Jada Pinkett Smith

Komoly autoimmun betegséggel küzd Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith

Igazán hálásak vagyunk azoknak a sztároknak, akik nemcsak az életük csillogó oldalát mutatják meg, hanem a nehézségeiket, esetleg betegségeiket is. Adele vállalta a felnőtt kori aknéit, Lady Gaga gyógyíthatatlan betegségéről (fibromyalgia) is tudunk. Selena Gomez lupusza és vesetranszplantációja sem titok előttünk. Az, hogy a sztárok vállalják a betegségeiket, segít a hozzájuk hasonlóknak, hogy elfogadják saját magukat, az egészségeseknek pedig abban, hogy megértsék azokat, akik épp valamilyen betegséggel küzdenek.

Nemrég Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith vallott nyíltan autoimmun betegségéről, amely miatt mostanában legtöbbször kendővel a fején láthattuk. Az alopecia areata, azaz a foltos hajhullás körülbelül hétmillió embert érint világszerte.

A 46 éves amerikai színésznő elmesélte, szinte reszketett a félelemtől, amikor először hullott ki egyszerre nagyobb mennyiségű haja. Épp tusolt, amikor egy maréknyi haj maradt a kezében. A diagnózis után levágatta a haját, amely nem volt könnyű, mivel a haja mindig is komoly szerepet játszott az életében. Imádott vele foglalkozni, egyfajta rituálé volt a számára a hajápolás.

Objektum doboz
Objektum doboz
Objektum doboz

Európában körülbelül négymillió embert érint a foltos hajhullás, kialakulásának okait egyelőre nem fejtették meg. Az alopecia areata autoimmun betegség, amely érinthet egy családban több embert is, viszont nem függ össze a táplálkozással és nem is fertőz. Fizikai fájdalommal nem jár, de el tudjátok képzelni, lelkileg milyen megterhelő lehet elveszíteni a hajatokat.

Sokan bezárkóznak, inkább nem mennek közösségbe, a betegek gyakran küzdenek depresszióval is.

Bármennyire is nehéz helyzetben van az, akit a betegség érint, mindenképp beszélgessen szakemberekkel: bőrgyógyásszal, plasztikai sebésszel, pszichológussal. A színésznőnek még az is segített, hogy beszerezte a legszebb kendőket és turbánokat, így amikor ezeket viseli, igazi királynőnek érzi magát. És valóban: olyan is! <3

bor-haj-lany-anyajegy

„A kismamák inkább nem fésülködnek, de ez hiba” – mindent a szülés utáni hajhullásról

Szülés után, szoptatás alatt sok kismama tapasztal hajhullást. Mi okozza? Normális? Hogyan kezeljük a problémát? Egy fodrász volt a segítségünkre.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.