Egyéb kategória

3 ok, amiért a Reszkessetek, betörők! valójában problémás film

Nincs karácsony Kevin nélkül, ezt már azóta tudjuk, mióta zaklatták és elrabolták a sztárok Kolosi Pétert az elmúlt években. Idén is volt lázongás, hogy mi lesz, ha elmarad, de végül a TV2 mégis műsorra tűzi a filmet. Nincs mese, Kevin sztorijáért már lassan 30 éve rajongunk, de mégis miért, ha valójában tele van problémás részekkel?

vous - 2017.12.26.
3 ok, amiért a Reszkessetek, betörők! valójában problémás film

Amúgy előrebocsátom, hogy én imádom a Reszkessetek, betörők! filmeket, a második részt szerintem simán el tudnám mondani fejből az elejétől a végéig (azért azt, mert az sokkal jobb, mint az első). Az utóbbi években mégis egyre több kritikus gondolat fogalmazódik meg a filmmel kapcsolatban, pedig hosszú éveken át úgy tűnt, hogy a Reszkessetek, betörők!-ről rosszat mondani kábé olyan, mint másnak szidni az anyját. De hát változnak az idők, úgyhogy én most összeszedtem, mik ezek.

reszkessetek betörők home alone

Nincs karácsony Kevin nélkül? VOUS-teszt sincs nélküle!

A Reszkessetek, betörők! minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi filmje. Hiába látta már ezerszer a fél ország, mégis évről évre tévé elé ülnek a családok, hogy újra megnézzék együtt. Ti vajon hányszor láttátok? Egyszer? Kétszer? Ötször? Tíznél is többször? Elég sokszor ahhoz, hogy hibátlanul megoldjátok a tesztünket?

Kevin szadista, és valószínűleg szociopata is. A brutális kínzásokon mi csak nevetünk, de pár éve Chris Columbus beszélt arról, mennyire aggódtak a forgatásokon amiatt, hogy a kaszkadőrök túléljék a kemény jeleneteket – ezek után mégis mekkora az esély rá, hogy Kevin ne lenne egy őrült szadista a valóságban?! Arról nem is beszélve, hogy miután észreveszi a családja eltűnését, a fiú egyáltalán nem pánikol,

ráadásul a legtöbb helyzetből olyan hazugságokkal vágja ki magát, mint egy tipikus szociopata.

Objektum doboz

A film valójában rasszista. A rasszistakártyát az elmúlt száz év szinte összes filmjére rá lehet húzni, és ezalól nem képez kivételt a Reszkessetek, betörők! sem. Elvégre a film azt mutatja be, hogyan győzedelmeskedik egy fehér, felső középosztálybeli, külvárosi fiú a prosztó bevándorló betörőkön,

akik annyira hülyék, hogy még egy gyerek is túljár az eszükön.

Az pedig már régóta nagy vita tárgyát képezi, hogy mégis honnan volt pénze Kevin apjának arra, hogy Párizsba vigyen telelni legalább harminc embert karácsony környékén.

Objektum doboz

Teljesen hiteltelen a sztori. Mondjuk nem tudom, mióta fontos, hogy egy történet valósághű legyen, de a fanyalgók sokszor támadják a filmet amiatt, hogy egyáltalán nem tükrözi a valóságot – és még csak nem is a kínzásos részek miatt. A rendőrségnek és a gyámhatóságnak már jóval korábban ki kellett volna szúrnia, hogy egy nyolcéves gyerek egyedül maradt az ünnepek alatt, és az sem túl hiteles, hogy szobát adnak ki a Plaza Hotelben egy gyereknek egy ilyen olcsó trükkel.

Ja, arról nem is beszélve, hogy a kis Kevint valószínűleg sokkal jobban traumatizálták volna az események, és még sokáig pszichológushoz kellett volna járnia.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek