Egyéb kategória

Tanulás a tankönyveken túl – így tökéletesítsétek a nyelvtudásotokat!

Mostanában még a csapból is az folyik, hogy érdemes minél több idegen nyelvet elsajátítani, mert a hasznunkra válik mind a munkában, mind pedig a mindennapi életben. Na, de mi van azokkal, akik nem szeretnek a tankönyvek felett ülni, vagy épp magolni? Szerencsére ha a nyelvekről van szó, nem (csak) erre lesz szükségetek!

vous - 2020.06.03.
Tanulás a tankönyveken túl – így tökéletesítsétek a nyelvtudásotokat!

Én például évekig halogattam, hogy elkezdjek rendesen foglalkozni a spanyollal. Jó, ehhez hozzátartozik, hogy gimiben elvileg 4 évig tanultam, de második nyelv volt, tudjátok, hogy megy ez… se nekem, se a tanárnak nem volt sok kedve az egészhez, így annyiban maradt. Egészen mostanáig! Ugyanis eldöntöttem, hogy márpedig nekem kell az a nyelvvizsga. Mert hiába tudok angolul, egy nyelv ma már édeskevés a boldoguláshoz.

El is kezdtem magántanárhoz járni, ami felüdülés volt a gimis órák után. Szerintem például itt kezdődik a tanulás lényege:

 nem lehet úgy elsajátítani egy idegen nyelvet, hogy csak találomra felszólítanak, ha épp rád kerül a sor és vagy tudod, vagy nem…

Szóval én mindenképp azt ajánlom, hogy egyedül vagy maximum párban vágjatok neki az új kihívásnak, mert igaz, hogy így többet kell készülni és nem tudjátok elsunyizni a dolgot, mert rögtön kiderül, ha valami nem tiszta, de legalább tízszer olyan hatékony lesz! Ezen kívül is van pár dolog, ami megkönnyítheti a helyzeteteket, most ezeket gyűjtöttem össze.

Forrás:
Unsplash.com

Kellemeset a hasznossal

Nem hittem volna, hogy a sorozatfüggőségem valaha is hasznos lesz, de ebben az esetben kijelenthetem, hogy márpedig igaz! Ha sokat olvastok, esetleg egymás után faljátok a filmeket és a sorozatokat, akkor máris megvan az első lépés, amit a nyelvtanulás felé tehettek: keressetek alkotásokat a kívánt nyelvterületről, így összeköthetitek a szórakozást a tanulással. De ugyanez igaz például a zenékre is…

Nyelvtanulás a zsebetekben

A személyes kedvencem a Duolingo nevű alkalmazás, ami tényleg hihetetlenül hasznos, és szinte játszva tanulhattok új szavakat, illetve frissíthetitek fel a már meglévő tudásotokat. Változatos feladatok, a szövegértésen át a hallott szövegig, szóval olyan, mint egy mini nyelvvizsga. És ráadásul egymással is versenyezhettek, hogy kinek megy jobban a dolog… Egy próbát mindenképp megér szerintem!

Forrás:
Pixabay

Élesben tesztelve

Ha úgy érzitek, már kellő idő eltelt, és kezdtek biztosak lenni az alapokban, akkor azt ajánlom, hogy próbáljátok ki magatokat. Például utazzatok el egy olyan helyre, ahol valós környezetben kipróbálhatjátok a megszerezett tudást. Ha azonban erre nem nyílik lehetőségetek, akkor ismerkedjetek: Pest hatalmas, lehetetlen, hogy egy-egy bulin vagy Tinderen ne találkoznátok olyan anyanyelvű személlyel, akin „tesztelhetitek” a tudásotokat.

Persze nem állítom, hogy bármelyik kiváltja a rendszeres tanulást, hiszen az alapokkal mindenképp tisztában kell először lenni, de arra mindenképp jók ezek a tippek, hogy később tankönyvek nélkül is profik maradjatok, és ne kopjon el idővel a megszerezett ismeret.

Nektek milyen bevált tippjeitek vannak?

tanulas-lany-kave-olvasas-iras

10 módszer, hogy könnyebben menjen a nyelvtanulás

Állítólag ha az ember két idegen nyelvet már megtanul, a harmadik és a negyedik egyre könnyebb, mire pedig az ötödikhez ér, úgy megy majd a nyelvtanulás, mint a karikacsapás. De mi lehet a titok nyitja? Egy jó tanár, könyv, nyelvérzék és sok szorgalom mellett van néhány tipp, amit érdemes betartani. Hogy miket? Íme!

Ajánlott cikkek