Otthon

Ezért jó, ha bevonjuk a gyereket házi kedvenceink költségeinek alakulásába

Kutyát vagy macskát, esetleg rágcsálót fogadni az otthonunkba fontos döntés egy család életében. A gondoskodás és felelősségvállalás jól begyakorolható minden szempontból. Fontos élmény és tanulás is egy gyermek számára, valamint jó apropó arra is, hogy pénzügyi téren is tanítsunk nekik pár újdonságot. Ha a házikedvenc költségeinek alakulásába bevonjuk őket, később fiatal felnőttként is tudni fogják, hogy milyen anyagi vonzata van egy-egy döntésüknek

vous - 2018.05.17.
Ezért jó, ha bevonjuk a gyereket házi kedvenceink költségeinek alakulásába

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő egyik fő célja is ez. Az egész tanéven átívelő edukációs program során a gyerekek elsajátíthatják a pénzügyi alapismereteket és azok gyakorlatba ültetését, hogy később felnőttként okos pénzügyi döntéseket hozhassanak. 

fajtatiszta-bengali-macska1

„Nem mindenki kaphat cicát” – így keressetek tisztességes macskatenyésztőt!

A kiscicákat mindenki szereti, cukik, kicsik, szóval KELL! Ez az érzés csak fokozódik, ha az interneten oly népszerű macskás videók egyikében meglátunk és megszeretünk egy bizonyos fajtát. Velem pontosan ez történt. Kiskorom óta rajongok a macskákért, egy éve pedig különös szerelem alakult ki az egyik fajta iránt. Elhatároztam, egyszer lesz fajtatiszta cicusom. Böngésztem a neten, gondoltam, felkészülök, tájékozódom. Elakadtam!

Kutya, macska költségei

Az állatok kitűnő társat jelentenek egy gyerek, de akár az egész család számára. A megfelelő kisállat, háziállat kiválasztása azonban komoly mérlegelést igényel. A lakáskörülmények, az időbeosztás, a gyerekek habitusa és a szülők tűrőképessége mellett az anyagi szempontok is fontosak. Így mielőtt döntenénk, érdemes gyermekünkkel együtt alaposan végiggondolni, hogy mit is jelent majd az új háziállat érkezése.

A pénzügyi vetélkedő szervezői arra buzdítják a szülőket, hogy tervezzék előre együtt a költségeket, hiszen ez egyszerre lehet élmény és tanulás is a kicsik számára, hiszen a gyerekeknek az efféle kalkulációk, pénzügyi tervezések nem jelentenek problémát, és ezzel praktikus és hiánypótló ismeret sajátítanak el, ami észrevétlenül beépülhet mindennapjaikba.

Forrás:
Unsplash

A legjobb társ a kutya, de törődésben és költségekben is komoly tényezőket kell átgondolniuk a gazdiknak.

Ha egy közepes testű kutyára esik a választás, akkor az etetésre havonta minimum 8 ezer forintot kell számolni.

A nélkülözhetetlen egészségügyi ellátás évente több mint  40 ezer forintba kerül. Ha éves költséggel számolunk akkor a családi költségvetésben közel 140 ezer forinttal kell tervezni. A cicák is nagyon szeretett házikedvencek. Ugyan kevesebbet esznek, de a számukra kínált száraz táp drágább, így éves szinten ugyanazzal a költséggel lehet számolni.

Kezdjünk egy kisebb állatkával!

Bevezetésként lehet egy kisebb állatkát gyermekünk gondjaira bízni. Egy tengerimalac vagy hasonló méretű rágcsáló tartása például jó bevezető lehet a kisállattartás alapjaiba. Az egyszeri beruházás a ketrec és berendezése 25 ezer forint körüli költséget jelent. A táplálás havonta 6 ezer forint, az egészségügyi ellátás pedig évi 10 ezer forintot jelent. Éves szinten tehát egy kisállat esetében 80 ezer forintot kell erre elkülönítenünk a családi kasszából.

A kisállatok sora végtelen: halak, hörcsögök, deguk, de már szakállas agámák vagy kaméleonok is lehetnek a gyerekek házikedvencei.

A közös mindben az, hogy rajtuk keresztül felelősségvállalást, elköteleződést, mindemellett pénzügyi tudatosságot is taníthatunk gyermekünknek. 

Ajánlott cikkek