Súlyos betegségek tünete lehet a gyakori csuklás

A rák 7 korai jele, amit a legtöbben figyelmen kívül hagynak

Az egyik legalattomosabb betegség, ami időben felfedezve jól gyógyítható – de olyan nehéz észrevenni a kezdeti jeleket. A fáradtság, a fogyás, a bőrelváltozások annyi minden mástól is kialakulhatnak – sajnos néha daganattól is.

Bőrproblémák

Anyajegyeinket folyamatosan figyelnünk kell, főleg azoknak, akik sokkal büszkélkedhetnek. Ha a forma, a szín, a méret változik, vagy megsérült az anyajegy, menjünk bőrgyógyászhoz! Óvjuk magunkat a leégéstől, nagymértékben fokozza a bőrrák kialakulásának esélyét. Kerüljük a szoláriumot, ha barnára szeretnénk sülni, megfelelő napvédő krémmel feküdjünk ki napozni, és ekkor is kerüljük a déli órákat!

Ha folyamatosan piros valahol a bőrünk, ég, viszket, irritált, akkor ezzel is érdemes orvoshoz fordulni, főleg, ha a mell területe érintett. Tapogassuk ki a nyirokcsomóinkat is, ha tartósan megnagyobbodtak, az a rák jele is lehet. Még a viszketés is gyanús lehet: a méhnyakrákban szenvedő nőknek viszkethet a hüvelye, az agydaganat pedig az orrban okozhat viszkető tüneteket.

Fáradtság

Anyaként, dolgozó nőként szinte természetesnek vesszük, hogy állandóan fáradtak vagyunk. Ez egy értelemben normális is, de az állandó álmosság, bágyadtság, fáradékonyság annak jele is lehet, hogy szervezetünk harcol a leukémiával. Ha tartósan úgy érezzük, semmihez sincs erőnk, és ezen az alvás, pihenés sem segít, sportoláskor, futáskor hamar kifulladunk, nehezen vesszük a levegőt, akkor irány az orvos.

Folyamatos köhögés 

Dohányosok állandó kísérője, de sajnos a tüdőráké is lehet. Ha gyakran kapunk el felső légúti betegségeket, állandó száraz köhögés gyötör, vagy vért köhögünk, akkor azonnal forduljunk szakemberhez. Első lépésként szokjunk le a dohányzásról minél hamarabb, és vizsgáltassuk ki magunkat allergiára is!

Hasfájás, megváltozott emésztés

A hasban olyan sok szerv van, hogy számtalan tünet figyelmeztethet. A petefészekben, méhben elhelyezkedő daganatok fájdalmat, diszkomfortérzést okozhatnak a hasban, no meg rendszertelen menstruációs vérzést, a bél érintettsége is fájdalmakkal jár, de ott van a máj is, no meg a húgyhólyag. A gyomorrák és a nyelőcsőrák hasonló fájdalmakat okoz, mint a reflux vagy a felfúvódás, a béldaganatra a fájdalom mellett a széklet megváltozása is figyelmeztethet.

Olvassátok tovább a cikket a Ridikül oldalán!

Forrás:
unsplash