló olajat: kenjétek be vele a kezeteket és a körmeiteket éjszakára, húzzatok egy nejlonkesztyűt, és így feküdjetek le aludni. 

A dolgot célszerű hetente párszor megismételni, amíg nem enyhül a probléma.

Viszlát, irritált, kipirosodott szemek!

A probléma: az erős napsütés ugyanúgy megviseli a szemet, mint például a szél, a füst vagy a légkondi, így a megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüvegek viselése ellenére is szárazság és irritáció léphet fel.

A megoldás: Műkönny. A szemcseppek csak tünetileg kezelig a pirosságot azáltal, hogy összehúzzák a hajszálereket. Használjatok műkönnyet, amivel megszüntethetitek a szemszárazságot – ezáltal pedig az irritáció is csökkeni fog idővel.

Ajánlott cikkek