Szerencsére már nálunk is kapható portobello gomba, azaz a hatalmas fejű, feszes húsú, ízes gomba, aminek éppen a mérete a lényege: egyben sütésre, grillezésre ajánlott, és nagyon jól kiváltható vele például a hamburgerzsemle.
Portobello és grill gomba néven is találkozhatunk vele a boltokban és a piacokon, és a tévhittel ellentétben nem egy általunk edig nem ismert gombafajta, hanem a jó öreg csiperke, pontosabban a markánsabb ízű barna csiperkegomba méretesre nemesített változata.
Csupa fehérje, magas a rost- és víztartalma, kalóriát viszont nagyon barátságos mennyiségben tartalmaz: 100 g-ban mindössze 38 kcal van.
Formája és mérete szinte csalogatóan hívogat, a félgömbök mintha csak azért kiáltoznának, hogy megtöltsük őket. A nagyobbak akár 12-15 centisek is lehetnek, és igaz, hogy sülés közben kicsit zsugorodnak, összesülnek, ahogy veszítenek víztartalmukból, de így is szépséges sült kalapokat tehetünk a tányérra.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!