Egyéb kategória

Lássuk be: a Trónok harca új évada nem lett jó

A Trónok harca tavaly nyáron egy elég menő záróepizóddal ért véget, aminek a folytatására aztán több mint egy évet kellett várnunk. Jogosan remélhettük, hogy ezért cserébe valami igazán extrát kapunk – nem így lett. Elmondom, szerintem miért. (Vigyázat, spoiler!)

vous - 2017.08.27.
Lássuk be: a Trónok harca új évada nem lett jó

Őszintén nem tudom, mit gondoltak a készítők, amikor több mint egy évet várattak a rajongókkal, beharangozták, hogy milyen nagyszabású lesz az egész, aztán kiadták a kezeik közül ezt. Mivel tudni lehetett, hogy jóval kevesebb rész lesz az idei évadban, mint az előzőben, szerintem elvárható lett volna, hogy a mostani hét rész együtt tartalmazzon annyi izgalmat és csavart, mint az előző évadok részei,

de hát mi történt eddig? Jórészt semmi. 

Oké, nem akarom lehúzni a storyline-t és azt sem mondom, hogy kukába való az egész évad, inkább csak az olyan apróságok hiányoznak a sorozatból, amelyek pont meghatározóvá tették a kezdetek kezdetén az egészet. Izgalmas karakterek, akik igazából bármikor meghalhatnak és a sokszor egyáltalán nem kiszámítható cselekmény, ami még azokat is oda tudta szögezni a képernyő elé, akik amúgy olvasták a könyvet. Na, ezeknek sajnos nem túl sok nyomát láttuk az elmúlt hét részben, helyette viszont az alábbiakból kaptunk bőven.

Objektum doboz

Teljesen egysíkú karakterek

Ha valaki kizárólag ebből az évadból tájékozódna a Trónok harcát illetően, nagy bajban lenne azzal, hogy kedvencet válasszon magának, ugyanis aki nem nettó teljesen idegesítő, az csak szimplán érdektelen. Nekem a két nagy szívfájdalmam Daenerys és Arya, akik sokat fejlődtek az elmúlt hat évad során, most mégis totálisan out of character viselkednek.

Amíg Daenerysnek az új évadban csak annyi a feladata, hogy csúnyán nézzen, hülye döntéseket hozzon és azon sírjon, hogy Jon nem hódol be neki, addig Arya konkrétan zsarolni kezdi a nővérét, miután az adott egy teljesen elfogadható magyarázatot arra, miért írta anno a levelet.

Kiszámítható és súlytalan cselekmény

Oké, hogy nagy csaták vannak, amik arra jók, hogy izgalomban tartsák a nézőt, de már csak megszokásból – hiszen amíg régen sose lehetett tudni, mi lesz ezeknek a vége, addigra most már teljesen kikövetkeztethető befejezéseket kapunk: jönnek a sárkányok és megoldanak mindent, a lényeges emberek pedig megmenekülnek. Arról nem is beszélve, hogy a szereplők mintha teleportálnának az időben: ami a korábbi évadokban epizódokon át folytatódott, most kábé húsz perc alatt le van tudva. Persze értem, hogy a kevesebb rész miatt alakult ez így, de az idő múlására a sorozatban még véletlenül sincs utalás, így

teljesen összecsapott és kaotikus benyomást kelt az egész. 

Objektum doboz

Unalmas halálesetek

Nagyon remélem, hogy az utolsó részben még húznak egy merészet a készítők és kiírnak valaki igazán lényegeset (fájni fog, de legalább hű lesz a sorozat önmagához), mert ami eddig történt, az a lényegtelen szereplők hét epizódon át húzódó kiirtása volt. Olenna és Ellaria is érdekesek voltak egykor, de számomra már teljesen indifferens, mi történik velük, ezért különösen egyikük halála sem rázott meg és valószínűleg a készítők is örültek, hogy már nem kell ennyi szálon folytatniuk a történetet.

A hetedik rész nagy csatájában ott volt a lehetőség, hogy megöljenek valaki fontosat (például szerintem elég menő lett volna, ha Jon Snow meghal megint), ehelyett olyan hollywoodi befejezést kaptunk, hogy a fal adta a másikat.

A Daenerys – Jon Snow szerelmi szál

Direkt utoljára hagytam a legbénábbat, amitől legszívesebben szálanként tépném a hajam, amint csak eszembe jut. MIÉRT?! Ilyen a világon nincs, hogy két ember találkozik, aztán egy pillanat alatt szerelmesek lesznek, pláne nem a Trónok harcában. A hosszú, eltúlzott és nyálas jelenetek pedig egyáltalán nem azt az érzést keltik a nézőben, hogy ez az egész milyen romantikus, hanem inkább azt, hogy „lécci, legyen már vége minél előbb, mert ezt nagyon rossz nézni!”. Arról nem is beszélve, hogy Jon és Dany valójában rokonok.

Objektum doboz

Azt azért fontos tudnotok, hogy amikor ezt írom, még nem jelent meg az utolsó rész, szóval nagyon remélem, kapunk valami meghökkentő befejezést, amiért érdemes lesz még másfél évet várni a folytatásra, ezt a cikket meg kihajítani a kukába. De ha most sem történik majd valójában semmi, az sem lesz különösebben baj: a rajongók lázadozni fognak esetleg, de úgyis megnézik az új évadot is.

Mert mégis ki az a hülye, aki ezt a sorozatot a célegyenesben abbahagyná?

Ajánlott cikkek